Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-02-2008, 12:44 AM
Registered User
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 1
1994 e320 will not start

I have a 1994 mercedez e320 and it won't start. I turn the key and the panel lights up and electrical seems fine but will not crank or make any noise whatsoever. Battery and connectors are good

Reply With Quote
  #2  
Old 10-02-2008, 10:08 AM
Registered User
 
Join Date: Jan 2005
Location: St. Louis Missouri
Posts: 473
Might be the neutral safety switch.

To confirm, try to start with gear selector in "N". To do this, insert key, turn to first position (or second position--can't remember for sure) to unlock gear shifter, place gear shifter to "N", then turn key to start position and release like you normally would if it cranks/fires.

Obviously, keep the foot on the brake when the car is in neutral.......

Lots of searchable information on neutral safety switch problems.

Please post back with your results.

J. M. van Swaay
Reply With Quote
  #3  
Old 10-02-2008, 10:21 AM
Moderator
 
Join Date: Mar 1999
Location: Tucker, Ga USA
Posts: 12,153
Here is how the starter gets signal to start on that car...

Turn key to starter position. Power from ignition switch to starter interlock relay, then to neutral safety switch, then to starter relay.

Starter interlock relay must get signal from alarm system & power from fuse # 5.
__________________
MERCEDES Benz Master Guild Technician (6 TIMES)
ASE Master Technician
Mercedes Benz Star Technician (2 times)
44 years foreign automotive repair
27 Years M.B. Shop foreman (dealer)
MB technical information Specialist (15 years)
190E 2.3 16V ITS SCCA race car (sold)
1986 190E 2.3 16V 2.5 (sold)
Retired Moderator
Reply With Quote
  #4  
Old 10-02-2008, 11:32 AM
Registered User
 
Join Date: Aug 1999
Location: Florida / N.H.
Posts: 8,804
As Doc states , that is the chain and you have a fault in that power chain.

I have a simle/quick test that I use to help in narrowing the diagnoses.

Just to the left of the brake master reservoir , you will see a 3 wire plug on the engine seperating firewall... This is starter feed from the cabin and it goes to the starter relay/solinoid. So, you take a jumper wire from the battery pos+ terminal and go to the center terminal of that connector [ it is connector X27, if you want to do a Search]
That will by-pass the ign.sw,NSS and alarm interlock in the cabin..If the starter cranks w/jumper , the problem is upstream from that test point [ meaning in the cabin circuit]..if the starter still does not crank, the problem is downstream from that test point, meaning the starter motor/solinoid/connectons ..or dead/low battery.
If cabin upstream is determined , the first 2 test are fuse #5 and NSS.
Make sure you have a fully changed battery for all test.
__________________
A Dalton
Reply With Quote
  #5  
Old 10-07-2008, 08:38 PM
55mph's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2008
Location: Greenwich, Ct.
Posts: 15
1994 e320 convertible

i posted this request for help elsewhere on the board so my apology for the repeat.

i can't get my car started because of an alarm malfunction. the alarm is not disengaging and i've tried everything i could using the key. the ignition is tied into the alarm so i'm stuck until i get some advice.

help!?
Reply With Quote
  #6  
Old 10-07-2008, 08:43 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 1999
Location: Florida / N.H.
Posts: 8,804
The problem you are having with getting replies is b/c you are tagging on to old archieved threads.
Start your own Post and you will get replies.

If you want to stay on this thread , then do the X27 test I mentioned in one of the replies to the original poster and you will be able to start your car.
__________________
A Dalton
Reply With Quote
  #7  
Old 10-23-2008, 08:28 PM
Registered User
 
Join Date: Oct 2008
Location: Lititz, PA
Posts: 3
1993 E320 Starting problem

I have nearly the same problem mentioned above.
Good news is I can get it to start in Neutral.
I presume that means the problem is the neutral switch.
So what do I need to do to fix this ? Where is the neutral switch located ?
Where can I get a replacement ?
I this expensive ?
Is it expensive to get it replaced at a shop - atleast now I can move the car.
Is this something I really ought to even fix - since it starts in neutral.

Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 04:24 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page