Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 06-05-2012, 05:59 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2004
Location: NC
Posts: 1,140
MBDOC or anyone with current w204 experience (part deux)

2008 c300, 24k miles....

Recently had a CEL, dealer said the air filter housing seal was "crimped." No idea how this happened, but they wanted me to pay for it. I declined, they ate it.

The car had been running intermittently rough prior to that, which could be the seal, or not.

The last 2 days, when I start the car cold, it chugs, shakes and dies. I have to crank it again. Warm crank is no issue.

Cam magnets? Cam pos sensor? Fuel delivery? What could it be?

Car is out of warranty in 4 months, so whatever it is, it needs to be SOLVED and I need to point the dealer in the right direction quickly.

__________________
former: 83 300D, 97 C230, 93 400E

current: 08 C300 Luxury , 92 500SL
Reply With Quote
  #2  
Old 06-05-2012, 11:18 PM
engatwork's Avatar
busy
 
Join Date: May 2000
Location: Soperton, Ga. USA
Posts: 13,619
Without the SDS hooked to it it will be hard to tell what is going on with it.
__________________
Jim
Reply With Quote
  #3  
Old 06-06-2012, 01:31 AM
85 300TD
 
Join Date: Jul 2006
Location: Cameron Park, CA
Posts: 124
A really common problem on m272 and m273 engines caused by someone not installing the air filter box correctly which can cause the rear seal (which goes onto the mass airflow sensor) to not sit correctly or tear the seal. This will cause the check engine light to come on with a short and/or long term fuel trim code at part throttle. And if you are still having a cold starting issue AFTER they replaced the seal, then it sounds like they may not have reset the fuel trim adaptation values after replacing the seal and the computer is trying to over compensate. Or it may be something completely unrelated, which is always a possibility.
__________________
1985 300TD - "Panzer Wagen" - undergoing full restoration (resto - mod)
2014 GLK250 Bluetec - Wife's car

Mercedes-Benz Master Certified Technician.

http://www.flickr.com/photos/joshuajeeper/
Reply With Quote
  #4  
Old 06-06-2012, 09:24 AM
Registered User
 
Join Date: Jul 2004
Location: NC
Posts: 1,140
No, this is a new issue. It has never flat-out jerked, sputtered, and DIED upon cold start until the past 2 days - in a row.

No CEL, no rough running after I restart it.
__________________
former: 83 300D, 97 C230, 93 400E

current: 08 C300 Luxury , 92 500SL
Reply With Quote
  #5  
Old 06-06-2012, 09:44 AM
Moderator
 
Join Date: Mar 1999
Location: Tucker, Ga USA
Posts: 12,153
Make sure that they re-adapted the system & up-dated the software in the ECU.
__________________
MERCEDES Benz Master Guild Technician (6 TIMES)
ASE Master Technician
Mercedes Benz Star Technician (2 times)
44 years foreign automotive repair
27 Years M.B. Shop foreman (dealer)
MB technical information Specialist (15 years)
190E 2.3 16V ITS SCCA race car (sold)
1986 190E 2.3 16V 2.5 (sold)
Retired Moderator
Reply With Quote
  #6  
Old 06-06-2012, 09:54 AM
Registered User
 
Join Date: Jul 2004
Location: NC
Posts: 1,140
Will do - thanks!
__________________
former: 83 300D, 97 C230, 93 400E

current: 08 C300 Luxury , 92 500SL
Reply With Quote
  #7  
Old 06-13-2012, 12:53 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2004
Location: NC
Posts: 1,140
More info - gasoline vs ethanol

I've been running it on pure gasoline from the same place I fill up my SL, and when I switched back to Shell Vpower, it has stopped dying on the first crank. I know it takes a higher volume of ethanol to produce the same amount of power as gasoline, so I presume the ECU was running the mixture too rich on the "raw" gasoline? Still, it didn't die on the previous tanks of the same gasoline, but it does seem air/fuel/rich/lean mix related.

But surely it should have adjusted for the difference is gas vs e10, no? I doubt there's much data on running a 204 car on pure gasoline, but thought I'd ask.

__________________
former: 83 300D, 97 C230, 93 400E

current: 08 C300 Luxury , 92 500SL
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 06:25 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page