Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-02-2007, 09:58 PM
Registered User
 
Join Date: Apr 1999
Posts: 2,632
W124 500E M119 hard start- diode matrix ?

It seems like the 500E is now having hot start problems.

The FPR is not leaking and holds vacuum.

After reading the LH Block Diagram (30-0010.pdf), and not wanting to spend for a new throttle body (engine wiring harness is NOT cracked), I'm going to throw some inexpensive parts at the problem:

Brake Switch: 001 545 01 09
Throttle/Idle Speed switch: 140 545 01 14
Air Temp. Sensor: 009 542 68 17 ( B17/7 )
LH Coolant Sensor: 008 542 45 17 ( B11/2 )

Another culprit could be the "Diode Matrix for engine speed increase".

Unfortunately, I cannot locate this part number, it's location is "V2" but from the diagram, I can't tell where to look.

I am also unsure about the LH coolant sensor pn#.

Together these should be under $100.

Wish me luck . . .

:-) neil
Reply With Quote
  #2  
Old 04-15-2012, 09:53 AM
Registered User
 
Join Date: Jul 2004
Location: NC
Posts: 1,138
I have a similar issue I think, where the motor has begun having a rough, low, shaky idle for a few seconds after a hot restart. Doesn't seem to do this when cold. Any ideas? 92 500sl
__________________
former: 83 300D, 97 C230, 93 400E

current: 08 C300 Luxury , 92 500SL
Reply With Quote
  #3  
Old 04-15-2012, 01:36 PM
RANDY P's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2008
Location: Paris, Madrid, NYC, Mesa
Posts: 159
My C36 did that hot start thing until I changed the MAF.

rjp
__________________
03 540I (GAK!!)
81 280E (W123)
70 LeMans Sport with pissed off Poncho 462"
1989 Silverado Step Side (under the knife- complete restomod)
Reply With Quote
  #4  
Old 04-16-2012, 11:49 AM
Registered User
 
Join Date: Jul 2004
Location: NC
Posts: 1,138
Interesting, although I spoke with a respected indie, and he says that symptom is not indicative of a maf. His response was, spend weeks trying to figure it out, pay us thousands of dollars to diagnose, or wait until the behavior gets dramatically worse, which it likely will in the future. Basically said consider it a quirk and live with it for now. His initial feeling was a fuel injector. I did just start running 100% gasoline (non-ethanol) 2 tanks ago. Perhaps it has dislodged some gunk in the tank.
__________________
former: 83 300D, 97 C230, 93 400E

current: 08 C300 Luxury , 92 500SL
Reply With Quote
  #5  
Old 04-28-2012, 06:00 PM
RANDY P's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2008
Location: Paris, Madrid, NYC, Mesa
Posts: 159
Quote:
Originally Posted by Will_w202 View Post
Interesting, although I spoke with a respected indie, and he says that symptom is not indicative of a maf. His response was, spend weeks trying to figure it out, pay us thousands of dollars to diagnose, or wait until the behavior gets dramatically worse, which it likely will in the future. Basically said consider it a quirk and live with it for now. His initial feeling was a fuel injector. I did just start running 100% gasoline (non-ethanol) 2 tanks ago. Perhaps it has dislodged some gunk in the tank.
How many miles on the MAF? I replaced mine due to drivability issues- car was dropping dead for no reason during operation.

It was as if someone turned the key off. Let it sit for 10 minutes or so and hot start was low idle, hunting all kinds of nastiness for a few seconds.

No codes present. Went through CPS, OVP, different gas from different stations, and then finally gave up and switched the MAF out and all symptoms went away.

Been perfect since.


Frankly, I would just leave it for now until the symptoms get worse and you can repeat them at will- you'll spend all kinds of $$$ at a repair shop chasing this ghost.
__________________
03 540I (GAK!!)
81 280E (W123)
70 LeMans Sport with pissed off Poncho 462"
1989 Silverado Step Side (under the knife- complete restomod)
Reply With Quote
  #6  
Old 04-30-2012, 11:07 AM
Registered User
 
Join Date: Jul 2004
Location: NC
Posts: 1,138
I don't have a record of replacement. Doubt it's 20 years old, but who knows. I'll sit on it til it gets worse, agreed. Thanks
__________________
former: 83 300D, 97 C230, 93 400E

current: 08 C300 Luxury , 92 500SL
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 11:19 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page