Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-02-2009, 08:08 PM
300sdlguy's Avatar
Diesel Poor
 
Join Date: Dec 2004
Location: Sioux Falls, SD (Dallas Tx)
Posts: 374
1994 S600 Coupe "Euro" ASR issue

On my gray market (imported to US in 2001), the ASR will illuminate, after about 5-10 minutes of idling or driving, does not seem to make a difference, but NEVER does the car go into "limp mode". Restarting the engine when this occurs does not reset the ASR light and it stays illuminated. After doing searching about ASR problems, I find that those who's ASR light illuminates, their vehicle goes into "limp mode" Prior to having the codes pulled, can anyone direct me what might cause the ASR light to illuminate WITHOUT it going into limp mode? The only issue (not sure if related or not) I found while examining the engine compartment is that the MAF air tube on the drivers side was torn, and when I temp repaired with RTV, it corrected a slightly surging idle issue it was experiencing as well.
__________________
Mercedes Fleet:
2004 CL600 Designo Espresso SPORT
2004 S600 Designo Espresso SPORT/Lorinser Pkg.
1999 S320
1988 300TE
1972 280SEL 4.5
Diesel Fleet:
2014 GL350 Blutec
1987 300SDL Blk/Blk 4 place seating #18 head
1987 300SDL Smk Slv/Burgangy #17 head
1986 300SDL Blk Pearl/Palomino #14 head w/ 280K
1984 Lincoln Mark VII Fact BMW Turbo Diesel

Last edited by 300sdlguy; 11-03-2009 at 11:31 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 11-02-2009, 08:18 PM
amosfella's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jun 2006
Location: Vulcan, AB, Canada
Posts: 787
Seatbelt not coming into contact with the computer... Happened on my car....
__________________
All it takes for evil to prevail is for good men to stand by and do nothing.

Too many people tip toe through life, never attempting or doing anything great, hoping to make it safely to death... Bob Proctor

'95 S320 LWB
'87 300SDL
'04 E500 wagon 4matic
Reply With Quote
  #3  
Old 11-03-2009, 08:01 AM
Moderator
 
Join Date: Mar 1999
Location: Tucker, Ga USA
Posts: 12,153
ASR= acceleration slip regulation.

You need to have EA/CC/Isc computer scanned for codes.
__________________
MERCEDES Benz Master Guild Technician (6 TIMES)
ASE Master Technician
Mercedes Benz Star Technician (2 times)
44 years foreign automotive repair
27 Years M.B. Shop foreman (dealer)
MB technical information Specialist (15 years)
190E 2.3 16V ITS SCCA race car (sold)
1986 190E 2.3 16V 2.5 (sold)
Retired Moderator
Reply With Quote
  #4  
Old 11-04-2009, 06:12 PM
300sdlguy's Avatar
Diesel Poor
 
Join Date: Dec 2004
Location: Sioux Falls, SD (Dallas Tx)
Posts: 374
I am looking to purchase a scanner like the Snap-on MT2500. Then if I HAVE to take it to the dealer I will be better informed.
__________________
Mercedes Fleet:
2004 CL600 Designo Espresso SPORT
2004 S600 Designo Espresso SPORT/Lorinser Pkg.
1999 S320
1988 300TE
1972 280SEL 4.5
Diesel Fleet:
2014 GL350 Blutec
1987 300SDL Blk/Blk 4 place seating #18 head
1987 300SDL Smk Slv/Burgangy #17 head
1986 300SDL Blk Pearl/Palomino #14 head w/ 280K
1984 Lincoln Mark VII Fact BMW Turbo Diesel
Reply With Quote
  #5  
Old 11-22-2009, 09:48 PM
300sdlguy's Avatar
Diesel Poor
 
Join Date: Dec 2004
Location: Sioux Falls, SD (Dallas Tx)
Posts: 374
Update

I got my MT2500, Mercedes cartridge, key's 21, 22, 33, & 34, 38 pin adapter, etc. I can't seem get the scanner to communicate with anything other than the base module and thats with key 34 (34 is supposed to be for 96 & up, glad I bought it). The ASR light remains illuminated. The following are the codes retrieved from base module, 8 Engine 120 left LH-SFI N3/2 voltage supply open circut. 9 Engine 120 Right LH-SFI N3/3 voltage supply open circut. 10 Base module voltage supply output fuse f2 open circut. 11 Base module voltage supply output fuse f3 open circuit. Ran some other tests I found on the scanner to try and get into controllers, and at times it would ask for key 17, which I didn't get thinking the others were all I needed. I would really like to get into the ASR and Electronic accelerator/ cruise cntrl/ idle speed module. As always, ANY help would be greatly appreciated. Thanks !!
__________________
Mercedes Fleet:
2004 CL600 Designo Espresso SPORT
2004 S600 Designo Espresso SPORT/Lorinser Pkg.
1999 S320
1988 300TE
1972 280SEL 4.5
Diesel Fleet:
2014 GL350 Blutec
1987 300SDL Blk/Blk 4 place seating #18 head
1987 300SDL Smk Slv/Burgangy #17 head
1986 300SDL Blk Pearl/Palomino #14 head w/ 280K
1984 Lincoln Mark VII Fact BMW Turbo Diesel

Last edited by 300sdlguy; 11-22-2009 at 10:04 PM.
Reply With Quote
  #6  
Old 11-25-2009, 05:20 PM
syljua's Avatar
C140 CL500
 
Join Date: Jan 2005
Location: Norway
Posts: 132
Mercedes USA have put out some electronics diagnostics documents out, and
the page for the Base Module is here;
http://www.startekinfo.com/manual/volumes/cd1/1_1/content.jsp

Have a look at the component location, and try to follow the links in the page with
the error codes.

But, it looks like you have a general problem with power supply to the other modules.
Check the fuses on top of the Base Module.

br,
syljua
__________________
1998 CL500 W140
1984 230E W123
Reply With Quote
  #7  
Old 11-29-2009, 10:19 PM
300sdlguy's Avatar
Diesel Poor
 
Join Date: Dec 2004
Location: Sioux Falls, SD (Dallas Tx)
Posts: 374
Thank you very much for the link !!!

Now that Thanksgiving is over I am going to delve back into the ASR issue.
__________________
Mercedes Fleet:
2004 CL600 Designo Espresso SPORT
2004 S600 Designo Espresso SPORT/Lorinser Pkg.
1999 S320
1988 300TE
1972 280SEL 4.5
Diesel Fleet:
2014 GL350 Blutec
1987 300SDL Blk/Blk 4 place seating #18 head
1987 300SDL Smk Slv/Burgangy #17 head
1986 300SDL Blk Pearl/Palomino #14 head w/ 280K
1984 Lincoln Mark VII Fact BMW Turbo Diesel
Reply With Quote
  #8  
Old 12-25-2009, 12:42 PM
300sdlguy's Avatar
Diesel Poor
 
Join Date: Dec 2004
Location: Sioux Falls, SD (Dallas Tx)
Posts: 374
I have cleared the codes a few times, but when I recheck it flashed the Code 21: Pressure Switch (A7/3s1) Charge. I have found a diagram for its location, has anyone had any dealings with this and what needs to be looked at before a replacement is deemed necessary? Can just the sensor/pump be replaced or is it part of the entire pump brake regulator?

Thx
__________________
Mercedes Fleet:
2004 CL600 Designo Espresso SPORT
2004 S600 Designo Espresso SPORT/Lorinser Pkg.
1999 S320
1988 300TE
1972 280SEL 4.5
Diesel Fleet:
2014 GL350 Blutec
1987 300SDL Blk/Blk 4 place seating #18 head
1987 300SDL Smk Slv/Burgangy #17 head
1986 300SDL Blk Pearl/Palomino #14 head w/ 280K
1984 Lincoln Mark VII Fact BMW Turbo Diesel

Last edited by 300sdlguy; 12-26-2009 at 12:07 AM.
Reply With Quote
  #9  
Old 12-28-2009, 08:23 AM
Moderator
 
Join Date: Mar 1999
Location: Tucker, Ga USA
Posts: 12,153
Going back....IF only the ASR lamp comes on??? OR does both ASR & ABS light come on?

The problem (ASR only) code is going to be scanned from the EA/CC/ISC computer NOT the ASR computer.

The code you posted IS from the ASR computer, not the EA computer.
__________________
MERCEDES Benz Master Guild Technician (6 TIMES)
ASE Master Technician
Mercedes Benz Star Technician (2 times)
44 years foreign automotive repair
27 Years M.B. Shop foreman (dealer)
MB technical information Specialist (15 years)
190E 2.3 16V ITS SCCA race car (sold)
1986 190E 2.3 16V 2.5 (sold)
Retired Moderator
Reply With Quote
  #10  
Old 12-28-2009, 07:06 PM
300sdlguy's Avatar
Diesel Poor
 
Join Date: Dec 2004
Location: Sioux Falls, SD (Dallas Tx)
Posts: 374
The ASR light is always, on or comes within minutes even if standing still. When I connect the MBZ breakout box tool I bought from the dealer a few weeks ago and a DTC, it seems to cause the ABS light to illuminate, as once it's disconnect the ABS light goes out. ASR still light remains illuminated. So, based upon your comment, I am not sure why this might be happening, or what, if anything, I am doing wrong. Not sure what direction to go at this point.

Also, when I purchased the breakout tool from the dealer,I purchased a new brake light switch just incase. I haven't replaced it, as I am not getting any code that says the present one is not working.
__________________
Mercedes Fleet:
2004 CL600 Designo Espresso SPORT
2004 S600 Designo Espresso SPORT/Lorinser Pkg.
1999 S320
1988 300TE
1972 280SEL 4.5
Diesel Fleet:
2014 GL350 Blutec
1987 300SDL Blk/Blk 4 place seating #18 head
1987 300SDL Smk Slv/Burgangy #17 head
1986 300SDL Blk Pearl/Palomino #14 head w/ 280K
1984 Lincoln Mark VII Fact BMW Turbo Diesel

Last edited by 300sdlguy; 12-28-2009 at 07:27 PM.
Reply With Quote
  #11  
Old 12-29-2009, 08:15 AM
Moderator
 
Join Date: Mar 1999
Location: Tucker, Ga USA
Posts: 12,153
Are you reading codes from pin #7 of the 38 pin connector?
IF so, what are the code numbers?
__________________
MERCEDES Benz Master Guild Technician (6 TIMES)
ASE Master Technician
Mercedes Benz Star Technician (2 times)
44 years foreign automotive repair
27 Years M.B. Shop foreman (dealer)
MB technical information Specialist (15 years)
190E 2.3 16V ITS SCCA race car (sold)
1986 190E 2.3 16V 2.5 (sold)
Retired Moderator
Reply With Quote
  #12  
Old 12-29-2009, 08:34 AM
Registered User
 
Join Date: Mar 2005
Location: Raleigh, NC
Posts: 31
I have a similar problem with a 1994 E320 wagon. When the car is first started, the charging pump runs. After about 90 seconds or so, the pump stops and the ASR light comes on. The car is standing still, in park and at idle. The only code set was the brake light switch. Switch has been replaced, but the problem remains. The car has been to a very good shop and they are stumped. I have changed out the ASR control unit with two other units - no difference. I have checked fuses, wiring, relays and all connectors. This problem appeared after replacing the evaporator. I have replaced evaporators in at least 4 other 124's without a single problem. My friend is a seasoned, factory trained MB tech and the shop where I took the car is one of the best in the area. Switching the car off and restarting resets the ASR light, but the cycle just repeats itself. No codes have reappeared.

Does the charging pump run when you first start the car? When the pump quits running does the ASR light come on?

Tom
Reply With Quote
  #13  
Old 12-29-2009, 09:14 AM
Moderator
 
Join Date: Mar 1999
Location: Tucker, Ga USA
Posts: 12,153
benzfan109,
Just like the S600, what code (number) do you get from the EA computer??
ON the W124 car, that code is read from pin #14 of the 16 pin connector.
__________________
MERCEDES Benz Master Guild Technician (6 TIMES)
ASE Master Technician
Mercedes Benz Star Technician (2 times)
44 years foreign automotive repair
27 Years M.B. Shop foreman (dealer)
MB technical information Specialist (15 years)
190E 2.3 16V ITS SCCA race car (sold)
1986 190E 2.3 16V 2.5 (sold)
Retired Moderator
Reply With Quote
  #14  
Old 12-29-2009, 09:58 AM
Registered User
 
Join Date: Mar 2005
Location: Raleigh, NC
Posts: 31
We have no codes set on 10 or 14. Originally we had two brake light switch codes set in the EA and ABS. Once the switch was replaced and the codes cleared, they have not come back.

Tom
Reply With Quote
  #15  
Old 01-04-2010, 11:40 PM
300sdlguy's Avatar
Diesel Poor
 
Join Date: Dec 2004
Location: Sioux Falls, SD (Dallas Tx)
Posts: 374
Quote:
Originally Posted by M.B.DOC View Post
Are you reading codes from pin #7 of the 38 pin connector?
IF so, what are the code numbers?
The code is coming from pin #6 of the 38 pin connector. it is what I thought is the abs/asr controller.
__________________
Mercedes Fleet:
2004 CL600 Designo Espresso SPORT
2004 S600 Designo Espresso SPORT/Lorinser Pkg.
1999 S320
1988 300TE
1972 280SEL 4.5
Diesel Fleet:
2014 GL350 Blutec
1987 300SDL Blk/Blk 4 place seating #18 head
1987 300SDL Smk Slv/Burgangy #17 head
1986 300SDL Blk Pearl/Palomino #14 head w/ 280K
1984 Lincoln Mark VII Fact BMW Turbo Diesel
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 05:00 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page