Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 12-06-2003, 11:20 PM
Registered User
Join Date: Dec 2003
Posts: 1
Unhappy blower motor problem 300E

I have an 89 300E that the blower is misbehaving in. Have not really had time to deal with it before but now it has become a priority as the temperature has dropped and the defroster needs to work!

Basically the blower doesn't come on for some time after the car is started and then will come on low and then kick up to high and then shut off again. It will keep doing this cycle for the duration you drive the car. In the warmer weather it blew cold air so I believe the A/C is still working and now it blows hot air when the fan kicks in. When the fan is off there is a trickle of warm air from the vents so I know the system is trying to let warm air through. It behaves the same on high or auto setting, not sure about low.

I'm thinking that the ground to the fan may be bad, the push button control is bad or its connections need to be cleaned.

Any thoughts? comments? Thanks, Andrew
Reply With Quote
Old 12-07-2003, 08:23 PM
Super Moderator
Join Date: Apr 2000
Location: Falls Church, VA
Posts: 5,315
Sounds more to me like the interior sensor has gone bad and the blower is being shut down because the control unit thinks it's getting too warm.
Chuck Taylor
Falls Church VA
'66 200, '66 230SL, '96 SL500. Sold: '81 380SL, '86 300E, '72 250C, '95 C220, 3 '84 280SL's '90 420SEL, '72 280SE, '73 280C, '78 280SE, '70 280SL, '77 450SL, '85 380SL, '87 560SL, '85 380SL, '72 350SL, '96 S500 Coupe
Reply With Quote
Old 12-07-2003, 08:26 PM
mike690003's Avatar
Registered User
Join Date: Apr 2003
Location: Miami,FL
Posts: 807
Is there anyway to bypass this sensor?
1987 mercedes 300E
1995 e320 conversion(hated the 300e grill)
HID/Xenon (D2S)
Keyless Entry
Monochromatic Paint (Custom Blue)
Smoked Tails
Flat Badged (front)
Debadged (rear)
custom "carbon fiber" console
18 inch HP EVO rims
Sold! Now I drive a Monte Carlo SS

Reply With Quote
Old 12-07-2003, 08:33 PM
Registered User
Join Date: Nov 2001
Location: North Central Kentucky
Posts: 1,061
Next time it happens, try turning the ignition key just a touch to the left (towards off), with the fan set to high. See if the fan doesn't kick on. Those ignition switches are a known problem.
Reply With Quote
Old 12-08-2003, 04:30 PM
pesuazo's Avatar
Registered User
Join Date: Oct 2002
Location: Near Raleigh, NC
Posts: 580
Another known problem is the pushbutton solder connection in the Climate Control Unit (CCU).
Try taking the CCU out, and resoldering the connections.
Do a search for the procedure, this has been a succesfull approach to many forum members.
1999 Porsche 996 Carrera Convertible
1994 420E - SOLD
1986 300E - SOLD, what a car
609 Certified
Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -4. The time now is 01:13 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page