Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 01-07-2002, 08:02 PM
420benz's Avatar
Registered User
Join Date: Jul 2001
Posts: 951
idle control valve

How do you check to see if this valve is working correctly? I pulled the two wire plug off and it is getting 4.5 volts. Does this valve move back and fourth? 89420sel ideling at 1100 rpms in neutral and hot.
Reply With Quote
Old 01-08-2002, 10:14 AM
420benz's Avatar
Registered User
Join Date: Jul 2001
Posts: 951
Reply With Quote
Old 01-08-2002, 11:37 AM
Registered User
Join Date: Jul 2000
Location: Sunny Florida
Posts: 199
Would the cold start valve malfunctioning do this? Sorry to answer your question with a question.

Another thing you may wish to investigate is an air leak downstream of valve. More air coming in makes the idle speed increase. Could it be when the switch was replaced something was moved or not put back on? Or one of the air hoses is brittle with age and has a crack or cannot seal properly anymore?

Good luck!
1989 560SEL (172k)
1989 325IC (122K)
2004 Suzuki Volusia LE (3500 miles)
2005 Yamaha Road Star (20 K miles)
Reply With Quote
Old 01-09-2002, 04:47 PM
dpetryk's Avatar
Electrons can do anything
Join Date: Sep 2001
Location: Houston, Texas
Posts: 1,071
I have have the same problem with both of my 420's. In one case I tried to clean the valve using brake cleaner (a good solvent) but it didnt do any good. I ended up buying a new valve and the problem was fixed. However, these valves are way expensive. So on the other car I spent a lot of time cleaning the valve. This time I used carburator / choke cleaner. It did a better job of disolving the carbon junk. I kept working on it until I could not get any more junk out. I was surprised how much stuff came out. I spent almost 2 hours soaking, spraying, and repeating the process. To my surprise, it did fix the problem. I also replaced both of the hoses since they were hard. On hind sight, I should have spent more time on the first one and I would not have had to spend the $ to buy a new one. Live and learn.
I got too many cars!! Insurance eats me alive. Dave

78 Corvette Stingray - 3k
82 242 Turbo Volvo - Manual - 270k
86 300e 5 speed manual - 210k
87 420sel - 240k
89 560sl - 78k
91 420sel - 205k
91 560sel - 85k
94 GMC Suburban - 90k
97 Harley Davidson Heritage Softail - 25k
00 GMC Silverado 1 ton 30k
Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1986 190E 2.3 8 Valve Idle Air Control Valve mctwin2kman Tech Help 1 07-12-2004 02:34 PM
560sl / Idle control valve or amp? msar Tech Help 4 03-07-2004 11:05 PM
how do i install a vacuum control valve dashpot or idle up ptmar Vintage Mercedes 4 10-12-2003 10:01 AM
idle control valve digdig Tech Help 1 03-30-2003 02:26 PM
I need help! Motor mounts, steering gear box, idle control valve, and injector. Hans Ribbens Tech Help 7 04-02-2002 09:35 AM

All times are GMT -4. The time now is 03:14 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page