Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-12-2003, 12:07 AM
Hi-Power's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2001
Location: Southbay Area Los Angeles, CA
Posts: 422
Unhappy 1995 E420 is not starting

I need your help before towing my E420 to the shop. In a positive way of thinking I am lucky that my car is parked inside my garage, but I need some advise from all of you guys.

Battery is new, I am able to hear also that the fuel pump is working, transmission is in park. Electricity is coming to the starter and while turning the key to the ignition point all I can hear is a tic tac noise coming from inside the dashboard, or maybe is from the engine

Is there a relay that or any other electric component that I should check ?

Any input will be considered.
__________________
Ernesto Molina

1993 500E Pearl Black / Alpaca Grey
2001 E55 AMG Brilliant Silver/ Anthracite
2007 SL55 AMG Black / Anthracite
Reply With Quote
  #2  
Old 03-12-2003, 01:00 AM
Hi-Power's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2001
Location: Southbay Area Los Angeles, CA
Posts: 422
My first guess was the battery, so I installed today a new one with with complete charge. My employee also owns a battery shop so I picked the best one today for free. I clean and brush the terminals to assure a good contact.

Still not starting

But thanks for the advise. Anyone else ?
__________________
Ernesto Molina

1993 500E Pearl Black / Alpaca Grey
2001 E55 AMG Brilliant Silver/ Anthracite
2007 SL55 AMG Black / Anthracite
Reply With Quote
  #3  
Old 03-12-2003, 01:36 AM
MikeTangas's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Apr 2000
Location: So. Cal
Posts: 4,430
Ernesto,

Are you hearing a series of clicks or a single click? Also, have you tried to start with the gear selector in neutral?

Buena suerte.
__________________
Mike Tangas
'73 280SEL 4.5 (9/72)- RIP
Only 8,173 units built from 5/71 thru 11/72

'02 CLK320 Cabriolet - wifey's mid-life crisis

2012 VW Jetta Sportwagon TDI...at least its a diesel

Non illegitemae carborundum.
Reply With Quote
  #4  
Old 03-12-2003, 01:55 AM
Hi-Power's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2001
Location: Southbay Area Los Angeles, CA
Posts: 422
Thanks for jumping in Mike !

The noise is like a grandfather wristwatch, buy louder... tic tac tic tac tic tac

I tried on Neutral and nothing happened... I listen inside the engine bay and the tic tac noise is coming form the box behind the fuse box. I remove the lid and found 6 or 7 relays ? ( I do not know that exact term to define those electric parts ), two of them ( a green and a blue ) have a fuse inside. Both fuses are ok...
__________________
Ernesto Molina

1993 500E Pearl Black / Alpaca Grey
2001 E55 AMG Brilliant Silver/ Anthracite
2007 SL55 AMG Black / Anthracite

Last edited by Hi-Power; 03-12-2003 at 02:34 AM.
Reply With Quote
  #5  
Old 03-12-2003, 11:38 PM
MikeTangas's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Apr 2000
Location: So. Cal
Posts: 4,430
Sounds like the sound a dead/dying battery makes, but you changed the battery. Clean the battery cable connections to the battery then clean the attachment points, especially the ground lead (should be on the engine block, not sure where on your car - follow the cable). Could likely be a build up of corrosion preventing the electrical power from making the circuit.
__________________
Mike Tangas
'73 280SEL 4.5 (9/72)- RIP
Only 8,173 units built from 5/71 thru 11/72

'02 CLK320 Cabriolet - wifey's mid-life crisis

2012 VW Jetta Sportwagon TDI...at least its a diesel

Non illegitemae carborundum.
Reply With Quote
  #6  
Old 03-13-2003, 12:08 AM
Larry Delor's Avatar
What, Me Worry?
 
Join Date: Jun 1999
Location: Sarasota, Fl.
Posts: 3,078
I haven't looked to see where the starter is at on mine, but if you can get to it, make sure the connections there are good. If need be, pour a like Coke over it. It can chew through a little corrosion (although your connecters get sticky - not sure if Diet Coke works)

You did say you are getting 12 volts to the starter, didn't you?

-Larry
__________________
"...rationality of thought imposes a limit on a person's concept of his relation to the cosmos." -Nash

04/71 280SE 195k
09 Jetta TDI
Reply With Quote
  #7  
Old 03-13-2003, 12:50 PM
94 E320
 
Join Date: Jun 2001
Location: Fairfax, VA
Posts: 437
I had that sound from my car a few months ago...dead battery

but since u changed urs i don' t know if its the same thing

this is what my car would do)
-first time u start it up it would hesitate alot then finally crank and start up fine

-when it died....when i went to start it...it would just make a tic tic tic sound and nothing happened

good luck

the E420 has 1 battery in the trunk correct?
Reply With Quote
  #8  
Old 03-13-2003, 12:57 PM
Glen's Avatar
...auto enthusiast
 
Join Date: Sep 2000
Location: Carlsbad, CA USA
Posts: 1,186
Ernesto,
Since the battery is new and charged, I agree with Mike...there's probably a corroded connection somewhere in the circuit. If that's not it, then it's possible the starter/solenoid is failing.

Good luck!
__________________
Glen Tokuhara
Beauty & the Beast and the wagon that could!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 08:29 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page