Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-29-2001, 10:46 PM
Mr. BILL's Avatar
Ghoulardi Rules!
 
Join Date: Aug 2000
Location: Austin, TX
Posts: 576
My '90 300SE with 245K on it is running warmer than I think it should. Symptoms are:

Driving at HWY speeds, temp about 85-90C. As soon as I stop for longer than a minute, temp goes to 100C. At a long light, or heavy traffic, 110C+. Then, the fan comes on and temp quickly begins to drop, or I start moving and temp drops. Also, after a breif shut down, for gas ect., upon restart, temp jumps to 110C then drops quickly. Ambient temp around 90F

Coolant level is good. A/C works fine except for a breif perid last week that Benzmac thought might be a problem with the low speed fan. Since then, A/C works fine.

I do have an exhaust leak at the head/manifold, I don't know if this is related. I'm off again tomorrow to Dallas, and would appreciate promt responce. I did not own this car last summer, but these temps seem abnormal.

Thanks

__________________
Mr. BILL

91 300E 120K
90 300SE 275K (sold)
92 BMW 525iM 120K
90 BMW 525iA 175K
85 300D 175K (sold)
84 300SD 245K (sold)
Reply With Quote
  #2  
Old 05-30-2001, 12:55 AM
Registered User
 
Join Date: Apr 2000
Location: LEMONT-CHICAGO
Posts: 412
I have seen this problem with a thermostat that only opens a crack. It is ok on the highway but when you get in traffic the temp gauge creeps up. Pull out the thermostat and boil it to verify that it opens all the way and at the right temperature.
__________________
1990 190E 2.6
1996 Grand Voyager 3.3
1985 Mustang GT 5.0 5 SPD
1982 Suzuki GS 750T
Reply With Quote
  #3  
Old 05-30-2001, 01:17 AM
Mr. BILL's Avatar
Ghoulardi Rules!
 
Join Date: Aug 2000
Location: Austin, TX
Posts: 576
Thanks for the reply. I had a new t-stat laying around so I went ahead and replaced it. That seems to have cured it...but it's only 75F out tonight.

Before I changed it, I noticed that with the engine cold, the upper radiator hose was still full. Am I correct that it should be pretty empty when the engine is cold?

To replace it, I just opened the housing, replaced the t-stat, buttoned it up and refilled the tank. I hope that's OK.
__________________
Mr. BILL

91 300E 120K
90 300SE 275K (sold)
92 BMW 525iM 120K
90 BMW 525iA 175K
85 300D 175K (sold)
84 300SD 245K (sold)
Reply With Quote
  #4  
Old 05-30-2001, 03:06 AM
Snow bum
 
Join Date: Jan 2001
Location: Here and there . . .
Posts: 238
My 300D sometimes behaves the same way, and its thermostat is only a month old. I have heard of these thermostats being defective right out of the box, but I'm still not quite assertive enough to demand that my mechanic replace it again. I will be interested to hear the outcome of your problem.

[Edited by Ben300SD on 05-30-2001 at 02:12 AM]
__________________
Ben

The MBs:
1976 300D (W115) - 330K and still going (sort of)
1991 300D 2.5 Turbo - Sold at 221K
1983 280SEL - Sold at 206K
1981 300SD - Sold at 232K
Reply With Quote
  #5  
Old 05-30-2001, 02:30 PM
Registered User
 
Join Date: Apr 2001
Location: Hawaii
Posts: 147
Hi There:

I had a similar problem with my 260E. I replaced the thermostat and the problem persisted. I thought it was a problem with the thermostat and I drilled a small weep hole in it to test it and it did cool the car down a lot. That indicated that the thermostat was only opening part way.

Got a replacement for the deffective thermostat and the replacement works fine.

Good luck with your repairs!

Aloha,
Eric
__________________
1987 260E Charcoal Grey 157,000 Miles
1987 260E Forest Green 120,000 Miles
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mercedes 126 -V8 -What temp is Overheat? moedip Tech Help 38 12-16-2008 07:13 PM
Aux. Fan temp & mystery?? toknow Tech Help 4 08-01-2003 06:09 PM
C280 A/C Temp. Question 767Flyer Tech Help 6 07-03-2002 06:58 PM
final word on coolant temp. MarkM Diesel Discussion 2 01-04-2002 06:51 PM
560 SEL Temp Problems gp56 Tech Help 3 07-27-1999 10:27 PM



All times are GMT -4. The time now is 03:44 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page