Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-25-2005, 08:24 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Location: England
Posts: 1,841
E240 stalling problem - engine temperature sensor?

Hi,

I am hoping to find some clues to this in a 2001 E240 (Bizarre 2.6 model).

It drives fine, then randomly stalls. The engine fan cuts in, the engine temperature sensor drops to read zero and ABS/ESP warnings come on. The engine will not start.

This stays as the case for a few minutes. Then, the fan cuts out, the dash goes back to normal and it drives OK.

The engine temperature remains normal (it's not overheating), and there are NO faults stored in the computer.


Weird? you bet.


I Could only guess at the crank position sensor, but with the other issues I'm not so sure. Is there an engine temperature sensor capable of causing this?


thanks

Russell

__________________
190E's:
2.5-16v 1990 90,000m Astral Silver
2.0E 8v 1986 107,000m Black 2nd owner
http://www.maylane.demon.co.uk/190esmall.jpghttp://www.maylane.demon.co.uk/190esmall2.jpg

Last edited by pentoman; 04-25-2005 at 08:28 PM. Reason: Additional info
Reply With Quote
  #2  
Old 04-25-2005, 10:42 PM
Johnhef's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: Frederick, Md
Posts: 4,540
I was thinking crank sensor as well, its one of the most common occurances on these engines. Couldn't hurt to try it, easy to change out.
__________________


1980 500SE/AMG Euro
1981 500SEL Euro
1982 380SEL
1983 300TD
1983 500SEC/AMG Euro
1984 500SEC
1984 300TD Euro
1986 190E 2.3-16
1986 190E 2.3
1987 300D
1997 C36 AMG
2003 C320T 4matic

past: 1969 280SE 4.5 | 1978 240D | 1978 300D | 1981 300SD | 1981 300SD | 1982 300CD | 1983 300CD | 1983 300SD | 1983 380SEC | 1984 300D | 1984 300D | 1984 300TD | 1984 500SEL | 1984 300SD | 1985 300D | 1986 300E | 1986 560SEL | 1986 560SEL/Carat | 1987 560SEC | 1991 300D 2.5 | 2006 R350
Reply With Quote
  #3  
Old 04-26-2005, 09:04 AM
Moderator
 
Join Date: Mar 1999
Location: Tucker, Ga USA
Posts: 12,153
Exclamation

Here is the USA MB is recalling almost all of the V-6 powered cars for OVER-CHARGING problems from the voltage regulator. That could also be the problem that you are having!

ON any M112/113 engined cars I would have the crank sensor replaced after 4 years! THEY will leave you walking!
__________________
MERCEDES Benz Master Guild Technician (6 TIMES)
ASE Master Technician
Mercedes Benz Star Technician (2 times)
44 years foreign automotive repair
27 Years M.B. Shop foreman (dealer)
MB technical information Specialist (15 years)
190E 2.3 16V ITS SCCA race car (sold)
1986 190E 2.3 16V 2.5 (sold)
Retired Moderator
Reply With Quote
  #4  
Old 05-26-2005, 08:53 AM
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Location: England
Posts: 1,841
Well the E240 is dead now.

The crankshaft position sensor was replaced, but to no avail - the car continues to randomly lose all power, stall and now finally will not start.



The engine does not even turn over (i.e. the starter doesn't turn) but the battery is fine. Instead, the engine cooling fan powers up when you switch the ignition on even if the engine is cold, and turning the key has no effect, no lights dim, no guages move, nothing.


New Mercedes suck!
__________________
190E's:
2.5-16v 1990 90,000m Astral Silver
2.0E 8v 1986 107,000m Black 2nd owner
http://www.maylane.demon.co.uk/190esmall.jpghttp://www.maylane.demon.co.uk/190esmall2.jpg
Reply With Quote
  #5  
Old 05-31-2005, 07:33 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Location: England
Posts: 1,841
Well it's fixed.

It turned out to be.. err.. some sort of 'box' with relays and that sort of stuff in. (I didn't do it!)

Sorry I can't be more helpful, but may help others with a similar problem (by recent standards that will probably be about another 3,500,000 people.

__________________
190E's:
2.5-16v 1990 90,000m Astral Silver
2.0E 8v 1986 107,000m Black 2nd owner
http://www.maylane.demon.co.uk/190esmall.jpghttp://www.maylane.demon.co.uk/190esmall2.jpg
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Stalling and shuddering problem benzman2 Tech Help 2 04-11-2005 01:21 AM
ML320 Stalling on Long Grades (long) markjenn ML, GL, G-Wagen, R-Class, Unimog, Sprinter 0 02-07-2005 02:51 PM
1991 Mercedes 300 E Problems! Donna Tech Help 25 09-05-2001 11:02 AM
1988 190E 2.3 stalling problem subcmdr Tech Help 1 07-08-2000 10:02 PM
300 SL stalling chaudo Tech Help 4 02-08-2000 01:15 AM



All times are GMT -4. The time now is 09:00 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page