Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-18-2003, 02:07 AM
Kyle Blackmore's Avatar
Mostly Harmless
 
Join Date: Sep 2001
Location: almost beyond Hope...B.C.
Posts: 897
'88 300CE check engine light

I removed my instrument cluster today to replace a burnt bulb and as I was putting it back in I discovered the bulb was missing for the C E light. Not having a spare bulb I removed the washer fluid warning bulb and put it in the C E socket , when I started the car the light stayed on and even after starting it a few times it still stays on. I replaced the O2 sensor in October to pass emissions testing and the car seems to run fine still. Does the light need to be reset or might I have other problems. As far as I could tell from the manual only the O2 sensor will cause the light to come on.Thanks in advance for your help.
__________________
1985 380SE- 160,000km 'Blistu' - Sold
1988 300CE- Eva,my garage mistress
2007 R350 4matic- The Black Pearl
2011 Ford Ranger-Work truck
1974 25' Trojan Sea Raider- 'Grannyknot'
2002 215 cm Atomic DH skis- Canadian SDH record holder, 175.5km/h- Vars 2010
Reply With Quote
  #2  
Old 02-18-2003, 09:34 AM
Moderator
 
Join Date: Mar 1999
Location: Tucker, Ga USA
Posts: 12,153
Only California version cars(1988 & later 300E's) had faults that could turn on the check engine lamp other than the O2 sensor. However if the overvoltage relay is defective the light will stay on BUT the car will be hard to start when it is cold.
__________________
MERCEDES Benz Master Guild Technician (6 TIMES)
ASE Master Technician
Mercedes Benz Star Technician (2 times)
44 years foreign automotive repair
27 Years M.B. Shop foreman (dealer)
MB technical information Specialist (15 years)
190E 2.3 16V ITS SCCA race car (sold)
1986 190E 2.3 16V 2.5 (sold)
Retired Moderator
Reply With Quote
  #3  
Old 02-18-2003, 12:04 PM
JimF's Avatar
'94 S500: only 793 sold!
 
Join Date: Mar 2001
Location: San Diego, CA
Posts: 1,925
DTCs for your car . . . .

Kyle, here's a summary of the DTCs for your car:

1 No fault found
2 Throttle position switch - wide open fault
3 Engine coolant temperature sensor
4 Air flow sensor position indicator
5 Oxygen sensor
6 Not used
7 TD-signal (rpm)
8 Altitude correction capsule
9 Electronic hydralic actuator (EHA)
10 Throttle position switch - closed position fault (idle)
12 Exhaust gas recirculation temperature sensor

As you can see, there's a number of 'goodies' that can go bad and light the CE light!
__________________
Regards . . . . JimF
-------------------
'94 S500 Cpe

Visit my Mercedes Web Page
Reply With Quote
  #4  
Old 02-18-2003, 10:01 PM
Kyle Blackmore's Avatar
Mostly Harmless
 
Join Date: Sep 2001
Location: almost beyond Hope...B.C.
Posts: 897
Thanks for the response guys, MB Doc,my wife says it is hard to start when cold sometimes,and I suppose it might have eaten another O2 sensor,do the codes that Jim posted apply to my '88 103 983 engine?Any easy test for the OV relay?
__________________
1985 380SE- 160,000km 'Blistu' - Sold
1988 300CE- Eva,my garage mistress
2007 R350 4matic- The Black Pearl
2011 Ford Ranger-Work truck
1974 25' Trojan Sea Raider- 'Grannyknot'
2002 215 cm Atomic DH skis- Canadian SDH record holder, 175.5km/h- Vars 2010
Reply With Quote
  #5  
Old 02-19-2003, 12:44 AM
Kyle Blackmore's Avatar
Mostly Harmless
 
Join Date: Sep 2001
Location: almost beyond Hope...B.C.
Posts: 897
I just checked the 10 amp fuse on the OVP relay and it's good but the schematic shows it as not part of the light circuit anyways so I'm back to square one. I don't want to remove the cover to check inside without some 'been there done that' advice.Anyone?
__________________
1985 380SE- 160,000km 'Blistu' - Sold
1988 300CE- Eva,my garage mistress
2007 R350 4matic- The Black Pearl
2011 Ford Ranger-Work truck
1974 25' Trojan Sea Raider- 'Grannyknot'
2002 215 cm Atomic DH skis- Canadian SDH record holder, 175.5km/h- Vars 2010
Reply With Quote
  #6  
Old 02-19-2003, 12:44 PM
JimF's Avatar
'94 S500: only 793 sold!
 
Join Date: Mar 2001
Location: San Diego, CA
Posts: 1,925
Use the . . .

Diagnostic Connector to read the stored DTCs.

Press the black pushbutton down for a few seconds (3-4) and count the number of flashes. Menu #2 on my page ('www' icon below) explains more details for what's happening.
__________________
Regards . . . . JimF
-------------------
'94 S500 Cpe

Visit my Mercedes Web Page
Reply With Quote
  #7  
Old 02-20-2003, 01:02 AM
Kyle Blackmore's Avatar
Mostly Harmless
 
Join Date: Sep 2001
Location: almost beyond Hope...B.C.
Posts: 897
Thanks Jim,sorry for not believing you ,should have checked your web page first.I have the 124 CD manual,I don't suppose those codes are in there, are they?BTW I love your S500,same colour as our 300CE.
__________________
1985 380SE- 160,000km 'Blistu' - Sold
1988 300CE- Eva,my garage mistress
2007 R350 4matic- The Black Pearl
2011 Ford Ranger-Work truck
1974 25' Trojan Sea Raider- 'Grannyknot'
2002 215 cm Atomic DH skis- Canadian SDH record holder, 175.5km/h- Vars 2010
Reply With Quote
  #8  
Old 02-20-2003, 12:28 PM
JimF's Avatar
'94 S500: only 793 sold!
 
Join Date: Mar 2001
Location: San Diego, CA
Posts: 1,925
No problem, just trying to . . . .

see that you can read the DTCs.

Since you have the "CD", the codes are probably under the "CIS" system diagnostic section. I have the All-Data CD ROM: most everything is there but it's not easy to find.

Probably worth your time to browse through it. Let us know what you find.
__________________
Regards . . . . JimF
-------------------
'94 S500 Cpe

Visit my Mercedes Web Page
Reply With Quote
  #9  
Old 02-20-2003, 11:41 PM
Kyle Blackmore's Avatar
Mostly Harmless
 
Join Date: Sep 2001
Location: almost beyond Hope...B.C.
Posts: 897
Hi Jim,I don't know if there's a problem with my CD or if it's a cruel joke by MB,but I can't open the KE electronic diagnosis file.It opens and says it's done but the page is transparent .The file is @ :\Program\Engine\103\07.3-0121.pdf.It's in the combustion manual on the 124 CD.It's an official MB CD also so I'm not sure if they are all like that or not.The info on your page is for the LH system which doesn't help me but will that signal reader work on my system ? Thanks in advance.
__________________
1985 380SE- 160,000km 'Blistu' - Sold
1988 300CE- Eva,my garage mistress
2007 R350 4matic- The Black Pearl
2011 Ford Ranger-Work truck
1974 25' Trojan Sea Raider- 'Grannyknot'
2002 215 cm Atomic DH skis- Canadian SDH record holder, 175.5km/h- Vars 2010
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 06:36 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page