Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-06-2007, 10:00 AM
Registered User
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 8
Car won't start after exceeding service B

Hello!
I have 2001 C320. I changed my oil and filter and car was running fine
but wan't able to reset MSS. I always had a service B exceeded message
when I start vehicle. Today my car doesn't start and showed Service B
exceed 5700 miles.

I appreciated for any help to start my car so that I can take it
to Dealer.

My e-mail is techew@yahoo.com

Thank you so much!!!


Reply With Quote
  #2  
Old 02-06-2007, 10:29 AM
Johnhef's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: Frederick, Md
Posts: 4,540
its unrelated, something else is ailing it.
__________________


1980 500SE/AMG Euro
1981 500SEL Euro
1982 380SEL
1983 300TD
1983 500SEC/AMG Euro
1984 500SEC
1984 300TD Euro
1986 190E 2.3-16
1986 190E 2.3
1987 300D
1997 C36 AMG
2003 C320T 4matic

past: 1969 280SE 4.5 | 1978 240D | 1978 300D | 1981 300SD | 1981 300SD | 1982 300CD | 1983 300CD | 1983 300SD | 1983 380SEC | 1984 300D | 1984 300D | 1984 300TD | 1984 500SEL | 1984 300SD | 1985 300D | 1986 300E | 1986 560SEL | 1986 560SEL/Carat | 1987 560SEC | 1991 300D 2.5 | 2006 R350
Reply With Quote
  #3  
Old 02-06-2007, 10:41 AM
Registered User
 
Join Date: Jun 1999
Location: Albuquerque, NM USA
Posts: 1,946
It helps to be more descriptive than "doesn't start."

Does the motor crank and not start or does it not crank?

If it doesn't crank, you need a battery in all liklihood.

Mercedes does NOT disable your car if you exceed the service interval, so there is no cause/effect.
__________________
Kent Christensen
Albuquerque
'07 GL320CDI, '06 SLK350
Reply With Quote
  #4  
Old 02-06-2007, 11:20 AM
Registered User
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 8
Car won't start after exceeding service B

As I turn my key to start, I see the engine light on and
display Service B exceeded 5700 miles; engine doesn't start or
crank....
It ran fine till last night.
I changed oil and filter two weeks ago myself and ran fine
but was not able to reset service B and the MSS counting was
not reset.
Would the computer in C320 prevent me to start my engine
since I exceeded certain milage from Service B mode???
Thanks for any advice and help!!
Reply With Quote
  #5  
Old 02-06-2007, 11:23 AM
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 141
won't start

If you have one try another key.
Mike
Reply With Quote
  #6  
Old 02-06-2007, 11:31 AM
Registered User
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 8
won't start

Hello Mike,

I will try with other key.
Do you think it is the battery in my key?
I hope that you are right....
Exceeding service B would not cause the car computer to
prevent me to start is not the case?
One more thing, today is very cold day 6 degrees F here...

Thanks!

Tony,

techew@yahoo.com.
Reply With Quote
  #7  
Old 02-06-2007, 11:35 AM
MJM MJM is offline
Registered User
 
Join Date: Nov 2004
Location: Midwest
Posts: 57
Tony,

In no way, shape, or form will exceeding the service disable your car from starting.

As mentioned check your car battery.
Reply With Quote
  #8  
Old 02-06-2007, 11:37 AM
Registered User
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 8
Won't start

Hello Kent,

I did not think about battery...
I will also try to jumper the battery with other vehicle and making sure that it is the case...

If I have a poor bettery then I thought C320 instrument panel
would tell me so but I did not see any indication last night.
It is very cold here... I don't know the temp has anything to do with it...
My other older vehicle "toyota" started...

Opened the hood...battery doesn't appears easily...
It must be covered by something but I could not see it easily,,


Thanks!

Tony,
Reply With Quote
  #9  
Old 02-06-2007, 11:49 AM
Johnhef's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: Frederick, Md
Posts: 4,540
battery is undeer the air filter at the right rear corner of the engine bay. The 01 C's were notorious for battery draw problems caused by (mostly) bad seat control modules. If your battery is toast and you put a new one in, check your amperage draw after the CAN network goes to sleep (wait about 30 mins to be sure), otherwise youre going to have another dead battery soon.
__________________


1980 500SE/AMG Euro
1981 500SEL Euro
1982 380SEL
1983 300TD
1983 500SEC/AMG Euro
1984 500SEC
1984 300TD Euro
1986 190E 2.3-16
1986 190E 2.3
1987 300D
1997 C36 AMG
2003 C320T 4matic

past: 1969 280SE 4.5 | 1978 240D | 1978 300D | 1981 300SD | 1981 300SD | 1982 300CD | 1983 300CD | 1983 300SD | 1983 380SEC | 1984 300D | 1984 300D | 1984 300TD | 1984 500SEL | 1984 300SD | 1985 300D | 1986 300E | 1986 560SEL | 1986 560SEL/Carat | 1987 560SEC | 1991 300D 2.5 | 2006 R350
Reply With Quote
  #10  
Old 02-06-2007, 11:53 AM
Parrot of Doom's Avatar
1997 W210 E300TD 243,000
 
Join Date: Mar 2006
Location: Manchester, UK
Posts: 983
Agree, try charging the battery (out of the car). Mercs will try and retain enough power to keep the lights and other functions going even when the battery can't provide enough power to start the engine.

I wouldn't recommend a jump start, I've heard rumours of horror stories with damaged ECUs from less than clean power supplies. Pull the battery out of the car and charge it up.
Reply With Quote
  #11  
Old 02-06-2007, 12:19 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 8
Hello John and Mr Doom,

Thanks for your advice...
I will take the battery out and charge it and try it to start the engine.
>>John,
Mr. Doom warned me about not use jumper to start the c320...
Did you experience same issue like Mr. Doom describe?
Thanks!

Tony,
Reply With Quote
  #12  
Old 02-06-2007, 03:27 PM
Johnhef's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: Frederick, Md
Posts: 4,540
No, I've never had a problem charging a battery in the car provided it was in good shape and full. It won't hurt to take it out an charge it if you wish.
__________________


1980 500SE/AMG Euro
1981 500SEL Euro
1982 380SEL
1983 300TD
1983 500SEC/AMG Euro
1984 500SEC
1984 300TD Euro
1986 190E 2.3-16
1986 190E 2.3
1987 300D
1997 C36 AMG
2003 C320T 4matic

past: 1969 280SE 4.5 | 1978 240D | 1978 300D | 1981 300SD | 1981 300SD | 1982 300CD | 1983 300CD | 1983 300SD | 1983 380SEC | 1984 300D | 1984 300D | 1984 300TD | 1984 500SEL | 1984 300SD | 1985 300D | 1986 300E | 1986 560SEL | 1986 560SEL/Carat | 1987 560SEC | 1991 300D 2.5 | 2006 R350
Reply With Quote
  #13  
Old 02-06-2007, 07:18 PM
Registered User
 
Join Date: Sep 2004
Location: Seattle
Posts: 1,939
Quote:
Originally Posted by techew View Post
One more thing, today is very cold day 6 degrees F here...

techew@yahoo.com.
Lead Acid battery capacity and voltage both go down with temperature. A newer battery in good condition could probably survive that temp fine, but an older one maybe not.

Mike
__________________
1998 C230 330,000 miles (currently dead of second failed EIS, yours will fail too, turning you into the dealer's personal human cash machine)
1988 F150 144,000 miles (leaks all the colors of the rainbow)
Previous stars: 1981 Brava 210,000 miles, 1978 128 150,000 miles, 1977 B200 Van 175,000 miles, 1972 Vega (great, if rusty, car), 1972 Celica, 1986.5 Supra
Reply With Quote
  #14  
Old 02-07-2007, 06:45 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 8
Hello Guys,
I appreciate for your help!!
It was my battery and it is running fine.
After I replace with new battery, I got a error message
ESP not programmed. How can I enable the ESP again?
I pressed the ESP button on the front panel but did not work.

Can you advice me how I can enable it again?

Thanks!

Tony,
Reply With Quote
  #15  
Old 02-07-2007, 06:59 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2003
Location: Ontario, Canada
Posts: 3,160
Try this.
Turn steeringwheel all the way to the left & hold for a few seconds, then all the way to the right for a & hold few seconds.

__________________
2007 C 230 Sport.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 11:00 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page