Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-03-2008, 10:24 PM
Old School Mechanic
 
Join Date: Dec 2006
Location: Auburn California
Posts: 127
1990 560sel Trany Noise

Before I pull it may be some one can give me an idea of what might be wrong. The cars in great shape, 180K miles. Changed fluid each 50K.

Felt a shudder starting from a curb up a hill. started getting a whine like an impeller rubbing. Got damn loud thru 3rd into forth. Sounded like maybe a water pump squeal. As I nursed it home, the wine dissipated and it runs fine in forth. Reverse pulses a bit at idle. The whine is soft but I know its there.

Pulled the pan and valve body. Not too bad, the filter has a 100K on it and it is a little crusty on the intake side. Found one shift spring broken, the biggest, 3 to 4 shift piston. I know thats not the problem.

That's as far as I've gone on one of these. Is it straight forward to pull it apart and rebuild??

Gary

Reply With Quote
  #2  
Old 05-04-2008, 10:38 AM
Moderator
 
Join Date: Mar 2000
Location: Gainesville FL
Posts: 6,844
Sure, it is a piece of cake. Did you replace that crusty filter?

Sounds like the B3 clutches are failing, but it could just be a packed filter causing the whine.
__________________
Steve Brotherton
Continental Imports
Gainesville FL
Bosch Master, ASE Master, L1
33 years MB technician
Reply With Quote
  #3  
Old 05-04-2008, 12:18 PM
Old School Mechanic
 
Join Date: Dec 2006
Location: Auburn California
Posts: 127
Thanks Steveblf,

I thought just replacing the filter might be too optimistic. But it did act as if it was starved for fluid. If you think that will do it, I'll find a new filter and refill it. That would be a pleasant surprise.

If I have to rebuild it, how much should I expect to pay for parts?
Where to get them?

Thanks,
Gary
Reply With Quote
  #4  
Old 05-04-2008, 12:54 PM
Moderator
 
Join Date: Mar 2000
Location: Gainesville FL
Posts: 6,844
The whining could be the filter but the other symtems will not be helped by the filter.

Fastlane can probably source all the parts. Use a genuine MB gasket set. We use genuine MB for all the parts but fastlane can probably offer that alternative.
__________________
Steve Brotherton
Continental Imports
Gainesville FL
Bosch Master, ASE Master, L1
33 years MB technician
Reply With Quote
  #5  
Old 05-04-2008, 10:17 PM
Old School Mechanic
 
Join Date: Dec 2006
Location: Auburn California
Posts: 127
Wow, fingers crossed. Changed the filter and fluid. I think we've got it. The pulsing in reverse went away. Shifts are all good.

Will drive it about 50 miles tomorrow.

Thanks.

Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 09:55 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page