Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 06-12-2001, 05:38 AM
Registered User
 
Join Date: Apr 2001
Location: Hawaii
Posts: 147
Hi All:

Some wierd problem I have been experincing for two weeks now.

Only when I turn on the A/C I get this knocking and pinging sound from the engine compartment. Once I turn on the A/C it will do it. The A/C doesn't have to be on. Just turned on once during a drive. Up hill, down hill flat ground it just does it.

I can drive it no problem if I don't turn on the A/C. Once I turn it on, it knocks and pings. I stop on the side of the road, shut off the engine and startup with out the A/C, back to normal. Turn on the A/C, problem starts again. Pull on the side, shut down, startup again, no problem.

Has anyone heard of this problem? Is there a knock sensor on this model? It has a 2.6 inline 6.

Timing is still at factory specs, I have retarded the timing only to have very poor performance and still the same problem. I have since changed it back. I have also tried using different gas hoping I got bad gas. I have also tried octane booster by Synergyn. No luck so far.

Any ideas would be greatly appreciated.

Thank you in advance.

Aloha,
Eric
__________________
1987 260E Charcoal Grey 157,000 Miles
1987 260E Forest Green 120,000 Miles
Reply With Quote
  #2  
Old 06-12-2001, 11:05 AM
G-Benz's Avatar
Razorback Soccer Dad
 
Join Date: Apr 2001
Location: Dallas/Fort-Worth
Posts: 5,711
Are you sure the sound you hear is from the engine, and not a bad A/C compressor clutch?

__________________
2009 ML350 (106K) - Family vehicle
2001 CLK430 Cabriolet (80K) - Wife's car
2005 BMW 645CI (138K) - My daily driver
2016 Mustang (32K) - Daughter's car
Reply With Quote
  #3  
Old 06-12-2001, 08:44 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 1999
Location: Suwanee, GA, USA
Posts: 4,712
Use only premium fuel, be sure that the auxillary fans are working...

Check the vacuum line that goes from the EZL to the intake manifold. IF it has a crack in it or leaks any vacuum, the timing will be off.
__________________
Benzmac:
Donnie Drummonds
ASE CERTIFIED MASTER AUTO TECHNICIAN
MERCEDES SPECIALIST 11 YRS
Reply With Quote
  #4  
Old 06-12-2001, 11:03 PM
Registered User
 
Join Date: Apr 2001
Location: Hawaii
Posts: 147
Thanks for the info! Greatly appreciated.

I will be checking into it later this evening.

I will post a followup.

Aloha,
Eric
__________________
1987 260E Charcoal Grey 157,000 Miles
1987 260E Forest Green 120,000 Miles
Reply With Quote
  #5  
Old 06-13-2001, 07:45 AM
Registered User
 
Join Date: Apr 2001
Location: Hawaii
Posts: 147
Hey Benzmac:

Sorry for a stupid question but what is a EZL? Where is it located?

Your help would be greatly appreciated.

Thank you in advance.

Aloha,
Eric
__________________
1987 260E Charcoal Grey 157,000 Miles
1987 260E Forest Green 120,000 Miles
Reply With Quote
  #6  
Old 06-13-2001, 11:47 AM
G-Benz's Avatar
Razorback Soccer Dad
 
Join Date: Apr 2001
Location: Dallas/Fort-Worth
Posts: 5,711
Sorry, I'm not Benzmac (NOT EVEN CLOSE!)

The EZL is your car's electronic brain. On most models, the unit is located on top of the driver's side fender well. It has a black cover on it and is about the size of a Pop Tart.

Okay, Benzmac is probably laughing when he reads this!
__________________
2009 ML350 (106K) - Family vehicle
2001 CLK430 Cabriolet (80K) - Wife's car
2005 BMW 645CI (138K) - My daily driver
2016 Mustang (32K) - Daughter's car
Reply With Quote
  #7  
Old 06-13-2001, 04:06 PM
Registered User
 
Join Date: Apr 2001
Location: Hawaii
Posts: 147
Thanks G-Benz:

I did find that and that was the only thing that had the letters EZ on it and there was a vacuum line to it. I sat there, thought about it and thought better about it and did the right thing. I asked for help.

Your help is greatly appreciated.

Aloha,
Eric
__________________
1987 260E Charcoal Grey 157,000 Miles
1987 260E Forest Green 120,000 Miles
Reply With Quote
  #8  
Old 06-14-2001, 08:19 AM
Registered User
 
Join Date: Apr 2001
Location: Hawaii
Posts: 147
Help!

Hi All:

Okay, now I am really at a lost here!

I checked all vacuum lines with the hose to ear test. Had a mechanic do the check with me. No vacuum leaks.

Timing is right at 9 degrees BTDC. I have used premium gas from 76, Chevron, Shell and Arco. I have even gone as far as to use Octane booster.

Could the noise be coming from the tranny? My mechanic thinks it may be coming from there. I had it serviced a month ago and it was filled with synthetic fluid from Amsoil. Tonight we changed the rear shocks, 3000 mile oil change, oil filter, cap and rotor, motor mounts and tranny mount that was broken.

While changing the tranny mount, I noticed there was a bushing between the tranny and the drive shaft that was split. Could this be the culprit?

Please advise. Any information on this matter will be greatly appreciated. Thank you in advance.

Aloha,
Eric
__________________
1987 260E Charcoal Grey 157,000 Miles
1987 260E Forest Green 120,000 Miles
Reply With Quote
  #9  
Old 06-14-2001, 09:44 AM
Registered User
 
Join Date: Jun 1999
Location: Surrey, Beautiful British Columbia, Canada
Posts: 750
i believe that is your flex disc. whether is
causes the sound you described or not, you need to change
it or your drive shaft will fall apart. then you
will be hearing more dollars in your ears. good luck.
Reply With Quote
  #10  
Old 06-14-2001, 03:22 PM
Registered User
 
Join Date: Apr 2001
Location: Hawaii
Posts: 147
Hi Joel:

Thanks for the info on the part I need to order. I will go and get one today.

Aloha,
Eric
__________________
1987 260E Charcoal Grey 157,000 Miles
1987 260E Forest Green 120,000 Miles
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
C230 pinging? mpolli Tech Help 2 09-26-2004 06:29 PM
If your engine is pinging or knocking... Ibe300D Diesel Discussion 1 03-05-2004 03:44 AM
Knocking noise on my 190E 16V Eddie16V Tech Help 10 09-23-2001 03:11 PM
Electrical Problem 260E After Dealer A/C Service etsa Tech Help 2 06-19-2001 04:44 PM
does anyone understand knocking and pinging opossum Tech Help 16 06-12-2001 11:17 PM



All times are GMT -4. The time now is 11:33 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page