Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-31-2002, 12:07 PM
Registered User
 
Join Date: May 2001
Location: Charleston, SC
Posts: 237
What is normal quantity of oil left in filter housing?

400E is my first V-8 Mercedes. Have only changed oil once before and doing again this weekend. I like the fact that it does not have twist-on filter but instead has oil filter housing with replaceable filter element like the OM616s and 617s of the W123s. However, it is at an angle and during first change I noticed a substantial quanity of oil in housing after removing filter (1 pint approx.) and I sucked it out before replacing filter.

Is this normal? What is pro-wrench procedure if this is normal with regard to removal or just leaving this oil?

All help appreciated.
__________________
2008 GL320CDI 6K
1970 280SL 112K
1982 240D 210K (Sold)
1973 220D 220K (Sold)
1967 200D 160K (Sold)
1992 400E 139K (Sold)
1988 300E 148K (Sold)
1987 300D 257K (Sold)
1991 300E 108K (Sold)
1987 300E 131K (Sold)
1978 300D TMU (Sold)
1980 300D TMU (Sold)
MBCA Member

Last edited by CarolinaMBZ; 06-01-2002 at 12:04 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 05-31-2002, 08:45 PM
Registered User
 
Join Date: Jun 2001
Location: Omaha, NE
Posts: 962
There was a thread on this in the last 6 months or so -- do a search. It was a 400E owner with the same problem. I don't remember the fix.

On mine, there is maybe a tablespoon or two of oil left in the filter housing -- that's normal. I suck it out with my Topsider.
__________________
Steve
'93 400E
Reply With Quote
  #3  
Old 06-01-2002, 12:07 AM
Registered User
 
Join Date: May 2001
Location: Charleston, SC
Posts: 237
Thanks for your response. I did a search under M119 oil filter and found it (had done using 400e instead before). Unfortunately, although the poster seemed to have same issue as me, it does not appear that it was ever resolved. It seems that after loosening filter top, that all the oil should drain.

Anyone out there with insight?
__________________
2008 GL320CDI 6K
1970 280SL 112K
1982 240D 210K (Sold)
1973 220D 220K (Sold)
1967 200D 160K (Sold)
1992 400E 139K (Sold)
1988 300E 148K (Sold)
1987 300D 257K (Sold)
1991 300E 108K (Sold)
1987 300E 131K (Sold)
1978 300D TMU (Sold)
1980 300D TMU (Sold)
MBCA Member
Reply With Quote
  #4  
Old 06-01-2002, 09:02 AM
Registered User
 
Join Date: Jun 2001
Location: Omaha, NE
Posts: 962
You're right -- same question, but no resolution. That explains why I didn't remember what the fix was!

Good luck; hope someone has an idea what, if anything, needs to be done.
__________________
Steve
'93 400E
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 02:16 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page