Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 08-17-2002, 11:41 AM
Registered User
Join Date: Aug 2002
Posts: 7
loss of power/idle rough

1985 380se,200,000 miles.recently bot &runs well but idle in park/nuetral is a bit rough. tach shows about 1000rpm. in gear idle sounds much smoother & faster yet only shows 800rpm. from reverse to nuetral is a noticeable recoil/jerk which i feel is due to fast idle.i replaced fuel filter, idle control valve &all vac lines look ok but no difference.also seem to have loss of power under load / on incline. doesn't sputter, just not getting fuel so i end up going 45mph or less on hills. seems to help a bit if i put it in 2nd but its still not the way it should be. i got 20mpg driving it back 1600 miles & it used no oil. any ideas? thanks.
Reply With Quote
Old 08-17-2002, 02:55 PM
Registered User
Join Date: Aug 2001
Location: Evansville, Indiana
Posts: 8,150
Several possibilities here. Since you have performance problems at speed, I would first check the fuel filter -- if the filter is plugged you will have pressure and delivery problems -- eventually it will fail to start.

First thing to check after the fuel filter is, alas, fuel pressure, and unless you have the proper guage, I'd have this done.

Next, check for the condition of the idle control valve hoses -- if they are hard and loose, you have a massive vacuum leak, and since the air isn't being metered, no fuel.

Your fuel distributor may well have gone bad, too -- they tend to corrode internally and no longer maintain the correct pressure differential, hence no fuel delivery.

Other things to check are the EHA (or frequence valve, depending on which you have), plugged return line, etc.

A bad overvoltage protection relay will give you trouble, but I'm not sure if this is a problem with your model or not, and it usually won't limit power at speed, anyway.

Check that all the wiring is in good shape -- loose connectors cause all sorts of trouble.

1972 220D ?? miles
1988 300E 200,012
1987 300D Turbo killed 9/25/07, 275,000 miles
1985 Volvo 740 GLE Turobodiesel 218,000
1972 280 SE 4.5 165, 000 - It runs!
Reply With Quote
Old 08-17-2002, 04:41 PM
Registered User
Join Date: Aug 2002
Posts: 7
thanks. new fuel filter put in. no change. vac hoses seem ok but i'll get it checked for vac &fuel pressure.i have alot of spare parts for 126 380's as well as diesels so i might tinker switching some parts.
Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -4. The time now is 09:49 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page