Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-02-2015, 02:13 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 141
m103 has 0 oil pressure at idle

About 1 mile from home I notice the low oil light. I also notice that I have 0 oil pressure at idle but 3+ at around 1500 rpm. Car usually takes a quart between OC. I add 1 quart and that brings it up to 1/2 quart low. Start it and still 0 pressure at idle and 3+ with just gunning it a little. I go for a short drive and still 0 pressure at idle. I'm thinking (hoping) something happened to the level sending unit or the oil pressure switch. Any thoughts?

Last edited by dennish; 07-02-2015 at 04:08 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-02-2015, 07:20 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 6,316
3+ PSI or 3+ Bar ?

If Bar, the sender is likely bad. If the oil pressure relief was stuck open , pressure would likely still be low at 1,500 R.

Do you have an external oil pressure gauge available to test with?
Reply With Quote
  #3  
Old 07-02-2015, 08:24 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 141
Quote:
Originally Posted by 97 SL320 View Post
3+ PSI or 3+ Bar ?

If Bar, the sender is likely bad. If the oil pressure relief was stuck open , pressure would likely still be low at 1,500 R.

Do you have an external oil pressure gauge available to test with?
just to clarify. You mean the oil level sender and NOT the pressure switch? It's 3+ bar (full max)
Reply With Quote
  #4  
Old 07-03-2015, 12:47 AM
Registered User
 
Join Date: Jun 2013
Location: PNW
Posts: 242
I had the same problem and said OH NO! (Thinking oil pump went out...)

So I removed the oil filler cap and peeked inside the engine with it running. Plenty of oil flowing to lubricate everything!

So the oil pressure sending unit was a LIAR! I replaced it and it now indicates oil pressure at idle - low like 1 or so when warm, but no longer 0. And it goes up to 3 when I am driving.
Reply With Quote
  #5  
Old 07-03-2015, 10:03 AM
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 6,316
I'm talking about the oil pressure sender.
Reply With Quote
  #6  
Old 07-03-2015, 10:40 AM
Campbelljj's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2014
Location: Weeki Wachee FL
Posts: 135
Oil pressure sender
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 12:16 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page