Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-24-2009, 10:33 PM
lebstyle
 
Join Date: May 2007
Posts: 135
w124 e420 stalls backfires

Hi All,
I have a 1995 E420, every since the fan clutch shredded my rad and had them changed I have encountered a wierd problem.
Probably coincidental.
at first t would start normally, then run for about 10 mins then run rough and stall. then it won't start for another hour or so.
Then recently its giving me a hard time to start, very rough start, then it does the same thing and stalls after a while.
Then today I thought I would check the spark plugs, it had chamion ones, , they looked pretty bad, and there was alot of gunk insife the wire casing for the spark plug, so i cleaned them as much as i could.
So I took it for a drive and it stalled a few kms down the road, and wouldnt start even after a couple of hours, whhen ever I crank it, it backfires like crazy and the exhaust pops loud, but no start.
Seems to me like there is unburnt fuel in the system, b/c when I first started it ( very roughly) you could smell the fuel out of the exhaut, it smoked alot. and if you try to press on the gas the car almost chokes.

any ideas?

Reply With Quote
  #2  
Old 09-24-2009, 11:53 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2009
Location: California
Posts: 57
Did you put the wires back on in order? even two wires put on wrong will cause that.
Reply With Quote
  #3  
Old 09-25-2009, 08:07 AM
lebstyle
 
Join Date: May 2007
Posts: 135
I checked that, but I am sure its not the problem b/c I am having the same problem I had before. I went back to it last night and it started right away.
Seems like it is flooding with gas.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-25-2009, 11:14 AM
amg280's Avatar
Registered User
 
Join Date: Apr 2002
Location: NY
Posts: 530
Does this engine have the coils or the distributors?

Some things that come to mind are:

crank position sensor
plugs (i hope you replaced those crappy champions)
wires (if disributor)
coils (if coil engine)
air and vacuum lines on engine
wiring harness

good luck.
__________________
93 300D 2.5 Turbo, Black/Palomino 273K
09 E350 Black/Black 41K
Reply With Quote
  #5  
Old 09-25-2009, 12:37 PM
jhodg5ck's Avatar
Registered User
 
Join Date: Feb 2004
Location: Atlanta, GA
Posts: 1,405
What shape is the engine harness and ETA harness in? Have you had codes pulled?

Have you tried cleaning the MAF?

Jonathan
__________________
Blue Ridge Mercedes
Jonathan Hodgman
http://www.blueridgemb.com/
Enthusiast Service, Restoration & Tuning.
Follow Us on Facebook!
Located in the Atlanta area
Specializing in all pre and post merger AMG's including Hammers and DOHC M117 engines.
Mercedes Repair Atlanta
Reply With Quote
  #6  
Old 09-25-2009, 04:25 PM
lebstyle
 
Join Date: May 2007
Posts: 135
Last night I went back to it, and it started right away, I left it on for about an hour and it stayed on.
Seems like when you give it gas it chokes and wants to turn off, then floods.
The asr light comes on randomly only when u first start, if it doesnt come on when u start it doesnt come on after
Reply With Quote
  #7  
Old 09-25-2009, 04:33 PM
amg280's Avatar
Registered User
 
Join Date: Apr 2002
Location: NY
Posts: 530
could very well be the Maf sensor. Im just trying to think what could have gotten damaged when the clutch let go...hmmm...
__________________
93 300D 2.5 Turbo, Black/Palomino 273K
09 E350 Black/Black 41K
Reply With Quote
  #8  
Old 09-25-2009, 05:37 PM
jhodg5ck's Avatar
Registered User
 
Join Date: Feb 2004
Location: Atlanta, GA
Posts: 1,405
Sounds like ETA to me.

Jonathan
__________________
Blue Ridge Mercedes
Jonathan Hodgman
http://www.blueridgemb.com/
Enthusiast Service, Restoration & Tuning.
Follow Us on Facebook!
Located in the Atlanta area
Specializing in all pre and post merger AMG's including Hammers and DOHC M117 engines.
Mercedes Repair Atlanta
Reply With Quote
  #9  
Old 09-25-2009, 06:31 PM
lebstyle
 
Join Date: May 2007
Posts: 135
but why would it start back up a couple of hours later, and its not a coincidence, it always does that.
It is flooding for some reason.
I also changed the fuel pump relay.
Reply With Quote
  #10  
Old 09-25-2009, 07:20 PM
jhodg5ck's Avatar
Registered User
 
Join Date: Feb 2004
Location: Atlanta, GA
Posts: 1,405
because your ETA is freaking out, the fuel has a chance to evaporate. Also, as the car warms up different maps get utilized, as the car is running the vibration makes wires touch... Could be a multitude of reasons and given that ALL 92-95 cars suffer from wiring issues I ALWAYS look @ those items first when Strange things start happening.

Not doing so can have you spending TIME and $$$$$$ chasing ghosts.

At Least go in and verify that your engine harness and ETA harness are not breaking down...it won't even cost you anything!

Jonathan
__________________
Blue Ridge Mercedes
Jonathan Hodgman
http://www.blueridgemb.com/
Enthusiast Service, Restoration & Tuning.
Follow Us on Facebook!
Located in the Atlanta area
Specializing in all pre and post merger AMG's including Hammers and DOHC M117 engines.
Mercedes Repair Atlanta
Reply With Quote
  #11  
Old 09-26-2009, 01:24 AM
Registered User
 
Join Date: Nov 2002
Location: Austin, Texas
Posts: 179
Hi

It looks like a Crank Shaft Positioning Sensor to me, I had v similar problem, put one in and was fixed $58 at advanced auto parts (my car 2001 e320)

When cold will drive perfect, when hot will die.

Hopefully this is the one you need
__________________
2008 ML320 CDI
2007 GL320 CDI
2005 Audi A6 (sold)
2001 E320 (sold)
2004 lexus RX330 (sold)
2004 Honda CRV (sold)
93 190E 2.6 (sold)
97 E320 (sold)
2000 Honda CRV (sold)
91 350SD (sold)
90 E300 with amg body kit (sold)
83 300sd aqua marine (sold)
81 300sd dark blue (sold)
81 300sd gold (sold)
81 300sd brown (sold)
Reply With Quote
  #12  
Old 09-26-2009, 11:47 AM
pesuazo's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2002
Location: Near Raleigh, NC
Posts: 580
Time for new distributor caps, rotors and sparkplugs.

Exact symptons on my 94 E420. Solved with tune up.

__________________
1999 Porsche 996 Carrera Convertible
1994 420E - SOLD
1986 300E - SOLD, what a car
609 Certified
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 07:56 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page