Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-16-2002, 06:27 AM
Registered User
 
Join Date: Feb 2001
Location: Rome, Italy
Posts: 39
W202 strange noise fron heater/AC

Hello list, good day ! Great site, lot's of info. This is my first post since joining a year ago. Was wondering if anyone can help me out with this. The other day I noticed a very faint thud/thump from W202 with 54k when the climate control is on. The sound is so soft that I can only hear it with windows closed and total silence. The sound seems to come from behind the console close to the passenger's foot well. It's very faint and comes at an interval of every 5 seconds. It only appears in heat mode and not in A/C mode. The climate controls works wonderfully except for this noise. It disappears when I switch off the climate control or when I slowly lower the temp setting until the flap moves to cool air. BTW, I have the early pushbutton control panel, not the DIN type.

Not sure if this is related, but I guess I have vacuum leak somewhere because the vacuum pump in the trunk cycles itself 4 to 5 times after starting the car. The leak is very minor as I can lock/unlock the doors even after two weeks of not starting the car.

Question: Where could the noise be coming from. flaps ? solenoid valve ? It is normal ? Can I just be hearing things because the heater flaps are open ? Any long term damaging effect if left as it is ? Thanks in advance !

Willy
Reply With Quote
  #2  
Old 01-16-2002, 08:12 AM
R. M. Purselle
Guest
 
Posts: n/a
Definitely sounds like a vacuum leak to me, especially if your hear the vacuum pump running several times after start-up. Best way to find the leak is to remove the glove box and right under dash panel to gain access to the vacuum manifold for ACC vent controls. Carefully disconnect and test all lines for leaks with a vacuum tester. ACC vacuum line schematic will be needed to know where leaking lione goes if you find one, but it sounds like it is probably the footwell flap vacuum element. These elements can be a bear to replace, but not impossible. Good luck.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-16-2002, 08:37 AM
Registered User
 
Join Date: Feb 2001
Location: Rome, Italy
Posts: 39
Thanks for the quick response. The vacuum leak was my initial suspect as well, but then if that's the case, wouldn't it constantly make the sound in both heating and A/C mode and not just only in heating mode ?

Due to time constraints and lack of funds, I might have to wait a while before taking the car in, will this cause any damage to the system ?

TIA,
Willy
Reply With Quote
  #4  
Old 01-16-2002, 09:06 AM
Ali Al-Chalabi's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Nov 2000
Location: Knoxville, TN
Posts: 1,837
I noticed that my car does this as well, but I have no problems with it and it has always made this barely noticeable noise since brand new, so I always thought it was normal.

But now, you have me wondering what it is. Maybe someone could shed some light on exactly what causes this noise? It also makes this noise when using the heat on the rest mode when the engine is off.
__________________
Ali Al-Chalabi

2001 CLK55
1999 Dodge Ram 2500 Cummins Diesel
2002 Harley-Davidson Fatboy
Merlin Extralight w/ Campy Record
Reply With Quote
  #5  
Old 01-16-2002, 11:57 AM
R. M. Purselle
Guest
 
Posts: n/a
Wouldn't suspect any problems in the short term, but every time the vacuum pump under the rear seat runs it gets a little closer to the end of its life(very long term effect). Reason for noise only occurring when heat is on: that is the only time footwell flap vacuum element is activated if you are running the ACC on "auto".
Reply With Quote
  #6  
Old 01-16-2002, 12:58 PM
Ali Al-Chalabi's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Nov 2000
Location: Knoxville, TN
Posts: 1,837
On my car, I have the noise that elegance is referring to, but my vacuum pump does not run. The car has made this noise since brand new, so if it is a problem, it was there when the car was built.
__________________
Ali Al-Chalabi

2001 CLK55
1999 Dodge Ram 2500 Cummins Diesel
2002 Harley-Davidson Fatboy
Merlin Extralight w/ Campy Record
Reply With Quote
  #7  
Old 01-17-2002, 03:23 AM
Registered User
 
Join Date: Feb 2001
Location: Rome, Italy
Posts: 39
Thanks R.M. Purselle for letting me know that I still have ample time to take care of this problem, what a relief ! Regarding the footwell flaps being open in heating mode when set in "AUTO", the funny thing is that it continues to make the noise whether in "AUTO" or "EC", and regardless of any vent setting. The moment I switch out of heat mode, the sound disappears whether in "AUTO", "EC" and any vent settings. Strange !
Reply With Quote
  #8  
Old 01-17-2002, 03:35 AM
blackmercedes's Avatar
Just a guy
 
Join Date: Dec 2000
Location: St. Albert, Alberta, Canada
Posts: 3,492
The gentle thumping...?

My 1995 C36 did it.
My 1998 C230 does it.
Dad's 1998 C230 does it.
My neighbour's 1998 C280 does it.

My car has done it since new.

The noise you hear is normal, but I would have the additional running of the vacuum pump checked. I've seen some leaks associated with the rear-head-rest release feature on the C-Class and the W210 E-Class.
__________________
John Shellenberg
1998 C230 "Black Betty" 240K

http://img31.exs.cx/img31/4050/tophat6.gif
Reply With Quote
  #9  
Old 01-17-2002, 03:45 AM
Registered User
 
Join Date: Feb 2001
Location: Rome, Italy
Posts: 39
Thanks John, now that's a great relief ! I'm almost positive that the leak is not from any of the doors as none of them "whirrs" or "whines" when locking/unlocking. As for the vent flaps, it responds properly to the the ACC panel setting. Will definitely check the head-rest-release, should have done that when I removed the rear deck panel when I replaced the speakers.
Reply With Quote
  #10  
Old 11-26-2012, 05:53 PM
Registered User
 
Join Date: Sep 2004
Location: Seattle
Posts: 1,905
Very old post, but my 1998 C230 does it as well. Is most noticeable when in "Rest" mode with the engine off. Sounds like a very slow drummer... I am guessing it is doing some temperature mixing or something.
__________________
1998 C230 330,000 miles (currently dead of second failed EIS, yours will fail too, turning you into the dealer's personal human cash machine)
1988 F150 144,000 miles (leaks all the colors of the rainbow)
Previous stars: 1981 Brava 210,000 miles, 1978 128 150,000 miles, 1977 B200 Van 175,000 miles, 1972 Vega (great, if rusty, car), 1972 Celica, 1986.5 Supra
Reply With Quote
  #11  
Old 10-10-2017, 01:22 AM
ppatti's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jun 2009
Location: Nashua, NH
Posts: 5
I am getting a cyclical whirring after startup for 10 to 15 seconds occasionally from the back package shelf, that stops immediately if I set the climate control to "O". Am thinking it's related to vacuum somehow & plan to investigate/troubleshoot further.
Reply With Quote
  #12  
Old 10-10-2017, 08:27 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 6,009
What year, model of car?

My 97 C280 makes the noise described in the first post. Sounds like from the glove box area. Sounds like a heater flap is cycling back and forth.
Reply With Quote
  #13  
Old 10-16-2017, 04:41 PM
Mighty190's Avatar
Registered User
 
Join Date: Apr 2016
Location: Lafayette Indiana
Posts: 224
I had this issue in my 1995 c36 earlier this year and then it got worse to the point is was screeching occasionally. I just have a vac line blocked off for now but with it cooling off I should figure it out so I can get the heat working. It is pretty simple to diagnose and because it is vacuum related it can make irritating noises as long as the the car is running.
__________________
Follow the team at https://www.facebook.com/ForTheSakeOfRacing/

Current:
'74 450SLC
'89 190E
'95 C36

Previous:
'94 E320
'87 300E
'73 350SL
'75 450SL
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Strange Noise ARMERCEDES Tech Help 0 11-14-2004 02:04 PM
R129 strange transmission noise jjrodger Mercedes-Benz SL Discussion Forum 6 01-26-2004 09:18 AM
Strange noise in overhead console of W140 CaptAlex300e Tech Help 3 09-18-2003 11:50 AM
Very strange 124 wagon noise. ahobgood Tech Help 7 09-14-2003 02:09 AM
C 240 strange whining / whistling noise johf Tech Help 0 04-24-2001 10:05 AM



All times are GMT -4. The time now is 11:31 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page