Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 10-14-2001, 10:17 AM
Registered User
Join Date: Mar 2001
Posts: 66
Question 1990 300E ODO Problem

My daughters has well and trully "fixed" her odometer by (I think) resetting the trip meter while on the move.

Anyone fill me in on what I need to do to get this legal again ?

Also trying to ID the part number for the Amber bulb on her clear corner lights.

1990 124, 300E 2.6 (daughter)
2004 Cayenne S, Fabspeed Cat Bypass, BMC Racing Filter
2000 Lexus RX 300 (Wife)
Retired 1999 ML430
Reply With Quote
Old 10-14-2001, 10:29 AM
Posts: n/a
I have done this myself on the same speedo/odo.

I don't recall the exact procedures, but it was a relatively easy, one-evening fix.

Pardon the vagueness and lack of details, but it's been a year or so.

I recall that the dash pod pulls out toward the steering wheel. I was able to disconnect all of the light plugs and the vacuum line by twisting the pod to odd angles. The speedo cable was a challenge. I recall going in just above the brake pedal and loosening the cable in there. THis gave just enough slack to pull the dash pod out a little more. The cable then unscrews.

R&R was logical, straightforward. Pay attention to the possibility of the thing falling apart.

My situation created a loss of friction between a pot-metal drive gear and its steel shaft.

Pulling the shaft out from the gear, I crimped it slightly with a vise grip to give it some texture. A gentle rap or two re-seated the shaft, and I've been back in business for a while...

The job was disconcertingly easy, as if a bad guy hooked up a Dremel to that shaft, he could have spun back 100K in several seconds without disassembly. Not good.

Good luck...
Reply With Quote
Old 10-14-2001, 10:36 PM
Registered User
Join Date: Apr 2001
Location: Joliet Illinois
Posts: 309
Resetting ODO on the move

I was not aware that the trip odometer could not be reset on the move. I have done it several times. Is this a no-no?
Reply With Quote
Old 10-15-2001, 07:07 AM
Registered User
Join Date: Mar 2001
Posts: 66
Arrow 300E Trip Reset

This is what I have been told..

"if you keep hitting the trip reset while moving eventually the gear wheel will become damaged and it will stop funtioning"

This is what happened to my daughters, the odometer and the trip meter no longer function.

In the previous reply I think the assumption was that the cable had become disconnected, this is not the case or the speedo would not work (right ?).

Someone told me that I might have to get a speedo tech to rebuild it, sounds $$$ !. I thought if there was no other way I might as well get a working used unit and replace it, but then I do not know what the law is vis wrong mileage (USA).

I am used to being able to reset while moving, but on the 300E apparently you cannot.

Anyone else offer something in the way of confirmation of the facts or solution ?

1990 124, 300E 2.6 (daughter)
2004 Cayenne S, Fabspeed Cat Bypass, BMC Racing Filter
2000 Lexus RX 300 (Wife)
Retired 1999 ML430
Reply With Quote
Old 10-15-2001, 10:50 AM
Posts: n/a
muditt is right. You can't press on the go.

Repair is $$$, but see above. You can DIY.

You can also replace your ODO and change the wheels to the same mileage.

The law says you can't roll back and declare the car to be lower mileage...
Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Considering 1990 300E and 1986 190E- which is more reliable? 86560SEL Tech Help 4 02-28-2004 01:49 AM
300E Cold Start weird problem Resolved? Stubman Tech Help 0 02-08-2004 03:29 PM
1992 300E automatic problem? Veddy weird. blackmercedes Tech Help 2 12-06-2003 08:57 PM
Solution to my 87 300E flooding problem jrodimer Tech Help 2 02-19-2002 12:09 PM
1992 300e Cold Start Problem jmraia Tech Help 2 02-27-2000 01:13 PM

All times are GMT -4. The time now is 11:49 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page