Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-03-2003, 03:17 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 2001
Posts: 118
Tranny problems Please Help!!!

Well 2 days ago my car started to shift down to second gear occasionally. I thought at that time it wasn't that big of a deal, but now the car will stay in second gear at all times. It will shift to 3rd and 4th every once in awhile, but mainly stays in 2nd. What could the problem be (Please-OH-Please don't tell me I need a new transmission)?
Thanks for any help.
__________________
1986 560 SEC *Sold* < Big Mistake I miss my baby!
1988 300SE *Sold*
1989 300CE - current car, but not for too long
Reply With Quote
  #2  
Old 04-03-2003, 08:09 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 2001
Posts: 118
anyone have an idea?
__________________
1986 560 SEC *Sold* < Big Mistake I miss my baby!
1988 300SE *Sold*
1989 300CE - current car, but not for too long
Reply With Quote
  #3  
Old 04-03-2003, 08:43 PM
DTF
Guest
 
Posts: n/a
How many miles on the car and when was the last trans. fluid change?
Reply With Quote
  #4  
Old 04-03-2003, 09:31 PM
J.HIDALGO's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jul 1999
Location: Jax, FL
Posts: 1,785
Check the basics first!

Check the level and the color/smell of the transmission fluid.
__________________
J.H.
'86 300E
Reply With Quote
  #5  
Old 04-03-2003, 10:39 PM
ILUVMILS's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Sep 2002
Location: New Jersey, U.S.A.
Posts: 2,461
Snoopy, your 560 SEC has a switch on the shift lever to engage first gear. With the shifter in the "2" position, a simple click to the left? will toggle the switch. If this switch gets stuck ( and they do ), it can cause some strange behavior from the transmission. Before you assume the worst, have this checked. Good luck
Reply With Quote
  #6  
Old 04-05-2003, 11:15 AM
Registered User
 
Join Date: Aug 2001
Location: Evansville, Indiana
Posts: 8,150
Check the kickdown switch (under the accelerator pedal) to make sure it isn't stuck or shorted, and check control linkage at the fuel distributor. If the linkage (or cable, I don't know off the top of my head which on the 560) is disconnected, the tranny will "think" you are holding the accelerator all the way down and won't upshift.

If the linkage and switchs are all working, yes, refusal to upshift is indeed and indication of a seriously sick tranny. Sorry.

Peter
__________________
1972 220D ?? miles
1988 300E 200,012
1987 300D Turbo killed 9/25/07, 275,000 miles
1985 Volvo 740 GLE Turobodiesel 218,000
1972 280 SE 4.5 165, 000 - It runs!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 08:54 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page