Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-02-2002, 04:06 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Location: Grand Rapids, MI
Posts: 150
Help--Brake Problem on 16v

recently i installed some new drilled rotors, new pads, braided SS brake lines, and bled the whole system with high temp brake fluid. now i have a problem. after the break-in period i was testing the brakes and managed to lock up the passenger front wheel at high speed causing a flat spot on the tire. the "ANTILOCK" light came on which means that there was a fault in the ABS and the ABS shut off subsequently. also, at the end of a brake cycle (under 5mph) i feel the pedal pulsing like the ABS is activating, somewhat roughly. some times the "ANTILOCK" light comes on and sometimes it doesn't. i'm not going fast enough for the ABS to be necessary but it feels like it's coming on. also, after the light comes and and ABS has been shut off, the pulsing in the pedal goes away completely. what would cause these two problems? did i get my wheel speed sensors dirty during the brake job? do i need new wheel speed sensors? i took it to my mechanic who bled the brakes again for good measure and the problem persists. he said he can't find the diagnostics plug to test the ABS. is there a hookup for a diagnostics computer? any help would be appreciated.

thanks
__________________
dew
86' 190e 2.3L 16v

Last edited by jasondew; 09-02-2002 at 11:25 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 09-09-2002, 12:42 AM
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Location: Grand Rapids, MI
Posts: 150
i removed the wheel speed sensors and cleaned off all the metal shavings and dust that was all over the magnet. after replacing the sensors the pulsing feel of the pedal is gone but now the ANTILOCK light comes on randomly when braking. does anyone know what's going on? do i need to replace the wheel speed sensors?

thanks
__________________
dew
86' 190e 2.3L 16v
Reply With Quote
  #3  
Old 09-22-2002, 08:32 PM
Registered User
 
Join Date: Nov 2001
Posts: 119
I'm going through posts and this is exactly what mine does---

at the end of a brake cycle (under 5mph) i feel the pedal pulsing like the ABS is activating, somewhat roughly.

So cleaning the sensors cured it?

Thanks.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-22-2002, 11:48 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Location: Grand Rapids, MI
Posts: 150
it made it better for a while but didn't cure it. i think i have a short in a sensor wire or a damaged sensor. my ANTILOCK light flickers when i turn left and goes on and off when i hit bumps. sounds like a short to me. anyway, because this is a fair weather only car i prefer no ABS actually so i just unhooked my wheelspeed sensors so the ABS shuts off immediately after i start the car. it's a cheaper fix than buying two new sensors and gives a better brake feel when braking at or near the traction limit of my tires.
__________________
dew
86' 190e 2.3L 16v
Reply With Quote
  #5  
Old 09-23-2002, 09:14 AM
Moderator
 
Join Date: Mar 1999
Location: Tucker, Ga USA
Posts: 12,153
Very common on cars before 1990 as the sensor(front) wires break internally & then cause this intermittant problem with ABS "thump". Test & then replace the defective sensors.
__________________
MERCEDES Benz Master Guild Technician (6 TIMES)
ASE Master Technician
Mercedes Benz Star Technician (2 times)
44 years foreign automotive repair
27 Years M.B. Shop foreman (dealer)
MB technical information Specialist (15 years)
190E 2.3 16V ITS SCCA race car (sold)
1986 190E 2.3 16V 2.5 (sold)
Retired Moderator
Reply With Quote
  #6  
Old 09-23-2002, 11:21 PM
Dan Rotigel
Guest
 
Posts: n/a
here here!

I had problems very similar to yours, and it was indeed the broken sensor/wire for the ABS. I'm sure there is a way to check them (resistance) but i don't have the benz manual, cd or otherwise. I highly reccomend doing the job yourself, its a cinch.


Dan
Reply With Quote
  #7  
Old 09-24-2002, 07:10 AM
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Location: Grand Rapids, MI
Posts: 150
MB Doc,

how should i test the sensors? my wife drives the car also and i would like her to have ABS so i think i will fix it afterall.

thanks
__________________
dew
86' 190e 2.3L 16v
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 03:20 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page