Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-02-2001, 10:23 AM
G-Benz's Avatar
Razorback Soccer Dad
 
Join Date: Apr 2001
Location: Dallas/Fort-Worth
Posts: 5,711
Replaced the OVP to cure the hot start problem. Will see if that fixes the problem for good.

I still have that nagging problem with the pulsating idle (tach needle bounces between 500-1000 rpms). Car runs fine otherwise. Problem seems to occur when car is stopped, and usually worse when in gear.

Disconnecting the air flow meter got the idle pulse to cycle slower, so I tried replacing that unit, but problem persists.

Any ideas out there?

This has been a great forum...within the month of April I have been able to correct three other problems that have plagued this car for months...
__________________
2009 ML350 (106K) - Family vehicle
2001 CLK430 Cabriolet (80K) - Wife's car
2005 BMW 645CI (138K) - My daily driver
2016 Mustang (32K) - Daughter's car
Reply With Quote
  #2  
Old 05-02-2001, 08:01 PM
Clauser1
Guest
 
Posts: n/a
When I bought my car,3yrs ago,it has an idle surge too,
like what you are experiencing now.My mechanic suggested
to change the 02sensor. That fix the problem.
my car is 190e 2.6.
Clauser1
Reply With Quote
  #3  
Old 05-02-2001, 09:53 PM
David C Klasse's Avatar
CheFrac is Back!
 
Join Date: Jan 2001
Location: Mission Hills in the City of San Diego
Posts: 2,352
Clauser,
That is a good point, BUT, his Check Engine light would illuminate if there was a problem. The O2 sensor is monitored by the CAN.

G-Benz,
I think you posted before and I suggested you change the fuel filter, did you ever? What about plug wires (I'm sure you checked this, but..), and spark plugs of course? What about the air filter??

GOod luck and hopefully you'll find a cure!
__________________
2006 E350 w/ 155k miles (Daily Driver)

Previous:
1993 300E 3.2L Sedan w/ close to about 300k miles
2003 E500 Brilliant Silver (Had 217k miles when totalled!)
1989 300E with 289,000 miles (had for <1 yr while in HI)
03 CLK 500 cabrio (Mom's)
2006 C230k (Dad's)
1999 S420 (Mom's/Dad's)
2000 C230k Sport sedans
2001 CLK320 Cabrio (Mom's)
1995 C280 My First Mercedes-Benz... (155k miles. EXCEPTIONAL AUTOMOBILE. Was Very hard to let go of!)
Reply With Quote
  #4  
Old 05-02-2001, 10:36 PM
Clauser1
Guest
 
Posts: n/a
David,
Then something is wrong w/ my car.
My check engine light is not even lit when this is
happening.

Clauser1
Reply With Quote
  #5  
Old 05-02-2001, 10:56 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 1999
Location: Youngstown, OH
Posts: 150
I support the changing of the O2 sensor. A "lazy" sensor will NOT produce a computer error but it will produce the idle surging you have, as will a excessively rich engine, as will a bad idle valve, as will etc..........

I had a similar problem that was fixed by changing both the O2 sensor (NO check engine light) and the EHA.

Intruder
Reply With Quote
  #6  
Old 05-02-2001, 11:03 PM
David C Klasse's Avatar
CheFrac is Back!
 
Join Date: Jan 2001
Location: Mission Hills in the City of San Diego
Posts: 2,352
Hmm, that's interesting, never heard ot that.

Clauser,
I am not sure if the Check Engine light on your car monitor's the 02 sensor. I know 87 300E's have a light in the dash that will come on if the 02 sensor is bad, the light simply says O2. I am not sure about your car.
__________________
2006 E350 w/ 155k miles (Daily Driver)

Previous:
1993 300E 3.2L Sedan w/ close to about 300k miles
2003 E500 Brilliant Silver (Had 217k miles when totalled!)
1989 300E with 289,000 miles (had for <1 yr while in HI)
03 CLK 500 cabrio (Mom's)
2006 C230k (Dad's)
1999 S420 (Mom's/Dad's)
2000 C230k Sport sedans
2001 CLK320 Cabrio (Mom's)
1995 C280 My First Mercedes-Benz... (155k miles. EXCEPTIONAL AUTOMOBILE. Was Very hard to let go of!)
Reply With Quote
  #7  
Old 05-02-2001, 11:22 PM
Clauser1
Guest
 
Posts: n/a
Yes Dave,
According to my owners manual,if the check engine
lit up time to change O2 sensor.

Clauser1
Reply With Quote
  #8  
Old 05-02-2001, 11:31 PM
David C Klasse's Avatar
CheFrac is Back!
 
Join Date: Jan 2001
Location: Mission Hills in the City of San Diego
Posts: 2,352
Clauser,
What year is your 190E? For some reason I was thinking you told me it was a 1987, but now don't see that written anywhere? If yours is newer than that, then I apologize, I don't know where I got the '87 from.
__________________
2006 E350 w/ 155k miles (Daily Driver)

Previous:
1993 300E 3.2L Sedan w/ close to about 300k miles
2003 E500 Brilliant Silver (Had 217k miles when totalled!)
1989 300E with 289,000 miles (had for <1 yr while in HI)
03 CLK 500 cabrio (Mom's)
2006 C230k (Dad's)
1999 S420 (Mom's/Dad's)
2000 C230k Sport sedans
2001 CLK320 Cabrio (Mom's)
1995 C280 My First Mercedes-Benz... (155k miles. EXCEPTIONAL AUTOMOBILE. Was Very hard to let go of!)
Reply With Quote
  #9  
Old 05-02-2001, 11:35 PM
Clauser1
Guest
 
Posts: n/a
David,
Mine is 90 2.6
Clauser1


Reply With Quote
  #10  
Old 05-02-2001, 11:39 PM
David C Klasse's Avatar
CheFrac is Back!
 
Join Date: Jan 2001
Location: Mission Hills in the City of San Diego
Posts: 2,352
Ok, well that makes sense. Sorry Clauser.

__________________
2006 E350 w/ 155k miles (Daily Driver)

Previous:
1993 300E 3.2L Sedan w/ close to about 300k miles
2003 E500 Brilliant Silver (Had 217k miles when totalled!)
1989 300E with 289,000 miles (had for <1 yr while in HI)
03 CLK 500 cabrio (Mom's)
2006 C230k (Dad's)
1999 S420 (Mom's/Dad's)
2000 C230k Sport sedans
2001 CLK320 Cabrio (Mom's)
1995 C280 My First Mercedes-Benz... (155k miles. EXCEPTIONAL AUTOMOBILE. Was Very hard to let go of!)
Reply With Quote
  #11  
Old 05-02-2001, 11:48 PM
Clauser1
Guest
 
Posts: n/a
That will cost you your S420[just kidding].
Clauser1
Reply With Quote
  #12  
Old 05-03-2001, 12:05 AM
Senior Member
 
Join Date: Apr 2001
Location: Beech Island, S.C.
Posts: 468
Is your check engine light working

In my experience I've seen the check engine light discarded because it was a eyesore to look at. Have you had a scantool connected to see if they're any problems?
Reply With Quote
  #13  
Old 05-03-2001, 07:01 AM
ymsin's Avatar
Driver, Mercedes-Benz
 
Join Date: Feb 2001
Location: Malaysia
Posts: 1,645
I had a similar idling situation which saw me replacing the idle valve control and relay (OVP). It didnt solve the problem - until I adjusted the CO.

It was too rich a mixture. Now its back to normal.
__________________
... Kerry

126 tailed by a 203, 129 leading the pack.
Reply With Quote
  #14  
Old 05-03-2001, 07:32 AM
Registered User
 
Join Date: Apr 2001
Posts: 43
I had a similar promlem with unstable idle on my 300CE and the problem was the idle microswitch.
Remove the air cleaner completely, top and bottom to reveal the throttle linkage. Make sure all the linkage and the switch are clean , mine was covered in oily dirt , then check that the microswitch clicks every time the gas pedal is up.
You may need to bend the switch arm very slightly to make it work every time
__________________
Larry
Reply With Quote
  #15  
Old 05-03-2001, 11:08 AM
G-Benz's Avatar
Razorback Soccer Dad
 
Join Date: Apr 2001
Location: Dallas/Fort-Worth
Posts: 5,711
That gives me some things to look at.

Checked some old dealership receipts and found that the wiring harness had been replaced due to a short (about 2 years ago). This supposedly cured a previous surging problem. Also because of some other service, the temerature sensor was replaced, and plug wires and spark plugs were replaced last year (cured severe hesitation problems).

Mine is a 93 and I thought the check engine light would come on if the O2 sensor was bad? It doesn't seem like it's very easy to get to, but I will disconnect it and see what happens.

Will check idle switch too. I am guessing here, since some of you have earlier models with air cleaners.
__________________
2009 ML350 (106K) - Family vehicle
2001 CLK430 Cabriolet (80K) - Wife's car
2005 BMW 645CI (138K) - My daily driver
2016 Mustang (32K) - Daughter's car
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
High Idle 300E -88 (Have preformed search) Sundman Tech Help 28 06-21-2004 04:47 AM
turn signal bulb out? and rough idle on 300e dirtysocks Tech Help 13 04-23-2004 02:30 AM
300e idle 944s2c Tech Help 5 02-15-2004 11:52 AM
300E fluctuating idle mike690003 Tech Help 9 10-20-2003 10:56 AM
300E OVP question jimmyny Tech Help 2 10-05-2002 06:49 PM



All times are GMT -4. The time now is 11:28 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page