Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-22-2008, 08:13 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Location: Bellingham, Wa
Posts: 77
300d sounds like a pipe organ!!!

I have a feeling that I'm about to describe a symptom that has already been covered here before, but I can't seem to find the right search word to get a hit in the archives.

I just returned from about 20 miles on the freeway at 65-75 mph. Right after shutting the car down I heard a high pitched whistle that gradually increased in pitch until finally fading out. While still hearing the sound, I pushed down the drivers side lock, thinking that it might be vacuum related but no change in the sound. I started it back up and then shut it down again and didn't hear the whistle again. Didn't sound like the antenna motor(?), don't remember if the climate control was on at the time (but was running most of the trip home). HMMMMMM

1979 300D

__________________
1979 300D 275K
Reply With Quote
  #2  
Old 01-22-2008, 08:18 PM
ForcedInduction
Guest
 
Posts: n/a
Where was the sound coming from (engine bay, cabin, trunk?)?
Reply With Quote
  #3  
Old 01-22-2008, 08:23 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Location: Bellingham, Wa
Posts: 77
Ah yes, a critical piece of info. I think it was coming from the engine compartment or maybe under the dash...... It was hard to tell, actually but I don't think it was coming from the trunk area. That doesn't help much does it?
__________________
1979 300D 275K
Reply With Quote
  #4  
Old 01-22-2008, 08:25 PM
JimmyL's Avatar
Rogue T Intolerant!!!
 
Join Date: May 2004
Location: Sunnyvale, Texas (DFW)
Posts: 9,673
Have you been having to add coolant to the radiator? Might be a leak in the cooling system and the pressure bleeds off after you shut it down....
I guess it could be something related to the Evil Servo and related systems, both vac and coolant.
__________________
Jimmy L.
'05 Acura TL 6MT
2001 ML430 My Spare

Gone:
'95 E300 188K "Batmobile" Texas Unfriendly Black
'85 300TD 235K "The Wagon" Texas Friendly White
'80 240D 154K "China" Scar engine installed
'81 300TD 240K "Smash"
'80 240D 230K "The Squash"
'81 240D 293K"Scar" Rear ended harder than Elton John
Reply With Quote
  #5  
Old 01-22-2008, 08:29 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Location: Bellingham, Wa
Posts: 77
Haven't noticed any coolant leaks. I did re-install the fan yesterday (was in the trunk when I bought it).

I have yet to meet Evil Servo. Should I look forward to it?
__________________
1979 300D 275K
Reply With Quote
  #6  
Old 01-22-2008, 09:07 PM
Mustang_man298's Avatar
Man of the fire
 
Join Date: May 2006
Location: Shingletown,Ca
Posts: 941
How long did you run it after the restart? It could be the brake booster leaking vacuum by at the master cyl grommet or check valve grommet, & maybe it didnt run long enough to replenish the booster vacuum (large area to evacuate) the check valve would isolate it from the rest of the system so locking a door wouldn't make a difference. Have the brakes felt a little weaker or harder than usual?
__________________
Chris
64 190D R.I.P.
80 240D W/617 engine -for sale
82 240D -for sale
Reply With Quote
  #7  
Old 01-22-2008, 09:13 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Location: Bellingham, Wa
Posts: 77
Ran it again for a minute or less, maybe will run around the block a couple of times after the little one goes to bed and try again.

Have not noticed brakes working any differently.
__________________
1979 300D 275K
Reply With Quote
  #8  
Old 01-22-2008, 09:15 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 18,355
Look at your fan clutch next time and see if it continues spinning when the engine stops. Since you just reinstalled the fan, my money's on it.
__________________
1977 300d 70k--sold 08
1985 300TD 185k+
1984 307d 126k--sold 8/03
1985 409d 65k--sold 06
1984 300SD 315k--daughter's car
1979 300SD 122k--sold 2/11
1999 Fuso FG Expedition Camper
1993 GMC Sierra 6.5 TD 4x4
1982 Bluebird Wanderlodge CAT 3208--Sold 2/13
Reply With Quote
  #9  
Old 01-22-2008, 10:19 PM
Registered User
 
Join Date: Nov 2004
Location: Nova Scotia, Canada.
Posts: 6,510
Call the last owner and asked if there was any reason he pulled the fan. What I was wondering is if the fan clutch had no or little oil did the freewheeling fan somehow make a weird noise. Inertia would keep it going for a time and the clutch unit might have been hot from the freeway drive if excess slippage was present. Noise like a pipe organ is a little strange though. Any identifyable tune?
Reply With Quote
  #10  
Old 01-23-2008, 09:54 AM
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Location: Bellingham, Wa
Posts: 77
I believe that the PO would have told me if the fan clutch was misbehaving. I think he left it off after changing the belts thinking that it would help keep the car up to operating temperature this winter.

The way I understand the fan clutch works is that when the fluid (or semi fluid) inside gets hot (or warm), it expands enough to NOT allow the fan to freewheel. If the cluth was shot, then I should hear it freewheeling after every shut down. Is my logic correct?

I will try to get the car up to temperature and see if I get a repeat performance today.

No recognizable tune, very spooky though.
__________________
1979 300D 275K
Reply With Quote
  #11  
Old 01-23-2008, 10:11 AM
vstech's Avatar
DD MOD, HVAC,MCP,Mac,GMAC
 
Join Date: Mar 2006
Location: Mount Holly, NC
Posts: 26,377
my 79 does that after a decent drive, it stopps when I step on the brakes, so it's vacuum related on mine. try to step on the brakes next time you hear the sound to see if the booster makes it stop.
__________________
John HAUL AWAY, OR CRUSHED CARS!!! HELP ME keep the cars out of the crusher! A/C Thread
"as I ride with my a/c on... I have fond memories of sweaty oily saturdays and spewing R12 into the air. THANKS for all you do!

My drivers:
1987 190D 2.5Turbo
1987 190D 2.5Turbo
1987 190D 2.5-5SPEED!!!

1987 300TD
1987 300TD
1994GMC 2500 6.5Turbo truck... I had to put the ladder somewhere!
Reply With Quote
  #12  
Old 01-23-2008, 10:17 AM
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Location: Bellingham, Wa
Posts: 77
Quote:
Originally Posted by vstech View Post
my 79 does that after a decent drive, it stopps when I step on the brakes, so it's vacuum related on mine. try to step on the brakes next time you hear the sound to see if the booster makes it stop.

Will do.

__________________
1979 300D 275K
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 10:25 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page