Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 05-14-2003, 06:22 PM
Posts: n/a
Question 500sl-hard hot start- desparately need help from the gurus.

Having searched the forum extensivley, i still cant find any thing conclusive. this is my second go

Cold starts - overnight, starts fine , although engine fires aftera longer turn (2-3 secs)

Afert 30 min-4hrs- takes 2-3 cranks (ignition on fr bout 10 secs).

starts perfectly (half turn ) if started withing 1/2 hr.

Things changed /checked

1. distrbutor cap, rotors, 3 suppressors
2. ignition coils (3)
3 spark plugs (3 had carbon)
4. fuel pumps/accumulator/ filter.
5. checked fr vaccum leaks(fixed leaking injector seals )
6 two doses of fuel injector cleaner .
7. no fault codes .
8. cleaned idle control valve.

I am going to get lambda tested tomorrw , as the car idles at 600 in D, but rough idling at P,N. and post findings here.

been trying to crack this fr a while , and i came across OVP as a culprit, what is the closest substitute in sl (as i think they do not have an ovp). I did jump start my car about a couple of weeks before the problem started , and dont want to leave this stone unturned.

I definitely need a pointer in the right direction , and dont want to
throw any more monet at parts that may be unwarranted.

Thanks for your efforts in advance!!!
Reply With Quote
Old 05-14-2003, 09:02 PM
Registered User
Join Date: Mar 2003
Location: Southern California
Posts: 2,011
I'm not convinced there is anything wrong with your car. Take a look at my post in this nearby thread.

300E stalling right after starting, then will start right up again

Reply With Quote
Old 05-15-2003, 01:55 PM
Registered User
Join Date: Aug 2001
Location: North NJ
Posts: 117
Alif, the SL most definitely has the relay. I finally got a look under my hood, and it is located in the covered corner on the passenger side. It is very easy to spot there, and has a red fuse right on top of it. Check or replace the fuse then relay, especially if your ABS or Top lights are on. It worked for me. As far as your hard starting after sitting for a while, I have the same thing, as well as a few other members and I think it's called vapor lock. I just live with it and remember to hold the throttle down when starting the vehicle warm.

'90 500SL (sold)
17" AMG's
Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -4. The time now is 10:35 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page