Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-10-2009, 09:09 AM
I often quote myself...
 
Join Date: Jan 2009
Location: NJ (Shore)
Posts: 219
W124 (300E) CC HEAT Not Working...?

Please help & comment:

I am looking to buy a 1993 (W124) 300E w/87k on it. When checking it out I found that the AC worked great, BUT the HEAT would not come on anyway/anyhow.
The thermostat was hot. I also messed around with all of the CC controls. I also checked all fuses.

What are the next primary things to check (i.e. Heater Valve?)?


The owner claims that the heat was working perfect earlier this week...

Thank you in advance.

Kieran-

__________________
Kieran K
Jersey Shore
1988 300CE (for sale, AUG. 2013)
1995 SL320 (88K) - terrific car
1983 300CD
-1993 400E (sold w/74k)
-1988 560SEL (sold w/49k)
- 1995 S420 (sold w/75k)
- 2005 E320 CDI (sold)
- 2007 E350 4M (sold)
- 1984 300D, sold w/305k, CA car, zero rust & over $12k invested
- 2001 E55 AMG (sold w/81k), I really miss it.
- 1982 300CD (sold, all stripped down)
Reply With Quote
  #2  
Old 01-10-2009, 10:39 AM
appatula's Avatar
Registered User
 
Join Date: Apr 2007
Location: New Haven, Connecticut
Posts: 85
Recirculation pump possibly? Its in the engine bay below the coolant reservoir, its a tiny bugger. Make sure the tubes are warm and that its pumping hot coolant to your heater core.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-10-2009, 10:46 AM
Registered User
 
Join Date: Jun 2000
Location: Plano, TX
Posts: 2,558
Would the fan come on, but the air was cold, or did it just do nothing at all?

If nothing at all, I'd look into the cold engine lock. Basically the climate control has a separate temperature sender on the thermostat housing (there are three there...) that tells it when the coolant is warm enough to turn on the heater. In my experience these usually fail on, so the heater comes on too soon and blows cold air on your toes.

If the fan came on and blew air out the footwells, but was not warm, then I would check the coolant level to see if it is low. Also look into a potential problem with the heater valve. Disconnecting power to the heater valve normally permits full heat, so removing the connector from the valve makes for a quick test.

You'll get heat without an operating recirculate pump, just not quite as much of it.

- JimY
Reply With Quote
  #4  
Old 01-10-2009, 11:03 AM
I often quote myself...
 
Join Date: Jan 2009
Location: NJ (Shore)
Posts: 219
Great help guys, thank you.

* I do get AIR blowing - just not any warm/hot air (whatsoever...).
__________________
Kieran K
Jersey Shore
1988 300CE (for sale, AUG. 2013)
1995 SL320 (88K) - terrific car
1983 300CD
-1993 400E (sold w/74k)
-1988 560SEL (sold w/49k)
- 1995 S420 (sold w/75k)
- 2005 E320 CDI (sold)
- 2007 E350 4M (sold)
- 1984 300D, sold w/305k, CA car, zero rust & over $12k invested
- 2001 E55 AMG (sold w/81k), I really miss it.
- 1982 300CD (sold, all stripped down)
Reply With Quote
  #5  
Old 01-10-2009, 11:25 AM
I often quote myself...
 
Join Date: Jan 2009
Location: NJ (Shore)
Posts: 219
M103 or M104?

If this car had a production date of 10/92 (1993 300E), would the engine be the M103 or M104 series?

Thanks in advance.
__________________
Kieran K
Jersey Shore
1988 300CE (for sale, AUG. 2013)
1995 SL320 (88K) - terrific car
1983 300CD
-1993 400E (sold w/74k)
-1988 560SEL (sold w/49k)
- 1995 S420 (sold w/75k)
- 2005 E320 CDI (sold)
- 2007 E350 4M (sold)
- 1984 300D, sold w/305k, CA car, zero rust & over $12k invested
- 2001 E55 AMG (sold w/81k), I really miss it.
- 1982 300CD (sold, all stripped down)
Reply With Quote
  #6  
Old 01-10-2009, 04:04 PM
mbzman's Avatar
Registered User
 
Join Date: Nov 2008
Location: Canada
Posts: 601
I believe all 1993s (except 4matics) were M104.

Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 05:45 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page