Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 02-24-2003, 01:58 PM
spinedoc's Avatar
Registered User
Join Date: Nov 1999
Location: North Grafton, MA USA
Posts: 700
ASR light and sluggish performance??

1991 500SL. Drives great. Today I turned it on and got the ASR light on the dashboard. The gas pedal would not gas the car until engaged halfway, and it felt very very stiff. After stopping for gas, I restarted the car and it has not done this since.

What is the ASR system? Should I worry about this? Other than this one event it drives normally.
Reply With Quote
Old 02-24-2003, 07:37 PM
need2speed's Avatar
Join Date: Dec 1999
Location: Edmonton, Alberta, Canada
Posts: 1,253
Sounds like your "limp home" mode was activated. I believe the ASR light is also used as a fault indicator for the ABS/ASR. If it happens again, off the the garage with ye...:p
Dean Albrecht
"Lead, follow, or better yet, get out of the way!"E500 owners motto
Reply With Quote
Old 02-24-2003, 07:59 PM
Senior Member
Join Date: Sep 2002
Location: New Jersey, U.S.A.
Posts: 2,398
Hey spinedoc, if I remember correctly there's some old info/bulletin pertaining to your complaint. I'm sorry I can't be more specific but in the early days of ASR there were a few bugs left to be worked out depending on which model MB you had. Updated control modules, throttle actuators/switches, etc. It may be worth a call to your local dealer to see if they can help. Good luck.
Reply With Quote
Old 02-24-2003, 08:56 PM
spinedoc's Avatar
Registered User
Join Date: Nov 1999
Location: North Grafton, MA USA
Posts: 700
I am bringing it in to the dealer on Thursday for the 120k service and to check that out, although it has not done this at all except for that one time for about 10 minutes, odd. I guess it just got stuck in some kind of ASR mode.
Reply With Quote
Old 02-25-2003, 07:53 AM
Registered User
Join Date: Jun 2001
Location: Omaha, NE
Posts: 962
This MAY be due to a throttle actuator starting to go bad. They run about $1000 to replace.

On the other hand, it may not happen again for years.

Might do a search on "throttle actuator" (I think I'm using the right term).
'93 400E
Reply With Quote
Old 02-26-2003, 10:37 AM
arif's Avatar
Registered User
Join Date: Apr 2002
Location: Los Angeles
Posts: 138
l have similar problem and fault code 6 = idle speed ontrol inoperative.
asr light comes on. happens periodically but waiting for it to get worse so l can take it to the dealer.
you should check for any fault codes.
1993 500SEL
Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -4. The time now is 06:36 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page