Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 10-23-2002, 08:11 PM
Registered User
Join Date: Sep 2002
Posts: 23
Thump! low speed

I have a '90 300E 4mat with an ugly, new problem:

at very low speed ONLY, and ONLY if the wheel is turned left or right, there is is a loud thumping shudder, emanating from the centerline of the car. It feels as though the whole car is resisting/shuddering that motion...

To be clear, it's only at the sort of speed you get at parking, (very slow), and only if my wheels are turned at all. Straight back or forward, no problem. As soon as normal driving speed is assumed, no shudder...but I do mean shudder....

I guess I just have to keep driving above 10km/hr, and not park!

Seriously, it's not good. I only feel it if I turn the wheel either direction and either accelerate fwd or revrs...WEIRD!

Please HELP!
Reply With Quote
Old 10-23-2002, 08:14 PM
Registered User
Join Date: Sep 2002
Posts: 23
Me again...I should add it is a few "pumps", not just soon as any speed is more.
Reply With Quote
Old 10-24-2002, 12:38 AM
Registered User
Join Date: Apr 2000
Posts: 412
Do you hear the ABS motor pump? It could possibly be the start of a malfuntion in the ABS system. A sensor starting to go bad.
1990 190E 2.6
1996 Grand Voyager 3.3
1985 Mustang GT 5.0 5 SPD
1982 Suzuki GS 750T
Reply With Quote
Old 10-24-2002, 07:31 AM
Registered User
Join Date: Sep 2002
Location: Denmark
Posts: 412
Mine does the same.

It's the bushings or the balljoints -or both that are worn out.

Never criticize someone until you've walked a mile in his shoes. That way, when you do, you're a mile away -and you have his shoes!

'86 300E optically converted to '95 E300 (Sold)
-Blauschwarz on silver
-Black leather
-17" AMG & 15" AMG for winter
Reply With Quote
Old 10-24-2002, 11:07 AM
Registered User
Join Date: Sep 2002
Posts: 23
Thanks guys...

I think I might have a new clue, this morning the 4Matic dash warning is lit up...

Any thoughts?
Reply With Quote
Old 10-24-2002, 02:36 PM
Registered User
Join Date: Sep 2002
Posts: 23
So: bad news: the system warning light won't go off but good news: the 'seizures' have stopped.

Ok...I've done lots of searching around this (great) site and have found several not so subtle hints that the '90 era 4matic system is rather suspect...

My guess is that I have a problem that many others on this forum have reported, that the Transfer case has packed it in, but I'm only guessing....There's no obvious signs of leaking, but I would like to check the level of fluid just to be sure...anybody know how?

In the event that the system is kaput, can one continue to drive it as a 2wd vehicle? I have NO appetite to blow 5 large on a repair, especially if the car can operate fine as is...but I worry that I could be damaging something else that will result in a real problem down the road.

I know how to take the 4matic offline (test mode?)...should I or should'nt I?

Any wisdom appreciated>
Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -4. The time now is 06:26 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page