Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 06-17-2003, 05:16 PM
MikeTangas's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Apr 2000
Location: So. Cal
Posts: 4,430
Failing vacuum modulator???

Interesting.

Finally decided we could fit all the gear and suitcase into the 560 for the trip to Sacramento. Then decided to make a run to the bank for some travling cash. Halfway to the bank, coming off a stop light I get a 1st gear start on easy throttle. Then it decides to hang in first gear. A couple throttle blips wont force an upshift.

Coming off the next stop light I did so somewhat aggressively. That forced an upshift to 2nd. The car has been shifting fine since. The only thing I can think is that the vacuum modulator might be failing, early stages. What do y'all think?

BTW, since that little first gear lock up, I have decided to take the Suburban. Really don't want to get hung in first all the way through the Central Valley.
__________________
Mike Tangas
'73 280SEL 4.5 (9/72)- RIP
Only 8,173 units built from 5/71 thru 11/72

'02 CLK320 Cabriolet - wifey's mid-life crisis

2012 VW Jetta Sportwagon TDI...at least its a diesel

Non illegitemae carborundum.
Reply With Quote
  #2  
Old 06-17-2003, 07:57 PM
sixto's Avatar
smoke gets in your eyes
 
Join Date: Jun 2000
Location: SF Bay Area
Posts: 19,740
Could be that the carpet is caught up in the kickdown switch or the switch is sticking.

Sixto
95 S420
91 300SE
87 300SDL
83 300SD
Reply With Quote
  #3  
Old 06-18-2003, 03:22 AM
haasman's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jun 2001
Location: San Francisco, CA
Posts: 3,097
Mike

Bummer! It sounds like a vacuum modulator or possibly the rubber tubing between the modulator and the vacuum line.

Hope you had a good trip never the less.

Haasman
__________________
'03 E320 Wagon-Sold
'95 E320 Wagon-Went to Ex
'93 190E 2.6-Wrecked
'91 300E-Went to Ex
'65 911 Coupe (#302580)
Reply With Quote
  #4  
Old 06-22-2003, 05:31 AM
sixto's Avatar
smoke gets in your eyes
 
Join Date: Jun 2000
Location: SF Bay Area
Posts: 19,740
Mike,

How is it and what was it?

Sixto
95 S420
91 300SE
87 300SDL
83 300SD
Reply With Quote
  #5  
Old 06-22-2003, 09:29 AM
ILUVMILS's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Sep 2002
Location: New Jersey, U.S.A.
Posts: 2,461
Mike, if your car has the manual select switch for first gear it could be sticking. If I remember correctly, all 5.6L MB's had this feature. With the shifter in 2nd gear, a click to the left engages first. Sometimes the switch doesn't release and causes some strange transmission behavior. Good luck
Reply With Quote
  #6  
Old 06-22-2003, 01:39 PM
MikeTangas's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Apr 2000
Location: So. Cal
Posts: 4,430
Just got back late last night, haven't had a chance to check anything out yet though.

Yes, the 560 has the "B" switch for 1st gear lock, but I have only locked it a couple times. The most recent manual 1st gear lock was probably a couple weeks ago. Will keep that in mind if it happens again.

Don't think it could be the kickdown switch because of the circumstances when the event happened. I was rolling at speed, slowed to a stop. Light went green and I gently accelerated and made a right turn. That gentle accel caused a 1st gear start.

Will also have to check out if I may have had a minor coffee spill right into the "B" switch. Possible a liquid short could have caused this.
__________________
Mike Tangas
'73 280SEL 4.5 (9/72)- RIP
Only 8,173 units built from 5/71 thru 11/72

'02 CLK320 Cabriolet - wifey's mid-life crisis

2012 VW Jetta Sportwagon TDI...at least its a diesel

Non illegitemae carborundum.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 04:39 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page