Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-02-2015, 12:20 AM
ps2cho's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jun 2006
Location: Chandler, Arizona
Posts: 3,491
Shuddering while making u-turns...Need diagnosis

A sort of continuation from the tire thread...

Basically my 300TE yesterday made a really horrible shuddering that was felt in the tires. Almost as if it was dragging on the asphalt when I was making a U-Turn...

I got under the car today and found this:
I don't know if my issue has forced the washer out, or if it was incorrectly installed when I got the car aligned a few years ago.



Does this indicate anything?
The tie rods, drag link and LCA's are new Lemfoerder within last 25k...

Any ideas what could be causing this? I feel like after considering the tires, it seems too much of a shudder to be a simple tire issue...
__________________
W124-Zone.com
2008 Black Mercedes E350 4Matic Sport 131k
1988 Pearl Grey Metallic Mercedes 300TE - 198k
2014 Jeep Wranger Unlimited Sahara - 62k
Reply With Quote
  #2  
Old 01-02-2015, 01:03 AM
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Location: Carson City, NV
Posts: 3,766
That doesn't look right. Is anything loose in the front end?
__________________
Anyone who thinks a 300D is fast drives too slow.

83 300D Turbo with manual conversion, early W126 vented front rotors and H4 headlights 351,xxx miles
08 Triumph Street Triple 21,xxx miles, lowered 10mm in front, Pirelli Angel GT tires, otherwise stock.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-02-2015, 05:18 AM
oldsinner111's Avatar
a parent should die first
 
Join Date: Nov 2008
Location: bristol,tn
Posts: 5,087
check bearing to,and get dealer do alignment.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-02-2015, 08:28 AM
Registered User
 
Join Date: Jul 2013
Location: Austin
Posts: 412
I had the exact same issue in my 190e. Shuddering during u turns. I thought it was front end problems. Turned out the tranny fluid was low.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-02-2015, 08:46 AM
ps2cho's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jun 2006
Location: Chandler, Arizona
Posts: 3,491
I am going to check torque on all parts today.

No wheel bearing history...
__________________
W124-Zone.com
2008 Black Mercedes E350 4Matic Sport 131k
1988 Pearl Grey Metallic Mercedes 300TE - 198k
2014 Jeep Wranger Unlimited Sahara - 62k
Reply With Quote
  #6  
Old 01-02-2015, 11:16 AM
JimFreeh's Avatar
Benz addict
 
Join Date: Mar 2007
Location: Hampton Roads, Virginia
Posts: 3,289
That's a tie rod end clamp.

The tie rod has a left and right hand thread. Loosening the two clamps allows the alignment guy to change the length of the tie rod to adjust toe in.

Both clamps would have to be loose to have any effect on the length of the rod.

Jim
__________________
14 E250 BlueTEC black
05 E320 CDI Platinum blue (daughter's)
94 E320 Cabriolet Emerald green
85 300TD 4 spd manual dark blue
Reply With Quote
  #7  
Old 01-02-2015, 12:32 PM
ps2cho's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jun 2006
Location: Chandler, Arizona
Posts: 3,491
Got back under this AM...
No slack anywhere in the tie rods. I yanked and pulled each way and no movement.

I did find this however -- the drag link is really, really close to the bolt of the steering damper. Is this normal? When I ran it through its full range, it comes almost to touching within maybe 1-2mm...

__________________
W124-Zone.com
2008 Black Mercedes E350 4Matic Sport 131k
1988 Pearl Grey Metallic Mercedes 300TE - 198k
2014 Jeep Wranger Unlimited Sahara - 62k
Reply With Quote
  #8  
Old 01-03-2015, 10:41 PM
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: TX
Posts: 3,318
my w124 did that and it also caused it to steer itself sometimes on U turns - all solved after replacing the ball joints - but I do remember you installed new control arms complete with ball joints not too long ago.

The last picture looks normal.

The only other part that can cause this is the top pivot of the spindle which in a W124 is the strut mount. Check that.
__________________
1995 E300D - The original humming machine (consumed by Flood 2017)
2000 E320 - The evolution (consumed by flood 2017)
Reply With Quote
  #9  
Old 02-16-2015, 12:46 PM
ps2cho's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jun 2006
Location: Chandler, Arizona
Posts: 3,491
wanted to update for future reference...replaced both front tires and the issue hasn't come back. At least not yet...
__________________
W124-Zone.com
2008 Black Mercedes E350 4Matic Sport 131k
1988 Pearl Grey Metallic Mercedes 300TE - 198k
2014 Jeep Wranger Unlimited Sahara - 62k
Reply With Quote
  #10  
Old 02-17-2015, 03:35 PM
JamesDean's Avatar
Electrical Engineer
 
Join Date: Apr 2005
Location: NE Ohio
Posts: 4,999
what were the old tires? what are they new ones?
__________________
Cruise Control not working? Send me PM or email (jamesdean59@gmail.com). I might be able to help out.
Check here for compatibility, diagnostics, and availability!

82 300SD 145k
82 300SD 265k
87 420SEL 230k
89 420SEL 210k
89 560SEL 118k
90 300SE 262k RIP 5/25/2010
90 560SEL 154k
91 300D 2.5 Turbo. 241k
93 190E 3.0 235k
93 300E 195k
Reply With Quote
  #11  
Old 02-17-2015, 08:23 PM
gatorblue92's Avatar
Save the manuals!
 
Join Date: Jan 2006
Location: Delaware
Posts: 3,307
Quote:
Originally Posted by JamesDean View Post
what were the old tires? what are they new ones?
X2.

Did the old tires have any unusual looking wear?
__________________
1977 MB 240D 4 speed 144K - Nearly Perfect
1991 MB 300TE 5 Speed 274k - Back on the road!
2014 Honda CR-V 70k - Wife's DD
2015 Ford F150 2.7TT 45k - My DD

1979 MB 280E 90K - Sold
1983 MB 240D 238K - Scrapped
1984 MB 300D 347K? - Sold
1987 MB 300E 5 speed 258K - Scrapped
1993 MB 400E 130K - Sold
1995 MB E320 - Sold
Reply With Quote
  #12  
Old 02-18-2015, 08:52 PM
ps2cho's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jun 2006
Location: Chandler, Arizona
Posts: 3,491
Quote:
Originally Posted by JamesDean View Post
what were the old tires? what are they new ones?
Replaced with the same brand...Continental Extremecontact DWS. They had 42k miles on them and only had about 5k left til the wear bar was flat with the tread.

They wore pretty reasonable for 42k. Outsides were worn, but that was from rubbing with the fender since I am running 16x8's. 225/50/16
__________________
W124-Zone.com
2008 Black Mercedes E350 4Matic Sport 131k
1988 Pearl Grey Metallic Mercedes 300TE - 198k
2014 Jeep Wranger Unlimited Sahara - 62k
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 01:24 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page