Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-09-2008, 02:10 PM
crashone's Avatar
1983 300SD, 4 speeed
 
Join Date: Jul 2006
Location: Raleighish, NC
Posts: 664
1994 C280 AC Suction hose stumper (or question)

Hope someone can shed some light. I have my C280 at the shop getting the AC system fixed, ie: new compressor, dryer, exapansion valve and charge.

Here is the problem: All pressures are perfect, compressor kicks on, the suction hose will not get cold. Tried another compressor to check if it was bad, still same condition.

If there was a restriction in the system then the pressure would not show correct readings so that is not it.

Can this be related to a bad douvalve or what? What else to check?

Thanks for the help.

__________________
If it ain't broke take it apart and find out why.

1983 300SD, 4 speed
1994 C280
1987 300TD wagon
1996 HD Road King

Ride in Peace Eric Peterson, Harley of Macon
Reply With Quote
  #2  
Old 08-09-2008, 02:18 PM
Registered User
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 4,263
Was the system charged by weight or pressure? If the latter, you could have a restriction with the proper pressures.

You can isolate the duovalve by carefully clamping the water hose going to the engine.
Reply With Quote
  #3  
Old 08-09-2008, 06:52 PM
crashone's Avatar
1983 300SD, 4 speeed
 
Join Date: Jul 2006
Location: Raleighish, NC
Posts: 664
Thanks, I'll check on weight vs pressure.
__________________
If it ain't broke take it apart and find out why.

1983 300SD, 4 speed
1994 C280
1987 300TD wagon
1996 HD Road King

Ride in Peace Eric Peterson, Harley of Macon
Reply With Quote
  #4  
Old 08-09-2008, 11:07 PM
Registered User
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 4,177
DUO valve will not keep the suction hose from getting cold. It sounds like a restriction to me. I'd feel over all the a/c hoses to see if you can find a spot where the hose is cold, that would likely be the restriction assuming it isn't somewhere buried like the evaporator.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-10-2008, 10:22 PM
crashone's Avatar
1983 300SD, 4 speeed
 
Join Date: Jul 2006
Location: Raleighish, NC
Posts: 664
If there was a restriction wouldn't the pressure be wrong? Thanks.
__________________
If it ain't broke take it apart and find out why.

1983 300SD, 4 speed
1994 C280
1987 300TD wagon
1996 HD Road King

Ride in Peace Eric Peterson, Harley of Macon
Reply With Quote
  #6  
Old 08-10-2008, 11:39 PM
Registered User
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 4,177
It depends on where the restriction is. There is already one metered restriction and sometimes another restriction can mimic it. Problem restrictions usually occur at the receiver drier, exp. valve or evaporator.
Reply With Quote
  #7  
Old 08-11-2008, 12:04 AM
crashone's Avatar
1983 300SD, 4 speeed
 
Join Date: Jul 2006
Location: Raleighish, NC
Posts: 664
I hope it's not the evaporater. That's the last thing to replace tho, or is there any way to clear the lines/ evaporater? Thanks.
__________________
If it ain't broke take it apart and find out why.

1983 300SD, 4 speed
1994 C280
1987 300TD wagon
1996 HD Road King

Ride in Peace Eric Peterson, Harley of Macon
Reply With Quote
  #8  
Old 08-11-2008, 05:55 PM
crashone's Avatar
1983 300SD, 4 speeed
 
Join Date: Jul 2006
Location: Raleighish, NC
Posts: 664
Interesting. My AC shop said this car is their "chosen one" for the season. Not sure if that is a compliment or not. Anyway they took the system apart and blew air through the evaporater and condenser (backwards) and the air flowed perfect. No crud came out. Recharged the system, still the same thing, slightly cool but not near right. New serpentine belt, new system, still no cooling. Whwn they do figure it out I will post the answer. Thanks.
__________________
If it ain't broke take it apart and find out why.

1983 300SD, 4 speed
1994 C280
1987 300TD wagon
1996 HD Road King

Ride in Peace Eric Peterson, Harley of Macon
Reply With Quote
  #9  
Old 08-14-2008, 10:53 AM
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 46
C-280 a/c

Keep us posted and good luck. I have a 95 C-280 which developed an A/C system leak. Had to have the evaporator and condenser replaced---very, very expensive.
Reply With Quote
  #10  
Old 08-17-2008, 09:37 PM
klaus kallas's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jan 2001
Location: Clayton, NC
Posts: 491
Quote:
Originally Posted by crashone View Post
Interesting. My AC shop said this car is their "chosen one" for the season. Not sure if that is a compliment or not. Anyway they took the system apart and blew air through the evaporater and condenser (backwards) and the air flowed perfect. No crud came out. Recharged the system, still the same thing, slightly cool but not near right. New serpentine belt, new system, still no cooling. Whwn they do figure it out I will post the answer. Thanks.
"Chosen one" , eh? Seems like I had a few more unprintable names for that car !! Did the shop get it cold yet, Craig?

Good luck!
Klaus

__________________
‘84 300TD “Mountain Goat”
'62 300d Adenauer-350 Chevy - "Max"
'15 VW Passat TDI
'16 Dodge Ram 3500 - Cummins w/6-speed
'68 Mustang fastback
'55 T-bird
‘63 Studebaker Hawk
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 07:56 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page