Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 08-27-2002, 03:38 PM
Posts: n/a
500E Hesitation after sitting

I have a 92 500E with 25,000 miles on it. It has had this problem for a while and no one can figure out the cause. WHen the car sits for a few days, 3 or more days, it starts normally but then hesitates and is jerky under accleration for 20 mins or so. Sometimes the jerkyness will totally dissapear for a few seconds and then return. While the car is hesitating it probably has about 30% of its power. After the car runs for a while this clears up. Lately, it even idles rough during this period. Any ideas?

Reply With Quote
Old 08-27-2002, 05:40 PM
Join Date: Mar 1999
Location: Tucker, Ga USA
Posts: 12,153
Have someone remove the distributor caps & check for corrosion.
MERCEDES Benz Master Guild Technician (6 TIMES)
ASE Master Technician
Mercedes Benz Star Technician (2 times)
44 years foreign automotive repair
27 Years M.B. Shop foreman (dealer)
MB technical information Specialist (15 years)
190E 2.3 16V ITS SCCA race car (sold)
1986 190E 2.3 16V 2.5 (sold)
Retired Moderator
Reply With Quote
Old 08-27-2002, 05:53 PM
Registered User
Join Date: Oct 1999
Posts: 1,562
2nd benzmac's opinion

had this scenario happen to mine...corrected the condition and now I drive it more often

if that doesn't cure it, you can delve into it further: fuel, air, spark, sensors, etc.

good luck and let us know what turns out- - its not generally good for a car to be sitting too much (stuff like this happens)

how's the a/c operating?

Reply With Quote
Old 08-27-2002, 06:16 PM
The Least of These
Join Date: Jun 2002
Location: Exton, PA
Posts: 559
How old is the gas?
Reply With Quote
Old 08-28-2002, 01:03 AM
Registered User
Join Date: Feb 2002
Location: Seattle
Posts: 596
I think you better let me use the car for awhile so I can figure it out. I can usually find the problem in about 3-5 years. (~_-)
1986 300E Anthracite + ECodes + MB Mileage Award
Reply With Quote
Old 08-28-2002, 11:01 AM
Posts: n/a

The gas is new and the AC works well. Im going to have the distrbutors checked today or tomorrow. Should they be cleaned or replaced?

Thanks alot for everyones help.

Reply With Quote
Old 08-28-2002, 12:49 PM
Registered User
Join Date: Oct 1999
Posts: 1,562
>if the dist caps and rotors are corroded and/or have moisture- - then they should be replaced

these are maintence items....probably should go ahead and do the 30K service (w/ r/r plugs too)

hope this helps and let us know what turns out
Reply With Quote
Old 08-28-2002, 07:39 PM
Registered User
Join Date: Jan 2002
Location: England
Posts: 1,841
I get this exactly after sitting, usually from damp. Clears up after 20 minutes like you said. Your cause is possibly damp, and almost certainly ignition related. Definitely, on this 10 year old car that may not have been serviced many times before (v. low miles), go ahead and do the spark plugs & leads, rotor and cap too if you like. They are always the first stop for a misfire like yours.

Let us know how you get on
2.5-16v 1990 90,000m Astral Silver
2.0E 8v 1986 107,000m Black 2nd owner
Reply With Quote
Old 08-28-2002, 10:10 PM
Michael's Avatar
Join Date: Jul 1999
Location: CT, USA
Posts: 2,699
Thanks to MBDoc who replied (Benzmac'd likely have said the same thing).

Given the age, replace caps & rotors. Then, with due haste, drive aggressively
"If everything seems under control, you're simply not going fast enough" --Mario Andretti

1995 E500 street car
1986 Porsche 944 Turbo S track car
Reply With Quote
Old 08-29-2002, 03:24 AM
rainmaker's Avatar
Woo hoo!
Join Date: May 2001
Location: Asia
Posts: 563
Same thing happened to me...I had the car sitting for a month while I was away travelling. On startup, the car would idle roughly, oil pressure seemed pegged at max, etc. etc. Tech replaced my rotors (caps were replaced several months back), plugs were changed as well. She's now as good as new...
93 500E, 43k mi, Pics of upgrade parts
Evo II Wheels on Dunlop FM901 235/45x17s
94 Facelift
RennTech CF Airbox
RennTech ASR Defeat
RennTech Chip
1st Gear Start
97 Range Rover 4.6 HSE Vitesse, Yellow, "Tonka" (sold)
Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -4. The time now is 04:00 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page