Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-03-2005, 04:24 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 2000
Posts: 17
300sdl transmission problem

Hello-
My 300sdl is a 300k+ mile car and the transmission is not shifting properly.
I bought the car 50K miles ago at auction so I only know history via
inspection. I suspect the transmission is original. With that backround - the
tranny doesn't shift into 4th gear. Here's what's been done:
- filter and fluid about 10K miles ago, fluid was good then, and still appears
as it should. Also passes the smell test.
- Tried Trans-X 200 miles back - no change.
- Ruled out bowden cable and kickdown switch.
- Checked all vacuum lines for leaks / have not hooked up a vacuum tester.
Now for some additional symtoms. If the car sits for two weeks or so - the tranny will shift into 4th. Although as opposed to the robust / solid shift of the
prior gears- I'll say it sliiiiiides into 4th. The car will shift fine for 20 miles or so,
then I lose 4th gear. If I keep driving - I'll go another 10 miles or so then I'll lose 3rd gear. I havn't pressed my luck past that. I suspect I'm in for a major
rebuild - but would like to have some idea what's causing the problem.
Any help would be greatly appreciated.
Glenn
Reply With Quote
  #2  
Old 08-03-2005, 05:17 PM
Hit Man X's Avatar
I LOVE BRUNETTES
 
Join Date: Sep 2004
Location: FUNKYTOWN
Posts: 8,908
Thumbs up

Well over 300k miles is quite a feat for an automatic transmission that's nearly 20 years old. I'd get ready for a rebuild honestly, but there's a few things you could check out prior to doing so.

The modulator on the case (driver side I recall) could be the problem. You could try pulling those vac lines, cleaning them, and reinstalling too. I believe new modulators are around $35-50. Just a few other things before throwing in the towel.

Hope it helps.
__________________
I'm not a doctor, but I'll have a look.

'85 300SD
'87 300SDL
'89 300E
'90 300SEL
'91 560SEL

Eight others from IH, BMW, GM, Ford, and Volvo.

Liberty will not descend to a people; a people must raise themselves to liberty.
[/IMG]
Reply With Quote
  #3  
Old 08-03-2005, 09:16 PM
Johnhef's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: Frederick, Md
Posts: 4,540
try this: 300SDL Engine/Trans vacuum or Trans sticking?

connecting the vacuum lines back correctly actually fixed my problem. Check that valve on your IP though.
__________________


1980 500SE/AMG Euro
1981 500SEL Euro
1982 380SEL
1983 300TD
1983 500SEC/AMG Euro
1984 500SEC
1984 300TD Euro
1986 190E 2.3-16
1986 190E 2.3
1987 300D
1997 C36 AMG
2003 C320T 4matic

past: 1969 280SE 4.5 | 1978 240D | 1978 300D | 1981 300SD | 1981 300SD | 1982 300CD | 1983 300CD | 1983 300SD | 1983 380SEC | 1984 300D | 1984 300D | 1984 300TD | 1984 500SEL | 1984 300SD | 1985 300D | 1986 300E | 1986 560SEL | 1986 560SEL/Carat | 1987 560SEC | 1991 300D 2.5 | 2006 R350
Reply With Quote
  #4  
Old 08-03-2005, 10:00 PM
Registered User
 
Join Date: May 2005
Posts: 992
i had the same problem

i had 83 300 sd tranny problems and i could not figure it out so i
disconnected the vac to the tranny.... and stuck a stick in it...
at the valv ontop of the fuel pump....


and the problems went away.... so i need a new vac control for the shift...

try this.....
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1999 S500 with 722.6 Automatic Transmission Filled for life? MBD Tech Help 29 07-30-2011 12:51 PM
A/C Relay problem? 86 300SDL Ron Ragno Diesel Discussion 3 03-08-2005 08:39 PM
Intermittent idle problem, 86 300SDL Jim H Diesel Discussion 5 10-23-2004 01:54 PM
Transmission problem 500E Henrik Tech Help 0 08-25-2004 12:06 PM
Recurring Transmission Problem mkpeters Tech Help 5 05-31-2003 10:32 PM



All times are GMT -4. The time now is 02:41 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page