Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-01-2001, 03:33 PM
Registered User
 
Join Date: Oct 1999
Location: Richardson, Tx
Posts: 25
16 valve won't stay running

I have an 87 16v with a 85 16v motor...
Before the car stopped running altogether, it had shut-off spontaniously while I was driving. This occured for a day or two, and when it happened I just turned the ignition off then on, and continued driving...
Now, the car won't even start, and when it does it won't stay running.
I think it is a fuel related problem, but have no clue...could it be electrical, too?
Any help would be appreciated.

Thanks,
__________________
Andrew
87 16v
00 ML430
00 ML55
Reply With Quote
  #2  
Old 08-01-2001, 07:04 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 1999
Location: Suwanee, GA, USA
Posts: 4,712
Start with the basic fuel pump relay and soforth.
__________________
Benzmac:
Donnie Drummonds
ASE CERTIFIED MASTER AUTO TECHNICIAN
MERCEDES SPECIALIST 11 YRS
Reply With Quote
  #3  
Old 08-02-2001, 12:45 PM
Registered User
 
Join Date: Oct 1999
Location: Richardson, Tx
Posts: 25
Thanks Donnie....I'll start there.
__________________
Andrew
87 16v
00 ML430
00 ML55
Reply With Quote
  #4  
Old 08-02-2001, 05:54 PM
Large Member
 
Join Date: Apr 2001
Location: top of 3rd
Posts: 185
been there, done that

Yep, that one sounds all too familiar Andrew.

My '87 would just shut right the heck off out of nowhere with no symptom, indication, etc. And it would then start RIGHT back up by turning the key off / on. Spooky.

Replaced the fuel pump relay (large black regtangular multi-pronged unit located behind easily removable panel in back of battery box, it's one of the 2 there I think) for $160 or so, took all of about 23 seconds, and voila! It hasn't happened in the 8 months since. But mine would re-start no prob and stay running. I'd start there regardless.

NOTE* I'm told (Hendy) that there are 2 relays you can choose, the US and the Euro one. Be sure to go w/ the Euro, it provides the 7000 or 7200 (?) rpm redline that matches your motor, not the stupid 6800 (or so?) US one. I didn't know this until recently and would have opted for the Euro. Let us know how you fare, good luck, drive fast!
__________________

Paul

'02 ML320 3rd row - wife's
'01 //S8 Alumi*****
'87 930 Sport Seats / LSD
'58 TR3A commuter

previous

'95 //S6 6gang
'87 190E 2.3-16
'88 ///M5
'98 ML320
'93 300E 2.8
'90 300E 3.0

http://blogs.europeancarweb.com/index.html (Sgt. Schultz)
http://randomstupidity.tumblr.com/
http://www.sfest.com/gallery/
Reply With Quote
  #5  
Old 08-02-2001, 07:27 PM
Registered User
 
Join Date: Oct 1999
Location: Richardson, Tx
Posts: 25
Thank you very much...that was the kind of detail I was looking for!

I'll order the part tomorrow.

YOU ROCK!

Andrew
__________________
Andrew
87 16v
00 ML430
00 ML55
Reply With Quote
  #6  
Old 08-03-2001, 09:49 AM
Large Member
 
Join Date: Apr 2001
Location: top of 3rd
Posts: 185
Andrew-

Well, thanks for the accolades, but let's hope this does solve your issue! That plastic panel is against the firewall and just slides right out. The relay resides next to the OVP relay (has a red GM type fuse on top), so it's the other one. Has several silver prongs that plug it in, just grab ahold and it wiggles right out. Pop the other one in and give it a rip to see if you're cured. Good luck, let us know.

Question: why don't I see your name / car out there under the 2.3 / 2.5-16 survey I'm trying to take here!!!???? Get to it my man! It'd be good to have an area where our names are all together for easy future reference to bounce things (like THIS) off of.
__________________

Paul

'02 ML320 3rd row - wife's
'01 //S8 Alumi*****
'87 930 Sport Seats / LSD
'58 TR3A commuter

previous

'95 //S6 6gang
'87 190E 2.3-16
'88 ///M5
'98 ML320
'93 300E 2.8
'90 300E 3.0

http://blogs.europeancarweb.com/index.html (Sgt. Schultz)
http://randomstupidity.tumblr.com/
http://www.sfest.com/gallery/
Reply With Quote
  #7  
Old 08-11-2001, 05:56 PM
Registered User
 
Join Date: Oct 1999
Location: Richardson, Tx
Posts: 25
THANKS DONNIE!

The FPR was the culprit!

Now that the car is running again, I'd like to work on why its sooo unresponsive.

In short, the car hesitates horribly. Almost as if its flooding, and can't catch its breath...any ideas?

I'm pretty sure its not an engine problem. Before I swapped engines with my 85 16v, the car had the same problem it has now--very, very sluggish. (The 85 engine ran like a banshee when it was in the Euro chassis)

So, what could cause two separate engines to run the same sluggish way?
__________________
Andrew
87 16v
00 ML430
00 ML55
Reply With Quote
  #8  
Old 08-11-2001, 10:48 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 1999
Location: Suwanee, GA, USA
Posts: 4,712
I'll bet you left the old ignition coil mounted to the side of the inner fender. I'd start there.
__________________
Benzmac:
Donnie Drummonds
ASE CERTIFIED MASTER AUTO TECHNICIAN
MERCEDES SPECIALIST 11 YRS
Reply With Quote
  #9  
Old 08-11-2001, 11:55 PM
Stick6
Guest
 
Posts: n/a
Same thing happened to me recently. The Relay went and then another one went too. The fuel pump itself had started to go bad and ate the two relays.
Reply With Quote
  #10  
Old 08-12-2001, 01:04 AM
Joe-1
Guest
 
Posts: n/a
Fuel cutoff.

Where can you get the European fuel cutoff relay? I have the us version and have the 6800 rpm cutoff. Is it safe to take the motor up that high? Thanks, Joe
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Wagon rear suspension valve rebuild lrg Diesel Discussion 11 10-04-2006 07:02 AM
W126 Valve Stem Seal replacement DONE! donbryce Tech Help 19 07-28-2004 09:16 AM
Valve cover gasket replacement 95 E320. 71Rcode Tech Help 0 03-10-2004 09:44 PM
valve stem seals mer280sel Vintage Mercedes 6 10-10-2003 10:17 PM
Still Running Rich 61220SE Tech Help 0 11-29-2001 09:20 AM



All times are GMT -4. The time now is 10:18 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page