Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-01-2006, 12:39 AM
BENZ-LGB's Avatar
Strong, silent type
 
Join Date: Apr 2001
Location: Southern California
Posts: 1,663
A/C question

I own a 300TE. The automatic A/C control does not seem to be sucking air through the overhead console inlet.

I did the usual test, put a piece of tissue paper to see if it was sucked up. The tissue paper fell down.

I then opened up the glove compartment to check the aspirator fan. The aspirator fan is working well. It has suction.

I checked the rubber hoses in the glove compartment area and they are all in good shape and the fit is tight.

So, why is there no suction at the overhead console inlet?

Any suggestions?

Thanks.

__________________
Current Benzes

1989 300TE "Alice"
1990 300CE "Sam Spade"
1991 300CE "Beowulf" RIP (06.1991 - 10.10.2007)
1998 E320 "Orson"
2002 C320 Wagon "Molly Fox"

Res non semper sunt quae esse videntur

My Gallery

Not in this weather!
Reply With Quote
  #2  
Old 07-01-2006, 10:44 AM
BENZ-LGB's Avatar
Strong, silent type
 
Join Date: Apr 2001
Location: Southern California
Posts: 1,663
Bump....

Anyone?

Anyone??

Anyone???
__________________
Current Benzes

1989 300TE "Alice"
1990 300CE "Sam Spade"
1991 300CE "Beowulf" RIP (06.1991 - 10.10.2007)
1998 E320 "Orson"
2002 C320 Wagon "Molly Fox"

Res non semper sunt quae esse videntur

My Gallery

Not in this weather!
Reply With Quote
  #3  
Old 07-02-2006, 11:32 AM
BENZ-LGB's Avatar
Strong, silent type
 
Join Date: Apr 2001
Location: Southern California
Posts: 1,663
bumppppppppppppppp
__________________
Current Benzes

1989 300TE "Alice"
1990 300CE "Sam Spade"
1991 300CE "Beowulf" RIP (06.1991 - 10.10.2007)
1998 E320 "Orson"
2002 C320 Wagon "Molly Fox"

Res non semper sunt quae esse videntur

My Gallery

Not in this weather!
Reply With Quote
  #4  
Old 07-02-2006, 02:11 PM
jbaj007's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jun 2001
Location: Santa Monica, CA
Posts: 2,053
Have you pulled the dome light assy and made sure the hose is attached at the sensor/grill?
__________________
The Golden Rule

1984 300SD (bought new, sold it in 1988, bought it back 13 yrs. later)
Reply With Quote
  #5  
Old 07-02-2006, 02:25 PM
BENZ-LGB's Avatar
Strong, silent type
 
Join Date: Apr 2001
Location: Southern California
Posts: 1,663
Quote:
Originally Posted by jbaj007
Have you pulled the dome light assy and made sure the hose is attached at the sensor/grill?
Yep, I checked it and it was A-OK.

I'm afraid that the hose may be damaged somewhere along the line..

How are thigns in cool SM? Lots of tourists for the 4th?
__________________
Current Benzes

1989 300TE "Alice"
1990 300CE "Sam Spade"
1991 300CE "Beowulf" RIP (06.1991 - 10.10.2007)
1998 E320 "Orson"
2002 C320 Wagon "Molly Fox"

Res non semper sunt quae esse videntur

My Gallery

Not in this weather!

Last edited by BENZ-LGB; 07-02-2006 at 02:34 PM.
Reply With Quote
  #6  
Old 07-02-2006, 05:22 PM
Registered User
 
Join Date: Sep 2001
Location: central Texas
Posts: 17,277
Do you have one of those air filters ....like activated charcoal ? Could it be in that part of the system and clogged up ?
Reply With Quote
  #7  
Old 07-02-2006, 05:28 PM
jbaj007's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jun 2001
Location: Santa Monica, CA
Posts: 2,053
BENZ-LGB,
Actually, It's been fairly quiet here today, so far. Ran some errands after church, and traffic was light.

Gotta be a hose loose (or plugged) between aspirator motor and sensor. Motor definately has suction? Not a loose impeller on the motor shaft? My hose in the "A" pillar is fairly stout rubber, but maybe with the heat here recently, yours has collapsed?
__________________
The Golden Rule

1984 300SD (bought new, sold it in 1988, bought it back 13 yrs. later)
Reply With Quote
  #8  
Old 07-02-2006, 08:12 PM
BENZ-LGB's Avatar
Strong, silent type
 
Join Date: Apr 2001
Location: Southern California
Posts: 1,663
Quote:
Originally Posted by jbaj007
BENZ-LGB,
Actually, It's been fairly quiet here today, so far. Ran some errands after church, and traffic was light.

Gotta be a hose loose (or plugged) between aspirator motor and sensor. Motor definately has suction? Not a loose impeller on the motor shaft? My hose in the "A" pillar is fairly stout rubber, but maybe with the heat here recently, yours has collapsed?
I checked the aspirator fan...I even tried a new one...it has good suction at the tip of the fan.

When I removed the overhead console I cleared some dust from the sensor and checked the hose.

What I think mya have happened is that when I had a cell phone kit, the installer ran the wire from the cellkit unit under the front passenger carpet area, up the right hand A pillar and then to a point right under the rearview mirror, where the mike for the cellphone was instaled.

I have a sneaking suspicion that int he process the hose was either pinched or "poked" or something.

Do you know how to remove the A pillar cover to check the hose?

I think that's where the problem may be...

Enjoy the nice beach weather.
__________________
Current Benzes

1989 300TE "Alice"
1990 300CE "Sam Spade"
1991 300CE "Beowulf" RIP (06.1991 - 10.10.2007)
1998 E320 "Orson"
2002 C320 Wagon "Molly Fox"

Res non semper sunt quae esse videntur

My Gallery

Not in this weather!
Reply With Quote
  #9  
Old 07-02-2006, 08:13 PM
BENZ-LGB's Avatar
Strong, silent type
 
Join Date: Apr 2001
Location: Southern California
Posts: 1,663
Quote:
Originally Posted by jbaj007
BENZ-LGB,
Actually, It's been fairly quiet here today, so far. Ran some errands after church, and traffic was light.

Gotta be a hose loose (or plugged) between aspirator motor and sensor. Motor definately has suction? Not a loose impeller on the motor shaft? My hose in the "A" pillar is fairly stout rubber, but maybe with the heat here recently, yours has collapsed?
I checked the aspirator fan...I even tried a new one...it has good suction at the tip of the fan.

When I removed the overhead console I cleared some dust from the sensor and checked the hose.

What I think mya have happened is that when I had a cell phone kit, the installer ran the wire from the cell phone kit unit under the front passenger carpet area, up the right hand A pillar and then to a point right under the rearview mirror, where the mike for the cellphone was installed.

I have a sneaking suspicion that int he process the hose was either pinched or "poked" or something.

Do you know how to remove the A pillar cover to check the hose?

I think that's where the problem may be...

Enjoy the nice beach weather.
__________________
Current Benzes

1989 300TE "Alice"
1990 300CE "Sam Spade"
1991 300CE "Beowulf" RIP (06.1991 - 10.10.2007)
1998 E320 "Orson"
2002 C320 Wagon "Molly Fox"

Res non semper sunt quae esse videntur

My Gallery

Not in this weather!
Reply With Quote
  #10  
Old 07-02-2006, 09:08 PM
jbaj007's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jun 2001
Location: Santa Monica, CA
Posts: 2,053
On the 126 it's job # 68-405. I've got a PDF file, but it's too big for the forum attachment limit and the forum email doesn't allow attachments.

Basically you remove/loosen the felt-like windlace in the A pillar area and use a plastic/wood wedge to tap under the A pillar molding, in an upward direction to release two clips that point down. The clips are about 1/3 the distance from the top and 1/3 from the bottom.

__________________
The Golden Rule

1984 300SD (bought new, sold it in 1988, bought it back 13 yrs. later)
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 03:01 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page