Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 04-19-2002, 07:34 PM
Registered User
Join Date: Oct 2001
Location: Canada
Posts: 298
Talking 400E rough idle problem finally solved

Well, this is a long story, like many other owners, my 92 400E had rough idle problem since the first day I bought the car. Rough idle only happened during the first 20 seconds after I started the car, with warm engine the idle smoothed out. When engine temperature was low, in summer, it shook violently for about 10 seconds. In winter, it developed a kind of miss fire, it also shook, but not as violent as in summer time. This problem had been annoying me for a whole year, I felt embarrassed when I had passengers in my car.

I replaced rotors/caps, fuel pressure regulator, spark plugs, air filter, cleaned MAF sensor, measured fuel pressure, belt and tensioner, the problem was still there. Later I even started to question motor mounts, timing chain and fuel filter, I already got the parts, was ready to take several days vacation for the project.

Lately Michael, a 500E owner, suggest me to try fuel addictive BG 44K, however in Canada, BG 44K can only be obtained through mail order. I then decided to try some equivalent fuel system cleaner, I bought two bottles of Pennzoil complete fuel system cleaner($14 each). I added one bottle to the fuel tank and filled the tank yesterday, then last night I put the transmission into gear "B", drove it for about 5 minutes, I kept engine rpm between 4000-5500(60-70 kmph). Today, for the first time, the rough idle disappeared, I could only feel slight vibration from the steering wheel after I start the car. I am so happy, guess it can be much better if I finish 2 treatments, I now love my 400E twice as much as before.

THANK YOU! Michael.
99 BMW 540i 6-speed 110K Km
03 SAAB 9-5 wagon 80K Km
92 400E (Sold) 245K km
Still missing the days with the Benz, it kept me busy.
Reply With Quote
Old 04-19-2002, 07:38 PM
Registered User
Join Date: Oct 2001
Location: Seattle Area
Posts: 373
Nice case of 'the cheapest & easiest option fixed the problem'. Congrats carman! While your other work didn't fix the problem, at least you've taken care of many maintenance items that you won't have to worry about for awhile.

I was luckier with my E420, it has always idled like glass - hard to tell it's running sometimes. I hope yours becomes more like this. These engines are so awesome!

- Ryan
'95 E420 - 'Shadowfax' 138kmi.
'92 Volvo 740Turbo Bard 193kmi
'74 240D - 'Ol' Green' 4spd Manual 104kmi. (sold )
'77 300D - 'Red' 223kmi (sold)
'75 240D - 'Bianca the Blue Bomber' (sold)
Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rough cold idle on 1991 420SEL BENZ-LGB Tech Help 15 06-20-2012 04:18 PM
300TD Hot Idle Shaking - apparently solved surfblau Diesel Discussion 56 06-01-2009 05:41 PM
Can O2 sensor be causing my poor idle problem?? NDavies4 Tech Help 7 11-22-2004 07:26 AM
OVP issues and idle problem sbourg Tech Help 6 03-02-2003 09:49 AM
Idle very rough when cold Hurshi Tech Help 2 02-10-2003 01:21 PM

All times are GMT -4. The time now is 07:26 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page