Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-24-2008, 11:44 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2007
Location: Ottawa Canada
Posts: 118
Question 84 SEC has hard start smells like gas HELP!!

OK here is the issue, my 500 sec sometimes is hard to start, I have to crank it for 3-4 seconds and there can be a gas smell and rough idle for a minute or so. It has new fuel pumps and new plugs. I just bought it and have not changed the cap and rotor. But the fuel smell is only at starting as is the rough start as it chugs to life. After that the car is a rocket

Jake

Reply With Quote
  #2  
Old 09-25-2008, 12:54 AM
cdplayer's Avatar
Just my Jeep and my S500
 
Join Date: Aug 2006
Location: Sacramento, Calif.
Posts: 581
SEC hard start

Do you have a problem with a hard warm start as well?
You can "search" hard cold start. And hard warm start. Take a day to do this and have lunch ready. The info is awesome.
I did with my 84 SEC and decided to replace cold start valve. All injectors with new seats and seals. The vacuum pipes that border each valve cover and dip under the fuel distributor. New fuel filter,pump and accumulator.
New coil,wires,nonresistor sparkplugs. And a new O2 sensor.
I recently removed the idle control valve and cleaned it out with carb cleaner. Starts right up cold or hot and runs smooth as glass now.
__________________


Selling used Mercedes parts on Ebay...always changing...
cdplayer51 take a look!
____________
Reply With Quote
  #3  
Old 09-25-2008, 02:23 AM
Registered User
 
Join Date: Jul 2007
Location: Ottawa Canada
Posts: 118
for sure

I did that with my 420 SEL and it did make a difference. It
The problem occurs warm or cold. A man that has owned a couple said it was the TPS throttle position sensor and that the computer can't figure out where the throttle is positioned and dumps to much gas... what do you think?
Reply With Quote
  #4  
Old 09-25-2008, 10:23 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2007
Location: Ottawa Canada
Posts: 118
TP sensor

does anyone know where the TP sensor is located?
Reply With Quote
  #5  
Old 09-25-2008, 10:46 PM
cdplayer's Avatar
Just my Jeep and my S500
 
Join Date: Aug 2006
Location: Sacramento, Calif.
Posts: 581
Throttle position sensor

I did a web search on "throttle position sensor" and they are supposed to be located on the butterfly spindle.
Strange that your 84 500SEC has this and mine does not. I don't even have an EGR valve. But the engine is California Stock.
__________________


Selling used Mercedes parts on Ebay...always changing...
cdplayer51 take a look!
____________
Reply With Quote
  #6  
Old 09-25-2008, 10:49 PM
t walgamuth's Avatar
dieselarchitect
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lafayette Indiana
Posts: 34,919
Are you pushing the gas down about 1/3 on start up? If not try it....and never shut it off hot unless it will have a chance to cool down pretty much completely.

I chased the exact same problem on mine for months and all I accomplished was spend a lot of money.

After doing the above on the advice of an old Mb mechanic, I was able to adapt to the quirks of the car and lived happily ever after.

Tom W
__________________
[SIGPIC] Diesel loving autocrossing grandpa Architect. 08 Dodge 3/4 ton with Cummins & six speed; I have had about 35 benzes. I have a 39 Studebaker Coupe Express pickup in which I have had installed a 617 turbo and a five speed manual.[SIGPIC]

..I also have a 427 Cobra replica with an aluminum chassis.
Reply With Quote
  #7  
Old 09-26-2008, 12:40 AM
Chadahar's Avatar
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Location: Golden Valley, AZ
Posts: 887
1984 California cars didn't have EGR valves from the factory, that came later, My 1984 Euro 500 SEC has one that was added when it was Federalized in CA in 1988.
__________________
1986 Euro 500SEC "RUF" 9:1CR, "Rose"
1985 Euro 500SEC Cabriolet AMG Widebody
1982 Euro 500SEL "Blue"
2001 Texas Heeler (Aussie/Queensland X) "Sulphie",
2012 Queensland Red Heeler "Squeak"
Best dogs I've ever had.
Reply With Quote
  #8  
Old 09-26-2008, 04:51 AM
Registered User
 
Join Date: Jul 2008
Location: Greece
Posts: 6
With the same symptoms, but in a different car (w202) the problem was the injection pressure regulator.

Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 07:33 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page