Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-28-2003, 02:43 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 2003
Location: VA
Posts: 58
Replaced Filter and fluid, tranny 560 SEL but...

Drained all the fluid from pan and TC. Replaced crush washers and gasket. Torqued all to proper torque. Tranny now slips in first gear, and will not engage second at times. Have to stop the car and start again and it will work fine again. Added ~5 3/4 quarts of fluid to tranny.

Will an adjustment take care of this issue or will this go away after a while (Air in the system?).

Thanks in advance.

Andy
Reply With Quote
  #2  
Old 10-28-2003, 03:15 PM
MikeTangas's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Apr 2000
Location: So. Cal
Posts: 4,430
Let me get this correct, you added 5.75 quarts of ATF after a complete drain? If that is the case, I strongly suggest you recheck the fluid level.

Cold, a full tranny should read about 10mm below the min mark, best to check at operating temp though. Seeing as how you only have 5.75 quarts in there I'd say you are save to gauge it by the cold check. This tranny should take nearly 8 quarts to refill after a thourough drain. I normally add 6 quarts, then start the engine and let the tranny pump for a few minutes, clycle through the gears and check the level, top up slowly until at the full mark at operating temp.

Hopefully you haven't driven too far on a low tranny.
__________________
Mike Tangas
'73 280SEL 4.5 (9/72)- RIP
Only 8,173 units built from 5/71 thru 11/72

'02 CLK320 Cabriolet - wifey's mid-life crisis

2012 VW Jetta Sportwagon TDI...at least its a diesel

Non illegitemae carborundum.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-28-2003, 07:21 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 2003
Location: VA
Posts: 58
Oh ****! Looks like I may have to trade this baby in for a new toy. Oh man. Man o man o man..... 8 qts huh? Rhetorical question.

What qualifies as "too far?" In this case with the problems I've been having, the amount of driving I did today.

Thanks. Hope she'll still run in the morning. BTW...have an extra tranny lying around?

That certainly explains the slipping tranny.

Last edited by Please Help; 10-28-2003 at 07:37 PM.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-28-2003, 11:17 PM
MikeTangas's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Apr 2000
Location: So. Cal
Posts: 4,430
Go ahead and top it up, you might just get lucky and find nothing toasted.
__________________
Mike Tangas
'73 280SEL 4.5 (9/72)- RIP
Only 8,173 units built from 5/71 thru 11/72

'02 CLK320 Cabriolet - wifey's mid-life crisis

2012 VW Jetta Sportwagon TDI...at least its a diesel

Non illegitemae carborundum.
Reply With Quote
  #5  
Old 10-29-2003, 05:16 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 2003
Location: VA
Posts: 58
Mike,

Thanks. Topped it off and it runs great. Before I did the job, I gave a fellow MB driver a ride. He asked me why the car was starting off in second gear. This being my first MB, did not realize the problem and prompted me to change the filter. I have first gear back.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-30-2003, 05:31 AM
Mattman
Guest
 
Posts: n/a
All 560's start in second gear under D.

It will change down to 1st with full throttle though.

Matt.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 07:31 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page