Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-10-2003, 02:30 AM
Registered User
 
Join Date: Jul 2002
Location: KINGSPORT, TN
Posts: 197
300se heater problems

My 89 300se has just had the regulator replaced a couple of months ago and man, the ac blows now. Today I noticed it might be getting a little cool in the mornings the next few days and I checked the heat. Now, the air blows through the vents good, but the air is cool and not hot. Can this be the monovalve or the temperature sensor or maybe something else? Can anyone help?
Last winter I had the brushes replaced in the blower motor and the MB mechanic stated that the armature was in good shape.
Reply With Quote
  #2  
Old 09-10-2003, 09:19 AM
Moderator
 
Join Date: Mar 1999
Location: Tucker, Ga USA
Posts: 12,153
Hydro-lock of mono heater valve is the most common problem.
__________________
MERCEDES Benz Master Guild Technician (6 TIMES)
ASE Master Technician
Mercedes Benz Star Technician (2 times)
44 years foreign automotive repair
27 Years M.B. Shop foreman (dealer)
MB technical information Specialist (15 years)
190E 2.3 16V ITS SCCA race car (sold)
1986 190E 2.3 16V 2.5 (sold)
Retired Moderator
Reply With Quote
  #3  
Old 09-10-2003, 09:31 AM
Registered User
 
Join Date: Jul 2002
Location: KINGSPORT, TN
Posts: 197
heater problems

Hydro-lock of the monovalve...how does this happen and do you fix it by replacing the monovalve with the rebuild kits?

Scott
Reply With Quote
  #4  
Old 09-10-2003, 09:51 AM
Gilly's Avatar
Registered User
 
Join Date: Mar 2001
Location: Evansville WI
Posts: 9,616
Scott
Release pressure in the cooling system by removing the cap, then reinstall
Remove the 4 screws fron the top of the watervalve, and pull out the insert by pulling up on the center of the magnet (the silver "knob" on top. (Oh, remove the wiring connector first).
Examine the part you just removed, on the underside. It's not the small central rubber seal that goes bad, but the diaphragm under the center seal. Pull out slightly on the center seal and look for any rips or holes in that larger rubber bellows or diaphragm.

Gilly
Reply With Quote
  #5  
Old 09-10-2003, 11:12 AM
Registered User
 
Join Date: Jul 2002
Location: KINGSPORT, TN
Posts: 197
HEATER PROBLEMS

Is this normally what causes the heater to quit heating? Is there anything else that it might be? I did check the monovalve last winter and it seems fine at that point, but I do realize that age can cause these things to get brittle and rip or tear. Any suggestions?
Reply With Quote
  #6  
Old 09-17-2003, 02:24 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2002
Location: KINGSPORT, TN
Posts: 197
300 SE HEATER PROBLEMS

Just wanted to let you know that I had the heater monovalve checked and it was indeed collapsed. I replaced it and voila, there is heat again. Thanks for all the help.
Reply With Quote
  #7  
Old 09-17-2003, 02:54 PM
haasman's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jun 2001
Location: San Francisco, CA
Posts: 3,097
SCOTTFISH

glad to hear it was fixed. What was the cost of the part and which part did you replace?

Haasman
__________________
'03 E320 Wagon-Sold
'95 E320 Wagon-Went to Ex
'93 190E 2.6-Wrecked
'91 300E-Went to Ex
'65 911 Coupe (#302580)
Reply With Quote
  #8  
Old 09-17-2003, 04:39 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2002
Location: KINGSPORT, TN
Posts: 197
300 SE HEATER

I replaced the monovalve with the kit. I priced it online and the best price was $30 and come change at www.importec.com , but to get it in here by the next day, I would have had to pay bigger amounts on overnite shipping. I went to my local dealer and they had one for $44 and some change. My old monovalve diaphragm was completely busted. It is fixed. I did have a friend at a shop trouble shoot it and do the actual replacement. He charged me $40. That still was not bad considering it could have been something else that would have cost a lot more.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 07:48 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page