Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-10-2003, 12:09 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 2001
Location: Potomac, Maryland
Posts: 29
1998 C230 Fuel delivery issue > fuel pump ?

My idle has dipped from 750 to around 500 when the car is sitting at a light. This is now happening daily (with a mild thump when the idle dips). This is much different from the normal dipping of the idle when the car is started and there is some type of pump that starts to whirl on (air pump/oil pump/fuel pump ?) I am used to the initial dip in idle and it appears normal. The second dip in idle I am encountering feels as if the car will stall and it literally sounds like someone is beating a drum near the trunk. Car has also failed to start after getting fuel during my last two fill up's, (first time I closed the fuel cap and the car started right up on the second try, second time the car started on the second try).

Are these indications my fuel pump is about to go or that my fuel filter is clogged ? Oxygen sensor ? Looking for feedback from people with '97/'98 c230's who have had either a fuel pump replaced or oxygen sensor replaced and at what mileage. My car has 76.5k mileage >> never had anything replaced except mass air sensor. Looking to do something preventative before I am stranded on the side of the road ! Thanks !
__________________
1998 C230
1994 Infiniti J30T
1984 BMW 318i
1987 VW Golf GT
1975 Buick LeSabre Conv.
Reply With Quote
  #2  
Old 12-10-2003, 07:53 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2003
Location: Ontario, Canada
Posts: 3,160
Start with a fuel filter.
Your oxygen sensor has nothing to do with starting.
__________________
2007 C 230 Sport.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-10-2003, 08:04 PM
blackmercedes's Avatar
Just a guy
 
Join Date: Dec 2000
Location: St. Albert, Alberta, Canada
Posts: 3,492
There is no CE light? Probably not an O2 sensor, and I think the above statement is true, as the sensor is not in play during a rich cold-start.

I'm not familiar with the fuel delivery systems on the C230 (it's my own car, guess I better bone up) so I'm not sure if the car has a fuel pump relay (I suppose it does) and that would be a suspect.

Things to check:

Ignition: Plugs, plug wires.

Fuel: Pump, pump relay, filter.

There might be some stored codes even without a CE light, you might want to have them read.

The beating noise would have me suspecting the fuel pump.
__________________
John Shellenberg
1998 C230 "Black Betty" 240K

http://img31.exs.cx/img31/4050/tophat6.gif
Reply With Quote
  #4  
Old 12-10-2003, 08:08 PM
blackmercedes's Avatar
Just a guy
 
Join Date: Dec 2000
Location: St. Albert, Alberta, Canada
Posts: 3,492
How does it idle when not in gear?
Reply With Quote
  #5  
Old 12-10-2003, 09:21 PM
Registered User
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 29
I would say ....unless u have a particular code stored in there...that tells u that a component is wrong.............

then ...

Drive the car until whatever is not operating well actually breaks down.....it will cost u 50$ to tow it. At least u will not be guestimating and replacing parts that don;t need replacement.

I had a similar problem....I spent 200$ changing minor things....plugs, wires, fuel filter, cleaning throlttle body....then I gave up and decided to drive the car until it broke down......

but hey what do u know......the next day the car was normal ....it's been a week ......no symptoms whatsoever yet......knock on wood.

good luck
Reply With Quote
  #6  
Old 12-10-2003, 09:33 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2003
Location: Ontario, Canada
Posts: 3,160
Replacing a fuel filter on a 5 year old car, with 76 k miles on it, is hardly considered a waste of money.
__________________
2007 C 230 Sport.
Reply With Quote
  #7  
Old 12-10-2003, 10:25 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 48
I had a similar problem- dipping idle at stop lights. It started with a mild dip on startup, which got progressively worse. I changed the fuel filter just as a part of routine maintenance (It had about 30.5K on it, and had seen some tough duty cross country at slightly shady looking gas stations), and this cleared the problem right up. I still get an very occasional and mild dip at a stop, but is extremely rare (I think I've noticed it once in the past month or so).
__________________
________________________
98 e430, 55K
Reply With Quote
  #8  
Old 12-16-2003, 07:18 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 2001
Location: Potomac, Maryland
Posts: 29
Fuel filter/service/siren sound ???

Ok, I am going to replace the fuel filter, air filter, spark plugs, and change the oil. We will see if this corrects the idling issue. On another note, I have gotten a loud siren noise while starting the car twice in the past week. Literally sounds like reverb or the sound of the emergency broadcast system. Seems to be coming from under the hood with radio and ac/heat off ?? The most bizarre sound I have ever heard a car make...high pitched whine.....freaky....almost as if the noise was coming from the speakers !!! ??? No mechanical issues accompany the sound except for the idling issue. Will post after work is done.
__________________
1998 C230
1994 Infiniti J30T
1984 BMW 318i
1987 VW Golf GT
1975 Buick LeSabre Conv.
Reply With Quote
  #9  
Old 12-16-2003, 09:48 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 2003
Location: Milwaukee Wisconsin
Posts: 1,149
I don't know if your vehicle has an air pump for polution control, but they have been know to 'cry', particullarly if the by-pass / diverter valve gets stuck. But suspect anything with a bearing that rotates. Idler wheels, alternator, water pump, power steering pump, or the belt itself.
__________________
Resistance is Futile.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 11:34 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page