Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-20-2006, 03:02 AM
Registered User
 
Join Date: Nov 2005
Location: St Helens, OR
Posts: 41
Is this a vacuum issue or what?

When I step on the gas at 50 or 60 MPH to try and pass or something it 'lurches' like it is trying to downshift but it doesn't. I don't think I have ever felt the car downshift. Also it does this when upshifting from 2-3, and sometimes from 3-4. I almost got hit by a truck the other day and figure it is time to get under the hood and find it.

Thanks.
Ce

__________________
87 300SDL "Sherman"
89 VW Jetta diesel
Reply With Quote
  #2  
Old 02-20-2006, 03:39 AM
PanzerSD's Avatar
Schießenstern
 
Join Date: Jan 2006
Location: Saskatchewan Canada
Posts: 2,351
That sounds like the same problem that I have sort of.
When I'm driving along, and I gunn it without hitting the kick down switch it revs high and doesn't do anything, and whilst moving off from a stop it flares in every shift. Search "transmission" on this site and you'll be sure to find something that will help you..

What model Benz do you have?
__________________
RIP: 80 300SD
RIP: 79 450SEL
2002 E430 4matic (212,000km)

____________________________
FACEBOOK:
PANZER450
Reply With Quote
  #3  
Old 02-20-2006, 10:32 AM
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Location: Texas Hill Country
Posts: 510
I would start by looking over the vacuum system and I would start by re-working ALL the vacuum connectors. Good vacuum to the transmission makes a world of difference on these cars and it is cheap and easy to do.

My transmission was flaring badly and was related to a vacuum leak at the EGR valve...turned out to be 39cent fix....search for EGR valve also. There is also a short piece of vacuum hose connector down on the transmission going to the modulator valve and one up top right behind the fuel pump. I found great piece of mind by just replacing ALL the vacuum connections I could get to...total cost was under 20 bucks and BINGO a lot of stuff started working better, like the transmission, door locks, vents, and fuel door lock.

Well worth a shot.
__________________
Mark
1983 300TD Wagon
Even a broken watch is right twice a day
Reply With Quote
  #4  
Old 02-20-2006, 10:35 AM
Biodiesel300TD's Avatar
|3iodiesel300T|)
 
Join Date: Dec 2004
Location: Albany, OR
Posts: 4,845
Maybe a kick down switch problem. It's under the go pedal. Try disconnecting it and see if it changes anything.

__________________
Andrew
'04 Jetta TDI Wagon
'82 300TD ~ Winnie ~ Sold
'77 300D ~ Sold
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 04:18 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page