Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-29-2002, 04:48 PM
h769821's Avatar
Happy Cruiser
 
Join Date: Jun 2000
Posts: 63
Question 96 E320 starting problem

Someone please help. I am a thousand miles from home, and my wife called to say that the car wouldn't start.

Lights come on strong, so the battery is probably OK. She says there is no sound when ignition key is turned.

I think it could be as simple as an ignition lockout that sometimes happen when the remote is used with a door or trunk lid still open. I'll ask her too try locking and unlocking a couple of times tonight.

Could the starter relay be the next possible culprit? Could someone tell me where it is located so I can try to replace it when I get home this Thursday? Anything else to look for?

Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 01-29-2002, 05:04 PM
kowached's Avatar
Rising Member
 
Join Date: Sep 2001
Location: Michigan
Posts: 74
This is based on experience with a 1992 400 E, so it may lead you no where, but it is worth a try. Try having your wife lock then unlock the car from the passenger side, then get in and try to start the car. With my experience the switch that arms/disarms the factory alarm was worn out in the drivers side key hole of the 400 E, but the switch in the door on the passenger side was fine, so unlocking the car from the passenger side would properly disarm the alarm. Of course being that you're 1000 miles from home this would be to simple and easy of a fix to actually work, good luck.
__________________
Thanks,
Dave

1998 BMW 540i Sport
1995 E320
1992 400E
1989 BMW M3
1979 Triumph TR7 (1st car)
1986 BMW 735i (Sold)
1980 BMW 320i (Sold)
Reply With Quote
  #3  
Old 01-29-2002, 07:19 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 1999
Location: Florida / N.H.
Posts: 8,777
Tell her to try Neutral.
Common for the Neutral safety switch to not start on Park, but OK in Neutral.
They are susceptical to water being down on the side of the tranny.
Give it a shot.

The points for both posistions are the same , but the cam is different. [ reason one will work independant of the other]
Reply With Quote
  #4  
Old 01-30-2002, 09:11 AM
Moderator
 
Join Date: Mar 1999
Location: Tucker, Ga USA
Posts: 12,153
The electrical portion of the ignition switch will cause this problem & I have replaced many of them on this type of car!
__________________
MERCEDES Benz Master Guild Technician (6 TIMES)
ASE Master Technician
Mercedes Benz Star Technician (2 times)
44 years foreign automotive repair
27 Years M.B. Shop foreman (dealer)
MB technical information Specialist (15 years)
190E 2.3 16V ITS SCCA race car (sold)
1986 190E 2.3 16V 2.5 (sold)
Retired Moderator
Reply With Quote
  #5  
Old 01-30-2002, 12:49 PM
h769821's Avatar
Happy Cruiser
 
Join Date: Jun 2000
Posts: 63
Thanks all for replying!
The wife tried both locking & unlocking, and shift lever in neutral. Still nothing.
Guess I'll have to have it towed. Anything else to try before I take the leap?
Thanks.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-30-2002, 01:17 PM
h769821's Avatar
Happy Cruiser
 
Join Date: Jun 2000
Posts: 63
Forgot to ask you M.B.DOC, that electrical portion, is it something I could replace myself without major work like removing the dashboard? If yes, could you tell me which part to buy, and how to do it? (I am quite handy with electrical & mechanical stuff).
Thanks
Reply With Quote
  #7  
Old 01-30-2002, 03:13 PM
Moderator
 
Join Date: Mar 1999
Location: Tucker, Ga USA
Posts: 12,153
FIRST try turning car on-off 10 or 20 times, without trying to start. Possibly the ignition switch will allow the starter to operate.
The electrical portion of the ignition switch requires a special tool to remove the key tumbler.

The part number is 210-460-02-97 & has a list of $75.
should take 1 to 2 hrs to replace.
__________________
MERCEDES Benz Master Guild Technician (6 TIMES)
ASE Master Technician
Mercedes Benz Star Technician (2 times)
44 years foreign automotive repair
27 Years M.B. Shop foreman (dealer)
MB technical information Specialist (15 years)
190E 2.3 16V ITS SCCA race car (sold)
1986 190E 2.3 16V 2.5 (sold)
Retired Moderator
Reply With Quote
  #8  
Old 01-31-2002, 07:31 AM
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Location: England
Posts: 1,841
Also, try turning the headlights on and see if they dim at all when you turn the key, if not it must be electrical problem
If so, could be battery.
If you jump-start the car, remember the Over Voltage Protection fuse can blow, so don't be surprised if you then get poor idle and stuttering when cold.

later,


Russ
__________________
190E's:
2.5-16v 1990 90,000m Astral Silver
2.0E 8v 1986 107,000m Black 2nd owner
http://www.maylane.demon.co.uk/190esmall.jpghttp://www.maylane.demon.co.uk/190esmall2.jpg
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem starting when at operating temperature bkj_90_300D Diesel Discussion 12 07-07-2009 11:05 AM
Starting problem probably due to air in the diesel on a 1994 C250 - any tips John Hamilton Tech Help 4 12-31-2008 09:17 AM
E320 Asr Problem earossi Tech Help 7 09-27-2004 11:37 PM
1989 190E Starting Problem Rtbnsn1 Tech Help 0 09-08-2004 04:25 PM
99 c230k starting problem ross kennedy Tech Help 1 08-28-2003 02:09 AM



All times are GMT -4. The time now is 03:58 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page