Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-28-2003, 06:20 PM
WANT '71 280SEL's Avatar
I'll Go Upside Your Head!
 
Join Date: Jan 2003
Location: Dallas, TX
Posts: 3,378
How do I make a 300E start in first gear????????????????

My father has a 1987 300E. I was wondering how you get the car to start in first. Do I just have to punch it to the floor to activate the kick-down solenoid?
Thanks
David
Reply With Quote
  #2  
Old 05-28-2003, 06:54 PM
zeronero's Avatar
Registered User
 
Join Date: May 2003
Location: San Francisco Bay Area
Posts: 426
I heard that I you move the shifter to "2" then back to "D" it triggers the transmission to start in 1st.
__________________
1992 Mercedes-Benz 400E
2002 Mercedes-Benz ML500
Reply With Quote
  #3  
Old 05-28-2003, 11:06 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2002
Location: Grand Rapids, MI
Posts: 766
If there's a B or 1 position just right of the 2, flip into that then back to normal and you should start in first. At least it works on my 560SL.
__________________
Craig Bethune

'97 SL500, 40th anniversary edition

'04 Olds Bravada (SWMBO's)
'06 Lexus ES330
'89 560SL (sold)


SL--Anything else is just a Mercedes.
(Kudos to whoever said it first)
Reply With Quote
  #4  
Old 05-29-2003, 12:07 AM
Moderator
 
Join Date: Dec 2001
Location: Southern California, U.S.A.
Posts: 8,508
Quote:
Originally posted by zeronero
I heard that I you move the shifter to "2" then back to "D" it triggers the transmission to start in 1st.
correct.

You can also install a new valve body made by:

www.bergwerks.com
__________________
Paul S.

2001 E430, Bourdeaux Red, Oyster interior.
79,200 miles.

1973 280SE 4.5, 170,000 miles. 568 Signal Red, Black MB Tex. "The Red Baron".
Reply With Quote
  #5  
Old 05-29-2003, 10:11 AM
Registered User
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 305
You can also...

pull it down in 2, and shift it manually.. That's why the shift gate is made the way it is... just bump it straight up, each time you want to shift..

Jay
__________________
89 300SEL Money Pit

92 Blown Buick Ultra Pimpmobile 220K and adding 1K per week

88 Wagoneer Slightly modified (Not for soccer moms)

04 Kia Sedona with every option... NICE
Reply With Quote
  #6  
Old 05-29-2003, 11:34 AM
WANT '71 280SEL's Avatar
I'll Go Upside Your Head!
 
Join Date: Jan 2003
Location: Dallas, TX
Posts: 3,378
1st gear

Would this greatly improve performace? Would it peel tires? I don't want to, I am just curious. When ever having a friendly drag with friends I am slow off the line, then I hit 3rd gear, then I wave them goodbye.
Reply With Quote
  #7  
Old 05-29-2003, 11:47 AM
Registered User
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 305
Re: 1st gear

Quote:
Originally posted by WANT '71 280SEL
Would this greatly improve performace? Would it peel tires?
If you put a nitrous kit on it, it might spin the tires on wet pavement...
__________________
89 300SEL Money Pit

92 Blown Buick Ultra Pimpmobile 220K and adding 1K per week

88 Wagoneer Slightly modified (Not for soccer moms)

04 Kia Sedona with every option... NICE
Reply With Quote
  #8  
Old 05-29-2003, 02:01 PM
Registered User
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 320
Why have the 1st gear if the car won't use it?

MB maybe have been better off adjusting the gear ratio to where the RPM was not over 3000 at highway speeds.
__________________
Zafar
94 E320 58000 Miles
Reply With Quote
  #9  
Old 05-30-2003, 03:33 AM
WANT '71 280SEL's Avatar
I'll Go Upside Your Head!
 
Join Date: Jan 2003
Location: Dallas, TX
Posts: 3,378
So when I am at a stand-still (with it in "D"). Just move the selector to the "2" then back to the "D" and it will be in first gear? That is how I understand it, that just seems so simple. That will only give me first on that take-off, right?
Thanks
David
Reply With Quote
  #10  
Old 05-30-2003, 06:26 PM
Moderator
 
Join Date: Dec 2001
Location: Southern California, U.S.A.
Posts: 8,508
Quote:
Originally posted by WANT '71 280SEL
So when I am at a stand-still (with it in "D"). Just move the selector to the "2" then back to the "D" and it will be in first gear? That is how I understand it, that just seems so simple. That will only give me first on that take-off, right?
Thanks
David
Correct.
__________________
Paul S.

2001 E430, Bourdeaux Red, Oyster interior.
79,200 miles.

1973 280SE 4.5, 170,000 miles. 568 Signal Red, Black MB Tex. "The Red Baron".
Reply With Quote
  #11  
Old 06-04-2003, 01:02 PM
Registered User
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 23
On my 91 300e 4matic, if I put the gear selector at "2" and then shift pack to "D", I get a first gear start but then it jumps to 3rd gear too soon. You need to shift back and forth between "2" and "3", keeping your rpm's at a minimum of 2500. The procedure is detailed iin the W124 Owners Bible (one of the few useful items in that book, IMHO).
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 02:51 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page