Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Closed Thread
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-20-1999, 01:40 AM
Ronald Pantin
Guest
 
Posts: n/a
Once again i,m back with a hard one. Battery died in the heat of Floyd (hurricane)I took the car to get the alternator checked along with the battery (1987 300 E) they told me that the alternator was not charging the battery fully, so i should change the alternator, after spending $250.00 for a rebuilt alternator installing it come to find out the mechanic said the new alternator is also bad. Now could this be possible ? or is there something that could be causing the low reading. Please help have to take car back tommorrow.

------------------
  #2  
Old 09-20-1999, 11:04 AM
Registered User
 
Join Date: Jul 1999
Posts: 239
Oh, yes, the good ol' yank out the alternator deal....
Remote chance the only thing that was wrong with the old one was the voltage regulator ?
Most of the time V.R. is what wears out due to two friction contacts and very rarely does the alternator itself go bad. When the contacts wear down, charging becomes intermittent until it does not make any contact at all.
The V.R. is mounted on the alternator with two screws and there are no wires involved.
There's a chance you may need an extremly short screwdriver if space is tight.
This is what I'm familiar with among the diesels, and I suspect most others are similar.
Good luck, and hope you have the opportunity to examine the older unit if it's still around.
I'm wondering if the shop should've checked the V.R. first ?
  #3  
Old 09-20-1999, 01:01 PM
Rick Miley's Avatar
Spark Free
 
Join Date: Jun 1999
Location: Tampa, FL
Posts: 3,086
Apparently, this is common. It took three tries, leaving me stranded 3 times, to get the alternator right on the 300E. Seems like they would test these things when they put them in.

------------------
Rick Miley
Tampa, FL
99 E300DT
86 190E
87 300E

  #4  
Old 09-20-1999, 11:19 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 1999
Location: Suwanee, GA, USA
Posts: 4,712
Here is the whole deal from a tech!
been there and done that!
When the cars wear, they draw more current. IE the fuel pumps and the blower motor and the aux fans use a little more current when old than when first built. I have seen where the original alt is just barely adequate to run all of these at once. To CURE the problem, I just installed the higher amp alt from a diesel and soldered the two output wires to one and installed a ring connector on the end to adapt to the higher amp alt.
Good luck
I have done 3 this way with no comebacks! Two had big amps for the stereo that drew alot of power.

------------------
Benzmac:
1987 16V
ASE CERTIFIED MASTER AUTO TECHNICIAN
SERVICE MANAGER FOR 14 BAY FACILITY
MERCEDES SPECIALIST 8 YRS
PARTNER IN MERCEDESSHOP.COM

  #5  
Old 09-22-1999, 09:49 PM
Chris C.
Guest
 
Posts: n/a
Benzmac,
which year and make diesel altenator for the 86 300E? Is it a direct bolt in replacement?Also what is a ring connector, an adaptor for the altenator plug? Sounds like a really cool way to pump up the amps.
Thank you,
Chris C.
  #6  
Old 09-22-1999, 10:22 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 1999
Location: Suwanee, GA, USA
Posts: 4,712
I think the alt is off of the 87 300D. It did bolt right on pulley and all. I had to re-solder the connection and that was all.
Good luck.

------------------
Benzmac:
1987 16V
ASE CERTIFIED MASTER AUTO TECHNICIAN
SERVICE MANAGER FOR 14 BAY FACILITY
MERCEDES SPECIALIST 8 YRS
PARTNER IN MERCEDESSHOP.COM

Closed Thread

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
300D charging problem, alternator? benz n the road Diesel Discussion 2 02-09-2005 04:20 PM
quick question on charging battery MarkM Diesel Discussion 10 12-21-2004 02:39 PM
intermitent dead battery ("+*#!) MarkM Diesel Discussion 7 12-17-2004 09:11 AM
Battery or Charging System Problem? hinrg02 Tech Help 5 10-16-2002 08:21 PM
86 300E Charging / Battery Problems ? dpetryk Tech Help 3 09-26-2001 12:35 PM



All times are GMT -4. The time now is 06:08 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page