Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-25-2015, 09:52 AM
Registered User
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 52
98 C280 odd ABS/ASR

Hi folks

Here's an oddity that's happened twice in the last few days:

My BAS/ASR and ABS lights came on...after some brake pulsing (on a completely dry road) so I figure that's either a sensor or brake switch, no biggie

But then inside 1 - 2 minutes the check engine comes on, which is odd. I put the OBD reader on it says there's a P0700 (transmission related) fault, which I clear. Later in the day the ABS lights go out, on their own.

The next night the whole thing replays itself, a few brake pulses and then the BAS/ASR and ABS lights come on, 60 seconds later the check engine light returns...


What would be the common problem that would activate both these seemingly unrelated warnings?

Thanks

Reply With Quote
  #2  
Old 08-25-2015, 07:48 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 7,534
Were the brakes pulsing when the pedal was pressed or just driving down the road not on the brakes?

If pulsing when pressed, I think a wheel speed sensor is having an issue. Sometimes metal filings, rust gets on the sensor / tone wheel making the computer think the wheel speed is lower than normal triggering the ABS.

One way to zero into this is to add a set of lights to the ABS coils and see what one is actuating or even better use a 4 channel oscilloscope and watch the wheel speed sensors.

It would be tempting to unplug any BAS sensors that are not related to ABS function and see if the problem continues. I just got a 99 C230 parts car that has 2 sensors on the brake booster ( diaphragm position and vacuum reading I think. ) and a small computer under the master cylinder.
Reply With Quote
  #3  
Old 08-26-2015, 07:57 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 52
Hi and thx

When pressed. My real q is why would the CE light come on?
Reply With Quote
  #4  
Old 08-26-2015, 08:50 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 7,534
I'm not sure, you need the Mercedes description of the code.

Also, Mercedes stacks grounds on a common bolt / stud. If the point corrodes, circuits start to seek ground from each other causing all sorts of odd behavior.

I have a 97 E320 parts car that exhibits left fog light on , high beam indicator on , I message on the dash I can't recall and a trans that is in limp mode. Once, all of this went away at once the the trans shifted normally. I haven't looked very hard for the problem but I bet is is a common ground opening up

Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 06:34 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2024 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page