Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-01-2012, 10:14 PM
locry's Avatar
I love this place!!! :)
 
Join Date: Nov 2003
Location: Philippines, ...recently submerged, AGAIN
Posts: 1,017
w140 wiper trouble

95 S280

My wiper only functions with speed setting "2". Doesn't respond with positions 1,3.

I opened up the wiper relay... I don't think the relay contacts are the problem... aside from being "clean"... only one relay "clicks" which leads me to believe that the problem lies BEFORE the relay. (technically 2 relays work, the green one clicks as soon as I turn the key)

I have dismantled the combination switch, isolated the 4 wires/pins at the stalk that control the wiper. 3 colored wires, which I'm assuming are for the 3 speed settings... and a black wire that shares itself with a bigger black wire which I assume is ground.

Connecting each of the colored wires to the black wire only one gets continuity, in speed setting #2... coincidentally, on setting #2...testing continuity across all 3 colored pins yields continuity. Does this mean my combi switch is toast?

To make matters more confusing... I decided to bypass the combi switch and "short" the wires on the corresponding connector... same result!!!!! The wiper motor turns only when connecting the pins which respond to speed setting #2!!! (black wire and one of the colored wires)...

What controls the intermitent and full speed settings? Just the wiper relay? As far as I can tell it looks brand new inside... and if it were the contacts... the relays should at least "click"... but not all of them do.

Any theories? Is there another "brain/module" that controls the wiper speeds?

__________________

85 190E 2.3(SOLD)
86 230E (-->300D)
87 300D (-->300TD)
68 250S w/ a 615 and manual tranny (RIP)
87 300TD (SOLD)
95 S280 "The KRAKEN" (Turbo 2.9 602 transplant)
Reply With Quote
  #2  
Old 12-02-2012, 08:58 AM
Pili380SL's Avatar
Parts Geek
 
Join Date: Jan 2004
Location: Springfield, MO
Posts: 238
I believe the combination relay (N10) controls the speeds and the K26 wiper relay only controls power/no power.
__________________
1983 380SL
1995 C280
1995 S500 coupe
1990 Mazda Miata
2004 Suzuki Hayabusa
Reply With Quote
  #3  
Old 12-02-2012, 10:05 AM
locry's Avatar
I love this place!!! :)
 
Join Date: Nov 2003
Location: Philippines, ...recently submerged, AGAIN
Posts: 1,017
Thanks... it seems that way. I opened up the combination relay and nothing seemed amiss as far as the relay contacts are concerned... but there are a bunch of ICs and stuff that I have no clue how to check.
However... the combination relay has 3 connectors, the middle one it seems, has a mini plug/connector that goes into the connector. It goes into one pin. I dug around the fuse box and found a single plug that MAY be the one that goes into that single pin. Will try that out tomorrow. The middle plug I'm referring to is also a single large diameter pin type deal... the missing single plug is smaller in diameter. I hope that's it.
__________________

85 190E 2.3(SOLD)
86 230E (-->300D)
87 300D (-->300TD)
68 250S w/ a 615 and manual tranny (RIP)
87 300TD (SOLD)
95 S280 "The KRAKEN" (Turbo 2.9 602 transplant)
Reply With Quote
  #4  
Old 12-02-2012, 10:15 AM
oldsinner111's Avatar
lied to for years
 
Join Date: Nov 2008
Location: bristol,tn
Posts: 6,198
was the car flooded over wiper motor?
__________________
tired of aches and pains? look and feel young again, ask your doctor if a 22 in the mouth is right for you
Reply With Quote
  #5  
Old 12-02-2012, 10:18 AM
locry's Avatar
I love this place!!! :)
 
Join Date: Nov 2003
Location: Philippines, ...recently submerged, AGAIN
Posts: 1,017
Wow... I just read this...
Anybody know how to test W140 Combination Relay?
I never knew controlling wipers were complicated!!! That's hi-tech for you all. It's not as simple as on/off anymore... resistance and minor variations of whatever... I can't stand it!
__________________

85 190E 2.3(SOLD)
86 230E (-->300D)
87 300D (-->300TD)
68 250S w/ a 615 and manual tranny (RIP)
87 300TD (SOLD)
95 S280 "The KRAKEN" (Turbo 2.9 602 transplant)
Reply With Quote
  #6  
Old 12-02-2012, 11:11 AM
locry's Avatar
I love this place!!! :)
 
Join Date: Nov 2003
Location: Philippines, ...recently submerged, AGAIN
Posts: 1,017
Quote:
Originally Posted by oldsinner111 View Post
was the car flooded over wiper motor?
Yes it was flooded, the first time it was submerged 2 storeys deep, second time was just a storey deep. ... But good news!!! That single pin plug that I mentioned... I dug it up again and connected it... VOILA!!! Wipers work!!! And the flasher, and the signal lights too... (I thought it was a different circuit...to be tackled later)

Tomorrow I'll "re-arrange" the wiring inside the fuse box... it seems I jumbled up the four main looms that go out the fusebox grommets. Pulling that smallish plug in the process.
__________________

85 190E 2.3(SOLD)
86 230E (-->300D)
87 300D (-->300TD)
68 250S w/ a 615 and manual tranny (RIP)
87 300TD (SOLD)
95 S280 "The KRAKEN" (Turbo 2.9 602 transplant)
Reply With Quote
  #7  
Old 12-03-2012, 07:53 PM
locry's Avatar
I love this place!!! :)
 
Join Date: Nov 2003
Location: Philippines, ...recently submerged, AGAIN
Posts: 1,017
I finally got it to work... at first I thought it was because i connected that smallish plug. Then I thought about it some more... that smallish plug's wire was quite a stretch from where it was positioned in the fuse box... surely Merc engineers wouldn't have designed it that way... then I realized I also cleaned the back of the PCB for some minor oxidation. SO I went down... disconnected the small plug... and it still works!!! It wasn't the plug after all... it was oxidation which bridged a few circuits.
Having the wiper work resulted in a few other things working too... like the turn signals and flasher.

__________________

85 190E 2.3(SOLD)
86 230E (-->300D)
87 300D (-->300TD)
68 250S w/ a 615 and manual tranny (RIP)
87 300TD (SOLD)
95 S280 "The KRAKEN" (Turbo 2.9 602 transplant)
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 11:17 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page