Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-29-2012, 05:21 PM
Registered User
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 204
No Start HELP

Beautiful day, I thought I would take the bike out for a ride. Moved the car 1984 300D, it started fine with one rotation. Got back from the ride to move it back behind the trialer, it started but rough then it shut off. attempted to start it nothing, it just turn over. so I did the following:

Disconnected the #1 injector fuel line, had wife crank it over no fuel came out. Fuel is supposed to come when the engine is being turn over right?

Both fuel filters are new, standard protocol after buyin a use car. Change everything, oil/filer, trans fluid, air filter and fuel filters.

Where can I start to isolate the lack of fuel?

What else can I check to verify fuel is not making it to the injectors?

This car has 76K original, but sat for at least 12 yrs. The reason I say that because the last yr it was registered was 2000 as indicated on the tags that were on it before I picked it up.

It was running great, drove it 300 miles already. Thanks in advance.
Reply With Quote
  #2  
Old 09-29-2012, 05:39 PM
moon161's Avatar
Formerly of Car Hell
 
Join Date: Mar 2008
Location: Buffalo NY
Posts: 1,654
Work the primer pump, plastic knob right next to the injector pump. 2-3 turns ccw, pump till it gets hard, and you feel it circulating fuel through the IP. If no start, crank w/ injector lines loosened till they bleed through. Start looking for places where air may leak into fuel lines & tighten up. You may have made a leak replacing a filter.
__________________
CC: NSA

All things are burning, know this and be released.

82 Benz 240 D, Kuan Yin
12 Ford Escape 4wd

You're four times
It's hard to
more likely to
concentrate on
have an accident
two things
when you're on
at the same time.
a cell phone.


www.kiva.org It's not like there's anything wrong with feeling good, is there?
Reply With Quote
  #3  
Old 09-29-2012, 08:40 PM
Diesel911's Avatar
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Location: Long Beach,CA
Posts: 22,100
I would get several feet of 5/16" Fuel Hose from the regular Parts Store; enought to go into a seperate Container of 2 or mor gallons of clean Diesel Fuel.

And, do what moon161 said concerning priming the system. If Fuel does not come out of the Fuel Fuel Injection Lines like that try cranking the Engine while some one works the Hand Primer. If that works the Fuel Supply Lift Pump could have issues or the Fuel Pressure/Overflow Valve is not holding pressure.

If no Fuel is coming out of the Injector Lines like that I would look up some of the Threads were the Car sat a long time and it was believed the IP was plugged up internally.

2 things can happen; the Fuel Feed Holes in the Elements can be plugged and or the Plungers can get stuck upwards due to old sticky Fuel.

Here is one thread:
See post #4 Reasons for stuck Rack or other similar symptoms of no fuel from IP
81 617 alda clogged after i cleaned it two days ago
DIY Repair Links
DIY Links by Parts Category - PeachParts Mercedes ShopForum

PeachPartsWiki: Do It Yourself Articles - Mercedes Vehicles

People have used various chemicals to unstick things.

Once you get Fuel out of the Fuel Injection lines it is also possible the Injectors are gummed up.
__________________
84 300D, 82 Volvo 244Gl Diesel
Reply With Quote
  #4  
Old 09-29-2012, 08:45 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 18,353
Pull the vacuum line off the the shut off valve and try again.
__________________
1977 300d 70k--sold 08
1985 300TD 185k+
1984 307d 126k--sold 8/03
1985 409d 65k--sold 06
1984 300SD 315k--daughter's car
1979 300SD 122k--sold 2/11
1999 Fuso FG Expedition Camper
1993 GMC Sierra 6.5 TD 4x4
1982 Bluebird Wanderlodge CAT 3208--Sold 2/13
Reply With Quote
  #5  
Old 09-30-2012, 10:39 AM
Registered User
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 204
Thank you everyone for your inputs, I had my wife crank while I was pumping the prime pump. I noitced some dripping on the injector lines, so I hooked them back up and attemp to start the car. It was rough at first but it finally idled.

I think it was the spin on filter that was lose, I was able to get 3 to four turns out of the bolt on top. I did not want to tighten it that tight initially because I figured I did not see any leak. Hence it would be fine,
Reply With Quote
  #6  
Old 09-30-2012, 01:26 PM
vstech's Avatar
DD MOD, HVAC,MCP,Mac,GMAC
 
Join Date: Mar 2006
Location: Mount Holly, NC
Posts: 25,832
the spin on filter bolt has one or two o-rings on it...
__________________
John HAUL AWAY, OR CRUSHED CARS!!! HELP ME keep the cars out of the crusher! A/C Thread
"as I ride with my a/c on... I have fond memories of sweaty oily saturdays and spewing R12 into the air. THANKS for all you do!

My drivers:
1987 190D 2.5Turbo
1987 190D 2.5Turbo
1987 190D 2.5-5SPEED!!!

1987 300TD
1987 300TD
1994GMC 2500 6.5Turbo truck... I had to put the ladder somewhere!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 07:25 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page