Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-18-2008, 08:27 AM
Registered User
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 19
Air Mas sensor

Can anyone tell me why on a 96 E320 when I disconnect the cable to the Air Mas Sensor while the car is running nothing changes, and no cel comes on?
Thanks,
Karl

Reply With Quote
  #2  
Old 09-18-2008, 09:03 AM
Moderator
 
Join Date: Mar 1999
Location: Tucker, Ga USA
Posts: 12,153
The computer looks at the last known reading & uses it. Also tries to use info from MAP sensor to help as well.

Takes several times to set light.
__________________
MERCEDES Benz Master Guild Technician (6 TIMES)
ASE Master Technician
Mercedes Benz Star Technician (2 times)
44 years foreign automotive repair
27 Years M.B. Shop foreman (dealer)
MB technical information Specialist (15 years)
190E 2.3 16V ITS SCCA race car (sold)
1986 190E 2.3 16V 2.5 (sold)
Retired Moderator
Reply With Quote
  #3  
Old 09-18-2008, 09:20 AM
Registered User
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 19
Here are a few posts I have left in the past day or so, if you can help me out at all it would be great.
96 e320
I have a 96 e320 that has been driving me nuts. When I go to start it, it starts and the idle surges a few times before smoothing out, then when I give it some gas it stalls as it approaches 2k rpm. Then when I go to restart sometimes it starts sometimes it starts and stalls right out, any ideas???? It will stumble like its out of gas, but I know that not to be the case.

We changed the battery and alt. and I think that might have reset whatever codes were in there. My problem is I'm afraid to drive it because I don't want to get stuck. I think the codes reset after about 40 miles.

It's my daughter in laws car, and the light was on. My son said it was an egr code but I didn't see it for myself. I pulled the egr valve and put a vacuum check on it and it held, I then cleaned it real good with the valve open and closed and it looked as if it was opening and closing smoothly. Any other ideas? I could really use the help.
Karl
Reply With Quote
  #4  
Old 09-18-2008, 09:31 AM
Registered User
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 19
I went out this morning and started the car cold. On the 1st 4 tries it started reved to 1k then stalled. On the 5th and 6th try it started reved to 1k then stumbled and ran at about 100 rpm, sounded like it was choking. When I went to give it gas it stumbled would not accelerate. Any help?
Karl
Reply With Quote
  #5  
Old 09-18-2008, 09:58 AM
Registered User
 
Join Date: Mar 2007
Location: Florida
Posts: 130
Sounds just like the MAF. My wife's ML320 did the same thing. Changed it and back to normal.
Reply With Quote
  #6  
Old 09-18-2008, 10:49 AM
Moderator
 
Join Date: Mar 1999
Location: Tucker, Ga USA
Posts: 12,153
The air mass sensor accounts for 75% of the need info for that car to run properly.

IF the fuel pressure is correct & there isn't any vacuum leaks, & the coolant temp sensor is working correctly....then the air mass sensor most likely IS the problem.
__________________
MERCEDES Benz Master Guild Technician (6 TIMES)
ASE Master Technician
Mercedes Benz Star Technician (2 times)
44 years foreign automotive repair
27 Years M.B. Shop foreman (dealer)
MB technical information Specialist (15 years)
190E 2.3 16V ITS SCCA race car (sold)
1986 190E 2.3 16V 2.5 (sold)
Retired Moderator
Reply With Quote
  #7  
Old 09-18-2008, 11:56 AM
Registered User
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 19
I really appriciate all your help. What should the fuel pressure be, and is the coolent temp sensor the one by the thermostat?
Thanks Again,
Kark
Reply With Quote
  #8  
Old 09-18-2008, 01:07 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 2007
Location: Florida
Posts: 130
No clue. It's the MAF.

Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 05:21 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page