Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-31-2008, 04:02 AM
JWJ JWJ is offline
Mechanically challenged
 
Join Date: Sep 2005
Location: Raleigh, North Carolina
Posts: 395
Hard to start when engine is cold

I've run into a recurring situation with my '85 300TD. It's hard to start when the engine is cold. The outside temperature does not appear to make a difference. When the engine is warm there is no problem.

If I pump the fuel primer pump about 50 times the car will eventually start when cold.

I've performed a valve adjustment, replaced the fuel filters, and verified the battery but this doesn't appear to have helped. There is nothing leaking onto the ground.

Any suggustions as to the problem?

__________________
JWJ
1983 MB 300D - > 430,000 miles - Deep Blue - Bilstein Comforts - 0-60 in 24 seconds - 27MPG
1985 MB 300TD (wagon) - > 275,000 miles - Manila Beige - Thule rack - 0-60 in 18 seconds - 22 - 25MPG
Biodiesel, Mobil Delvac 1, and Viton fuel lines!
Reply With Quote
  #2  
Old 01-31-2008, 04:37 AM
zeke's Avatar
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Location: The Alamo City, TEXAS
Posts: 1,189
compression test?
__________________

Current Mercedes
1979 maple yellow 240D 4-speed


Gone and fondly remembered:
1980 orient red 240D 4-speed

Gone and NOT fondly remembered:
1982 Chna Blue 300TD

Other car in the stable:
2013 VW Jetta Sportwagen TDI / 6-speed MT
Reply With Quote
  #3  
Old 01-31-2008, 04:49 AM
JWJ JWJ is offline
Mechanically challenged
 
Join Date: Sep 2005
Location: Raleigh, North Carolina
Posts: 395
Quote:
Originally Posted by zeke View Post
compression test?
The problem came on suddenly. It has not been a growing problem.

Wouldn't a compression problem start small and get progressively worse?
__________________
JWJ
1983 MB 300D - > 430,000 miles - Deep Blue - Bilstein Comforts - 0-60 in 24 seconds - 27MPG
1985 MB 300TD (wagon) - > 275,000 miles - Manila Beige - Thule rack - 0-60 in 18 seconds - 22 - 25MPG
Biodiesel, Mobil Delvac 1, and Viton fuel lines!
Reply With Quote
  #4  
Old 01-31-2008, 05:22 AM
toomany MBZ's Avatar
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Location: central Va
Posts: 7,820
Sounds like glow plugs that need to be checked for resistance, and voltage. They can fail anytime.
Attached Thumbnails
Hard to start when engine is cold-info-002-cropped-three.jpg  
__________________
83 SD

84 CD
Reply With Quote
  #5  
Old 01-31-2008, 06:59 AM
JWJ JWJ is offline
Mechanically challenged
 
Join Date: Sep 2005
Location: Raleigh, North Carolina
Posts: 395
Quote:
Originally Posted by toomany MBZ View Post
Sounds like glow plugs that need to be checked for resistance, and voltage. They can fail anytime.
My glowplug dash light comes on. Could the glowplugs still be the culprit?
__________________
JWJ
1983 MB 300D - > 430,000 miles - Deep Blue - Bilstein Comforts - 0-60 in 24 seconds - 27MPG
1985 MB 300TD (wagon) - > 275,000 miles - Manila Beige - Thule rack - 0-60 in 18 seconds - 22 - 25MPG
Biodiesel, Mobil Delvac 1, and Viton fuel lines!
Reply With Quote
  #6  
Old 01-31-2008, 07:52 AM
t walgamuth's Avatar
dieselarchitect
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lafayette Indiana
Posts: 36,307
Yes. If you have even one bad one in cold weather that will translate to hard starting and rough running for a minute after start up.

Tom W
__________________
[SIGPIC] Diesel loving autocrossing grandpa Architect. 08 Dodge 3/4 ton with Cummins & six speed; I have had about 35 benzes. I have a 39 Studebaker Coupe Express pickup in which I have had installed a 617 turbo and a five speed manual.[SIGPIC]

..I also have a 427 Cobra replica with an aluminum chassis.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-31-2008, 08:33 AM
83 300SD
 
Join Date: Mar 2007
Location: Shawano, WI
Posts: 691
Quote:
Originally Posted by t walgamuth View Post
Yes. If you have even one bad one in cold weather that will translate to hard starting and rough running for a minute after start up.

Tom W
Tom's correct. Do a thread search for GP issues and GP relays.

John
__________________
Certified Registered Nurse Anesthetist (CRNA)
2002 F250 powerstroke with Plantdrive WVO conversion
1983 300SD 190K miles ,sold
2006 E320 CDI
Reply With Quote
  #8  
Old 01-31-2008, 09:28 AM
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 18,355
Could also be an air leak in the fuel system if it starts after priming.
__________________
1977 300d 70k--sold 08
1985 300TD 185k+
1984 307d 126k--sold 8/03
1985 409d 65k--sold 06
1984 300SD 315k--daughter's car
1979 300SD 122k--sold 2/11
1999 Fuso FG Expedition Camper
1993 GMC Sierra 6.5 TD 4x4
1982 Bluebird Wanderlodge CAT 3208--Sold 2/13
Reply With Quote
  #9  
Old 01-31-2008, 12:22 PM
vstech's Avatar
DD MOD, HVAC,MCP,Mac,GMAC
 
Join Date: Mar 2006
Location: Mount Holly, NC
Posts: 26,389
is your clear filter full of air when you go to start?
this sounds like classic primer pump leaking. I bet you park your car with the nose up. try parking it with the nose down, I bet you get a puddle of fuel under your primer pump.
__________________
John HAUL AWAY, OR CRUSHED CARS!!! HELP ME keep the cars out of the crusher! A/C Thread
"as I ride with my a/c on... I have fond memories of sweaty oily saturdays and spewing R12 into the air. THANKS for all you do!

My drivers:
1987 190D 2.5Turbo
1987 190D 2.5Turbo
1987 190D 2.5-5SPEED!!!

1987 300TD
1987 300TD
1994GMC 2500 6.5Turbo truck... I had to put the ladder somewhere!
Reply With Quote
  #10  
Old 01-31-2008, 04:55 PM
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 322
what's that book quote from? i think i need one to lust over so i can find something to fix on mine?
__________________
2004 Infiniti G35 3.5L 6mt Coupe 73K miles 25.6mpg ytd
2001 Green Audi TT 225 AWD Roadster 71K 6sp 30.9mpg >>STOLEN<<
1982 300D Turbo 231K 120hp? 28.1mpg YTD


Reply With Quote
  #11  
Old 02-01-2008, 01:11 AM
JWJ JWJ is offline
Mechanically challenged
 
Join Date: Sep 2005
Location: Raleigh, North Carolina
Posts: 395
Quote:
Originally Posted by vstech View Post
is your clear filter full of air when you go to start?
this sounds like classic primer pump leaking.
Yes, the clear filter is full of fuel. I park on level ground.

Is there a way to check for air leaks?

__________________
JWJ
1983 MB 300D - > 430,000 miles - Deep Blue - Bilstein Comforts - 0-60 in 24 seconds - 27MPG
1985 MB 300TD (wagon) - > 275,000 miles - Manila Beige - Thule rack - 0-60 in 18 seconds - 22 - 25MPG
Biodiesel, Mobil Delvac 1, and Viton fuel lines!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 01:33 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page