Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-19-2004, 04:29 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 5
Transmission Popped out of drive and wont shift right

1988 420SEL 160k Trans popped out of drive on me yesterday (right near Richmond) and then ones I put it back into drive it began working ok. I checked fluid, was ok. Same happened a second time. Then I noticed it is not shifting into the high gear. At 60 mph instead of 2000 rpm I see 3000 and it doesnt shift up. When I put it into neutral and back into drive, all at highway speed, then it goes into the high gear. Does this sound like TransX might cure this or is this bad news?

dave

Reply With Quote
  #2  
Old 12-19-2004, 05:59 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location: KC, MO
Posts: 140
Sounds like a candidate for Trans-X, then save up for a reb't valve body (~$500); gov. assembly is also a possibility, but 420's have a VB problem anyway.
__________________
Don't ask me, I'm a shop-owner by default
Reply With Quote
  #3  
Old 12-19-2004, 10:26 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 5
thanx BenzRepair

The Trans-X seemed to do the trick right now (one test drive). What is valve body?
Do you leave Trans-X in there or best to drain and change fluid and filter?

dave
Reply With Quote
  #4  
Old 12-20-2004, 01:19 AM
jbaj007's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jun 2001
Location: Santa Monica, CA
Posts: 2,053
Check the shifter bushings at the linkage to make sure it really is in "D" and not erratically going in "3". It's a simple check under the car that might be a simple solution.
__________________
The Golden Rule

1984 300SD (bought new, sold it in 1988, bought it back 13 yrs. later)
Reply With Quote
  #5  
Old 12-20-2004, 02:56 AM
BenzMatic's Avatar
You can do it
 
Join Date: Jun 2003
Location: OC S. California
Posts: 120
Sounds like combination of shifter bushing and K1 spring problem. Poping out of the gear could be shifter bushing issue, is it your transmission lever to loose?
The second issue of not doing up-shift or flaring could be the K1 spring disc issue, a $15 part and 1-2 hour of labor should fix this. Do a search on both of these topics Here is link for K1 issues
http://transmission.articles.mbz.org/k1/
Good Luck.

__________________
87 420 SEL
Looking for a nice mid 80's MB diesel.
87 BMW 528e (Sold)
99 TOYOTA 4Runner
1989 Honda Accord (Sold)
1988 Honda Accord (Total)
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 03:54 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page