Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-12-2004, 07:08 AM
jammer's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jan 2004
Location: Bay Area, Ca
Posts: 71
Question Grinding noise when accelerating from a stop

This is about my W126 Ď89 300SEL with 105k miles. Lately Iíve been noticing a grinding noise which appears to be coming from the lower part of the engine. I can hear the noise and feel the grinding in my foot. It happens when I try to accelerate hard from a stop, especially when on an incline or accelerating hard on a left turn from a stop. Once the car picks up speed the noise goes away. Iím thinking torque converter or transmission mount. Is there any way to diagnose whatís causing this? TIA.

__________________
Riadh
'89 560SL Rauchsilber
And what is good, Phaedrus, and what is not good -- Need we ask anyone to tell us these things?
Reply With Quote
  #2  
Old 04-12-2004, 10:48 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2003
Location: Rogersville, Missouri
Posts: 175
jammer,

Longshot here, check the clearance between the exhaust downpipe and crossmember bolted between the unibody. Durring hard accelleration the engine mounts\trans move enough to allow contact. Buzzing results.

Good Luck
__________________
Paulwho
1987 190E-16v,
Reply With Quote
  #3  
Old 04-12-2004, 11:42 PM
fahrgewehr2's Avatar
Registered User
 
Join Date: Aug 2003
Location: Wilmington, NC
Posts: 1,264
I'm with Jammer. Replace all 3 mounts- two motor, one tranny.

BTDT.
__________________
'90 300SE 298k
-300K and it gets put into retirement.
'80 300D 255k Purchased new by family in 1980.

Had a:
1973 220 (gas)
1980 300SD
1992 400E
Reply With Quote
  #4  
Old 04-13-2004, 02:32 AM
jammer's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jan 2004
Location: Bay Area, Ca
Posts: 71
The mounts have it

Thanks Paulwho and fahrgewehr2. In my original post I failed to mention that the front engine mounts were replaced a few months ago because as Paulwho suggested the exhaust downpipe was touching the crossmember due to collapsed mounts. I didnít replace the rear engine or the transmission mount. I'm not convinced the problem is with the transmission or the flywheel as there is no grinding noise in second regardless of how hard I rev the engine. Iíll replace the rear engine mount and let you all know if that fixes the problem. Thanks again for your input.
__________________
Riadh
'89 560SL Rauchsilber
And what is good, Phaedrus, and what is not good -- Need we ask anyone to tell us these things?
Reply With Quote
  #5  
Old 04-13-2004, 03:29 AM
fahrgewehr2's Avatar
Registered User
 
Join Date: Aug 2003
Location: Wilmington, NC
Posts: 1,264
jammer-

I replaced the two motor mounts first and the grinding was still there.

Pulled the trans. mount out and it was petrified- hard as a rock. Problem solved.

Might want to check your flex disc for play while you are under there. And a tranny service too, if you want to make an afternoon out of it.

Good luck,
Mike
__________________
'90 300SE 298k
-300K and it gets put into retirement.
'80 300D 255k Purchased new by family in 1980.

Had a:
1973 220 (gas)
1980 300SD
1992 400E
Reply With Quote
  #6  
Old 04-13-2004, 04:42 PM
jammer's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jan 2004
Location: Bay Area, Ca
Posts: 71
Oh goodie, more undercarriage time

Good idea Mike. I was planning on servicing the transmission in the near future anyway. I have the required 10 liters of Febi ATF, gasket and filter. How can I tell if the flex disk needs to be replaced? Isnít there a flex disk at the rear, in font of the differential, too? Should that be replaced at the same time or are they independent of each other as far as age and hardness is concerned? TIA.
__________________
Riadh
'89 560SL Rauchsilber
And what is good, Phaedrus, and what is not good -- Need we ask anyone to tell us these things?
Reply With Quote
  #7  
Old 04-13-2004, 05:07 PM
fahrgewehr2's Avatar
Registered User
 
Join Date: Aug 2003
Location: Wilmington, NC
Posts: 1,264
Yes there are 2. I think they are different from what I remember,

Do you get any clunking when you put the car in drive or when you switch from drive to reverse? I knew mine was bad because I could rotate it by hand a few inches! and it made a nasty noise. Paid the shop to do this a while back (this forum didn't exist at the time). Mounts and tranny service I did myself.

Since my font disk is going bad again, I am going to replace both in the near future. Will probably do it myself so let me know how it goes.

Good luck.
__________________
'90 300SE 298k
-300K and it gets put into retirement.
'80 300D 255k Purchased new by family in 1980.

Had a:
1973 220 (gas)
1980 300SD
1992 400E
Reply With Quote
  #8  
Old 04-25-2004, 05:31 AM
jammer's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jan 2004
Location: Bay Area, Ca
Posts: 71
Fixed

I replaced the rear engine (transmission) mount today after replacing the transmission fluid and filter. The grinding noise is gone. Thanks all for the pointer. I didn't drain the torque converter. Gave up trying to get drain bolt to line up with hole after about 15 minutes of cranking. I poured 5 liters of ATF. I know I didn't follow the correct procedure which calls for pouring only 4 liters, starting the engine, shifting from P to R through N to D and back to P stopping for a few seconds in N and R, then slowley adding ATF. Now the ATF level is about 2 inches above max. How could that happen? Is it possible to trap air in the transmission? Do I need to drain 1 liter and follow the instructions or should I drain all the fluid and start over? TIA.
__________________
Riadh
'89 560SL Rauchsilber
And what is good, Phaedrus, and what is not good -- Need we ask anyone to tell us these things?
Reply With Quote
  #9  
Old 04-26-2004, 10:45 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2003
Location: Rogersville, Missouri
Posts: 175
jammer,
You must reduce the trans fluid level. When only draining the trans pan a refill is 2-3 liters
__________________
Paulwho
1987 190E-16v,
Reply With Quote
  #10  
Old 04-26-2004, 10:53 PM
I told you so!
 
Join Date: Jun 2002
Location: Motor City, MI
Posts: 2,830
Re: Fixed

Quote:
Originally posted by jammer
...Gave up trying to get drain bolt to line up with hole after about 15 minutes of cranking....
That's why I have a mirror in my toolbox. I simply lean it against a block of wood so I can see the torque converter as I rotate the crank with my 27mm socket.
__________________
95 E320 Cabriolet, 153K
Reply With Quote
  #11  
Old 04-27-2004, 05:46 AM
jammer's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jan 2004
Location: Bay Area, Ca
Posts: 71
Lesson learned

Paulwho,

I vacuumed a little over 1 liter after test driving the car for about 20 minutes. When I came back I noticed light smoke from ATF on the exhaust pipe. I think it was coming from a relief valve. After sucking out the excess fluid there are no more leaks. Iíll probably replace the fluid shortly as obviously I didnít get all the old fluid out. I will just drain the fluid through the pan drain plug and the torque converter. I wonít replace the filter or the pan gasket . Do you see a problem with that?

Kestas,

I saw the torque converter plug several times but it was just about an inch short of the opening. I read a post here a few days ago where someone said they ďinchedĒ the converter with a screw driver. Does anyone know how that is done and how can a screw driver be used to rotate the torque converter? TIA.
__________________
Riadh
'89 560SL Rauchsilber
And what is good, Phaedrus, and what is not good -- Need we ask anyone to tell us these things?
Reply With Quote
  #12  
Old 04-27-2004, 10:55 AM
I told you so!
 
Join Date: Jun 2002
Location: Motor City, MI
Posts: 2,830
I also saw that post. It sounds like a good technique, especially if you don't have a 27mm socket. I believe you "inch" the torque converter by using the teeth on the flywheel. These teeth are for the starter engagement.
__________________
95 E320 Cabriolet, 153K
Reply With Quote
  #13  
Old 04-27-2004, 06:40 PM
jammer's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jan 2004
Location: Bay Area, Ca
Posts: 71
Kestas,

I saw the teeth and was very tempted to do exactly that but was afraid they might get damaged or at least scratched as a result. I figured that some other mechanical device is expecting to mate with those shapes and if their geometry gets altered as a result of my prying then that other device might overtime get damaged too.

__________________
Riadh
'89 560SL Rauchsilber
And what is good, Phaedrus, and what is not good -- Need we ask anyone to tell us these things?
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 10:34 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page